"Пацієнти почали різко помирати": у Бразилії зупинили тестування ліків від коронавірусу, які вихваляв Трамп

"Пацієнти почали різко помирати": у Бразилії зупинили тестування ліків від коронавірусу, які вихваляв Трамп

Фото: Associated Press

У випробуванні брав участь 81 пацієнт, частина з них до кінця тестування не дожили.

Бразильські науковці змушені були припинити дослідження розрекламованого (зокрема президентом США Дональдом Трампом) препарату для боротьби з коронавірусом хлорохіну. Причиною стала смерть 11 учасників експерименту.

Про це пише The New York Times з посиланням на дослідників, опублікованій на порталі medRxiv.org.

Хлорохін тісно пов'язаний з більш широко використовуваним препаратом гідроксихлорохіном. Президент США Трамп з ентузіазмом просував їх як потенційне ліки від нового коронавірусу, незважаючи на невелику кількість доказів того, що вони працюють, і не дивлячись на побоювання деяких з його вищих посадових осіб охорони здоров'я у США.

У випробуванні брав участь 81 пацієнт, яких госпіталізували з ГРВІ в місті Манаус (бразильський штат Амазонас).  Учасників дослідження поділили на дві групи: перша (41 ) повинна була отримувати дозу в 600 міліграмів хлорохіну двічі на день протягом 10 діб, друга (40 осіб) - по 450 міліграм двічі в перший день, а потім по одному разу протягом п'яти днів. 

Пацієнтам в дослідженні також давали антибіотик азитроміцин, який також дає навантаження на серце.

Протягом трьох днів дослідники почали помічати серцеві аритмії у пацієнтів, що приймають більш високу дозу. До шостого дня лікування померло 11 пацієнтів, що призвело до негайного завершення етапу дослідження з високими дозами.

Як пояснили вчені, попередні результати показали, що прийом великих доз хлорохіну протягом 10 днів не можна рекомендувати при лікуванні Covid-19 через ризик порушень нормального (синусового) ритму серця, що характеризуються прискореним скороченням шлуночків.

"Для мене це дослідження передає одну корисну інформацію, яка полягає в тому, що хлорохін викликає збільшення відхилення в ЕКГ, яке може призвести до раптової серцевої смерті», - сказав доктор Девід Юурлінк, терапевт і керівник відділу клінічної фармакології в університеті Торонто.

Дослідники визнали, що не було достатньої кількості пацієнтів в частині випробування з малими дозами, аби зробити висновок, чи є хлорохін ефективним.

У декількох клінічних випробуваннях хлорохіну і гідроксихлорохіну досліджуються малі дози протягом більш коротких періодів часу у пацієнтів з коронавірусом. Але Комісія з охорони здоров'я провінції Гуандун в Китаї спочатку рекомендувала лікувати хворих з вірусом по 500 мг хлорохіну два рази в день протягом 10 днів.

Один з авторів бразильського дослідження, доктор Маркус Ласерда, сказав, що тестування показало, що "доза, яку використовують китайці, дуже токсична і вбиває більшість пацієнтів".

Нагадаємо, у США гідроксихлорохін та хлорохін (ліки проти вовчака, ревматичних захворювань, малярії) прибрали з офіційного списку рекомендацій для лікування нового коронавірусу. Лікарі наголошують, що дія цих препаратів щодо COVID-19 не доведена й може викликати важкі побічні ефекти. Нині тривають понад два десятки досліджень цих препаратів, зокрема й Всесвітньої організації охорони здоров'я. Раніше "дієвість" цих двох препаратів розрекламував президент США Дональд Трамп, після чого в американських лікарнях стрімко зріс попит на ці ліки.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація