Пандемія коронавірусу: що буде з освітою та на що чекати студентам

Пандемія коронавірусу: що буде з освітою та на що чекати студентам

Фото: УНІАН

Провідні університети світу через коронавірус планують наступний навчальний рік провести онлайн.

Пандемія коронавірусу перевернула з ніг на голову чи не все наше життя. Навчання несподівано перейшло в онлайн простір для майже двох мільярдів школярів та студентів по всьому світу.

Якою ж буде освіта після коронавірусу і як планують наступний навчальний рік світові університети - у сюжеті Сніданку з 1+1.

Школи, коледжі, університети  масово перейшли в онлайн через коронавірус. Майже 2 мільярди школярів і студентів по всьому світу наразі навчаються дистанційно, заявляє ЮНЕСКО. 

Хоча карантин всюди послаблюють, до офлайн-навчання повернулися тільки у 38 країнах. Утім, і воно буде з обмеженнями: фізична дистанція, перевірка температури на вході, обов'язкові маски та рукавички. Такі довгоочікувані випускні пройшли для багатьох в пустих залах чи навіть по відеозв’язку. Повернутись у звичні аудиторії наступного навчального року - сподівання багатьох.

Олександра - полячка, і тільки цієї осені вступила до Університету Відня, одного з найстаріших університетів Європи. Але пандемія порушила всі плани першокурсниці і від 16 березня вона навчається суто онлайн. "Ми вже навіть екзамени пишемо онлайн і це дуже незвично. Викладачі просять нас показати через відеозв'язок наш стіл, кімнату, щоб перевірити - чи не будемо ми підглядати кудись", - каже дівчина. 

І хоча наступного тижня Університет відкриє бібліотеку, до аудиторій студенти навряд чи повернуться восени. Незвичним навчання буде і в британському Університеті Мистецтв Лондона цьогоріч. Саме в цьому, чи не найкращому університеті з дизайну та мистецтв, - навчається на магістратурі українка Дарія. Початок осіннього триместру вже перенесли, каже Дарія, студентка Університету мистецтв Лондона. Чи повернуться студенти до аудиторій у жовтні, невідомо. "Скоріш за все буде варіант вибору між онлайн і офлайн. До кінця все ще не відомо, бо буде залежати від уряду Британії", - кажу студентка. 

Утім, деякі світові університети вже чітко заявили про свої плани. Наприклад, Кембриджському університеті наступний навчальний рік пройде повністю онлайн, ще місяць тому заявило керівництво. Схожі плани і в університету Каліфорнії, але там виняток зроблять тільки для практичних занять студентів-медиків. Чи майбутнє за дистанційною освітою - поки точно сказати важко. Але пропорційне відношення між офлайн- та онлайн-освітою точно буде зростати в бік останньої.

Якою буде освіта після коронавірусу

Якою буде освіта після коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація