Пандемія йде на спад чи роблять менше тестів: про що свідчить "позитивна динаміка" з COVID-19 в Україні

Пандемія йде на спад чи роблять менше тестів: про що свідчить "позитивна динаміка" з COVID-19 в Україні

Фото: УНІАН

Науковці кажуть, що у позитивної динаміки є лише гіпотези: коли з'являється новий вірус, він поширюється дуже швидко, бо ніхто не має імунітету.

За минулу добу діагноз COVID-19 отримали 2 779 українців, що у тричі менше від даних за грудень. Також звільнилася значна частина ліжок у стаціонарах. 

Про що свідчать такі оптимістичні дані та чи дійсно пандемія йде на спад — йдеться 26 січня в сюжеті ТСН.19:30

В опорній столичній лікарні, яка була повністю перепрофільована для хворих на коронавірус, третина ліжок у стаціонарі нині порожня. Рівень завантаженості лікарні можна порівняти з тим, що був у червні. Спад захворюваності дав змогу доробити ремонт і вже з лютого тут сортуватимуть хворих у новому приймальному відділенні. 

Хворі одразу зі швидкої допомоги потраплятимуть в ізольований бокс, поки їм не зроблять ПЛР-тест. Завдяки спеціальним портативним апаратам в лікарні зможуть цілодобово робити ПЛР-тести для пацієнтів, що надійшли через "швидку". 

Новий принцип роботи запровадять аби максимально убезпечити і пацієнтів, і персонал. Якщо ПЛР тест негативний, пацієнт потраплятиме в чисту зону і у межах лікарні не перетнеться з хворим на коронавірус. 

Так званих чистих ліжок у стаціонарі буде 90. А 450 місць залишаються зарезервованими за пацієнтами, хворими на COVID-19. Хоча у лікарні чітко простежують спад захворюваності. 

Про "позитивну тенденцію" з COVID-19 в Україні обережно говорять і чиновники, і науковці. 

Доктор фізико-математичних наук каже, що кількість тестів не зменшується. У позитивної динаміки є лише гіпотези. Коли починає циркулювати новий вірус, він поширюється дуже швидко, бо ніхто не має імунітету. За час пандемії вже перехворіла значна частина українців, тож у суспільстві з'являється так званий імунний прошарок, який стримує розповсюдження вірусу. 

Щоб підтвердити цю гіпотезу, потрібно провести щось на кшталт соціологічного дослідження. Тестується репрезентативна кількість українців, аби виявити антитіла до коронавірусу. 

Таке дослідження проведуть наприкінці лютого, щоб виявити, скільки українців насправді перехворіли на коронавірус, каже санітарний лікар Віктор Ляшко. Він зауважує, що через зниження захворюваності згортати кількість місць у стаціонарах у країні не будуть, до того ж, прогнозує зростання захворюванності. 

Однак завдяки серії карантинних заходів критичного навантаження на лікарні не буде, вважає санітарний лікар. Усі фахівці надзвичайно обережні щодо подальшого розвитку подій. Британський досвід показав, що вірус мутує і може перекреслити будь-які прогнози.

Падіння захворюваності на COVID-19: про що свідчить оптимістична статистика

Падіння захворюваності на COVID-19: про що свідчить оптимістична статистика

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація