Пандемія коронавірусу: що розкуповують українці та чим запасаються у світі під час карантину

Пандемія коронавірусу: що розкуповують українці та чим запасаються у світі під час карантину

Фото: УНІАН

ТСН продовжує спецпроєкт "Карантин". 

Щонайменше два з половиною мільярди людей, а це майже третина людства, сидять зараз на карантині.

Хтось вважає це непоганою можливістю зекономити гроші, інші, навпаки, наполягають на ажіотажі в супермаркетах. П'ятеро журналістів ТСН у спецпроєкті "Карантин" розкажуть про те, як адаптуватися до нової реальності в боротьбі з епідемією коронавірусу. 

Про те, що змітають з полиць українці та чим запасаються у світі, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

У перші дні карантину кожен третій українець виніс з магазину до 216 метрів туалетного паперу. Дехто з виробників зізнався, що попит на продукцію зріс у півтора рази.

Та це не єдиний популярний нині товар серед наших громадян. В одному з київських супермаркетів розповіли, після оголошення карантину попит на сіль, цукор, крупи, консерви та засоби гігієни підскочив утричі.

А от у світі спостерігають й іншу тенденцію. Наприклад, у Великій Британії у значній кількості розкуповують корм для домашніх тварин, у Японії - засоби для жіночої гігієни, а в США та Канаді чималий попит на товари спостерігають власники секс-шопів.

Та експерти зазначають, що більше люди скуповують товарів, то швидше росте цінник. Так, найбільша у світі платформа продажів зафіксувала у США ціновий стрибок за одну маску від 13 доларів до 195. А загалом медичних масок ще до початку березня там скупили аж на 44 мільйони.

Із атакою хвороби злетіла також ціна на дезінфектори для рук. Пікова за пляшку санітайзера була під 80 доларів. У компанії навіть оголосили, що блокуватимуть жадібних продавців. Більше про закупи під час карантину пропонуємо подивитися в сюжеті ТСН.ua.

"Карантин": що змітають з полиць українці та чим запасаються у світі під час пандемії коронавірусу

"Карантин": що змітають з полиць українці та чим запасаються у світі під час пандемії коронавірусу

Нагадаємо, 11 березня Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю. Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів.

Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста. За 2 тижні після цього Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та подовжив карантин на місяць - до 24 квітня. 

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Кореспондентка ТСН Людмила Бадалян.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація