Перехворілі на коронавірус: Супрун пояснила, чи повинні такі люди носити маски і навіщо

Перехворілі на коронавірус: Супрун пояснила, чи повинні такі люди носити маски і навіщо

Фото: pixabay.com

На думку ексочільниці МОЗ, правильне носіння маски в громадських місцях та всюди, де це необхідно, - це "нормальний прояв поваги до людей навколо".

Здоровий глузд та наявні наукові дані підказують, що носити маску та дотримуватися інших заходів, аби не підхопити коронавірусну хворобу COVID-19, важливо продовжувати, не дивлячись на те, чи перехворіли ви чи ні.

Про це у п'ятницю, 27 листопада, відповідаючи на запитання щодо носіння масок, написала колишня в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Щодо думки про те, що "людина, яка перехворіла на COVID-19, має антитіла і вони захистять", Супрун пояснила, що вірус SARS-CoV-2 ще новий, його досі вивчають, нові дані з'являються щодня.

"Наразі невідомо точно як довго зберігаються антитіла та чи дають вони беззаперечний захист після хвороби. Спочатку були дані про антитіла, які зберігаються до трьох місяців, а тривалість захисту здебільшого залежала від того, яким був перебіг хвороби — що важчим був перебіг, то довше вони зберігалися. Днями з’явилося дослідження (поки опубліковано його препринт), що вказує на ймовірну тривалість збереження антитіл до шести місяців. Були й дані про те, що антитіла можуть доволі швидко минати після хвороби чи можуть взагалі не з’являтися. Одне зрозуміло точно - антитіла не дають тривалий захист і їхній захист досить індивідуальний", - пише Супрун.

Так, вона зазначила, що не варто вважати, що отримання антитіл - це панацея.

"Бо існує ще й інший рівень захисту і, здається, він має вагомішу роль - це клітинний імунітет, а саме специфічні Т-лімфоцити. Саме вони виявляють та знищують інфіковану вірусом клітину, а згодом здатні й зберігати клітинну пам’ять про збудника хвороби. Завдяки цьому клітина пам’яті знову готова боротися із хворобою, якщо збудник потрапить в організм. Функцію таких лімфоцитів ще вивчають, це досить складно, бо потрібно робити специфічні аналізи, що доступні не всюди. Але відомо, що деякі люди, які не стикалися з вірусом SARS-CoV-2, вже мали імунітет до нього саме через наявність Т-клітин, які вони здобули, коли хворіли на інші респіраторні хвороби", - додала ексочільниця МОЗ.

Щодо думки про те, що "взагалі дуже мало повторних інфікувань, тому ризики захворіти ще раз точно малі", Супрун каже наступне:

"Інформації про повторні інфікування не так багато, бо поки не було масштабних досліджень, які допомогли б розібратися у тому, яка ймовірність, коли та у кого захворіти на COVID-19 повторно існує. Щодо цього зараз значно більше питань, ніж відповідей. CDC наразі ще збирає інформацію стосовно повторних інфікувань і жодних однозначних заяв не робить. Крім однієї - поки даних немає, важливо продовжувати дотримуватися правил, зокрема носити маску, зберігати фізичну дистанцію та стежити за гігієною рук".

За її словами, про повторні кейси інфікування наразі збирають та аналізують дані. Тут є приклади кількох. Всі випадки дуже різняться, наприклад, деякі люди і вперше і вдруге мали безсимптомний перебіг, інші спочатку з симптомами, потім ні. Разом з цим залишається дуже багато питань - наскільки швидко людина може інфікуватися повторно, від чого це залежить, чи може вона бути заразною для інших, якщо захворіє безсимптомно, чи справді інфікування повторне, чи тест показує наявність вже не здатних до реплікації "залишків" вірусу на слизовій?

"Ймовірність захворіти ще раз може існувати й через кілька штамів вірусу. Попри мутації, вірус SARS-CoV-2 поки показує незначну мінливість. Це добре. Утім, знову ж таки, вкрай важливо пам’ятати, що вірус новий, його ще досі вивчають, тому знімати маски ще дуже і дуже рано", - зазначає Уляна Супрун.

Ще одна думка – "всі мають перехворіти, щоб отримати колективний імунітет".

"З тих даних, які маємо зараз, стає очевидним, що колективний імунітет, здобутий шляхом, коли більшість населення перехворіє - це не історія про COVID-19. Чому? Це можна зрозуміти з огляду на тривалість дії антитіл, неможливість визначення наявності клітинного імунітету, а також ціну такого імунітету - сотні тисяч чи мільйони життів, навантаження на медичні системи та страждання людей через хворобу", - пише Супрун.

Вона акцентує, що єдиний можливий безпечний спосіб здобути колективний імунітет - це вакцинація. До цього часу потрібно далі продовжувати дотримуватися необхідних заходів.

Також люди вважають, що можуть робити тест на антитіла, і розуміти, чи мають захист, а "з антитілами маску можна не носити".

Супрун пояснює, що наразі позитивний тест на антитіла не визнано методом, який гарантовано може дозволити зняти маски та нехтувати заходами безпеки.

"Принаймні тому, що тест на антитіла може мати хибнопозитивний чи хибнонегативний результат. Це вказують як CDC, так і Mayo Clinic. І також попереджають, що попри все, поки в нас немає більше інформації про вірус, треба продовжувати дотримуватися заходів. Зрештою, носіння маски, миття рук й дотримання дистанції та гігієни кашлю і чхання можуть захистити не лише від вірусу SARS-CoV-2, але й, наприклад, від вірусу грипу, який може бути не менш небезпечним для здоров’я", - роз'яснює вона.

На думку Уляни Супрун, правильне носіння маски в громадських місцях та всюди, де це необхідно, - це "нормальний прояв поваги до людей навколо". Ніхто не може знати чи хворіли ви чи ні, чи маєте імунітет і чи не можете інфікувати інших.

"Тож давайте щонайменше проявляти повагу одне до одного та берегти своє здоров'я та своїх близьких. Це те, що в складні часи має робити здорове суспільство", - резюмувала колишня в. о. міністра охорони здоров'я України.

Нагадаємо, що в Україні 27 листопада зранку число інфікованих коронавірусом піднялося до 693 407. Кількість випадків COVID-19 за останню добу зросла на понад 16 тисяч.

Маски у законі: чи не порушують українці нового закону про засобами індивідуального захисту

Маски у законі: чи не порушують українці нового закону про засобами індивідуального захисту

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація