Останні дні жорсткого карантину: як Україна готується до послаблення обмежень

Останні дні жорсткого карантину: як Україна готується до послаблення обмежень

Фото: Associated Press

Люди достроково почали гуляти у парках.

В Україні вже від понеділка, 11 травня, послаблять запроваджений через поширення коронавірусу карантин.

В українців з’явиться легальна можливість прогулятися парком, сходити до перукарні й випити кави на терасі ресторану. Проте медики закликають не втрачати голову від свободи і залишатися обережними, адже вірус нікуди не подівся і навіть не збирається. Як міста готуються до послаблення обмежень, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

В Одесі достроково припинено карантин. У парках і скверах масово гуляють люди, ще більше відпочивальників на пляжах. У масках - одиниці. Перші сміливці вже відкривають купальний сезон. Щоправда, вода ще прохолодна — лише 12 градусів, але сонце прогріло повітря до +20, тому плавці запевняють, що їм комфортно.

Тим часом на узбережжі кипить робота — кафе та ресторани готуються до літнього сезону, який готові розпочати хоч зараз. Хтось фарбує дошки, хтось рівняє пісок, щоби туристи могли комфортно відпочивати.

Попри те, що поряд із пляжем розташовані відділи поліції, нікого не штрафують.

У Дніпрі через похолодання місто наче завмерло. Літні майданчики кафе та ресторани поки не готують. Тераси стоять порожні. Пожвавлення є лише у крамницях одягу та ювелірних прикрас - працівники розкладають товар, перевдягають манекени та начищають вітрини.

До парків та зелених зон людей ще не пропускає на прогулянки поліція. Можна пройтися хіба набережною або деякими скверами. У масках ходять не всі, але після запитань про захист люди таки дістають їх із кишень.

У Києві карантин дуже своєрідний. Навіть без легальної можливості прогулятись набережною вийшло багато людей. Поруч - парк. По обіді тут вже обірвали обмежувальну стрічку. Проте навіть це нагадування охочих прогулятись лякало не дуже. Людей настільки багато, що зберігати дистанцію просто не виходить. Багато дітей і вже літніх людей. Не менше і компаній по троє і пікніків прямісінько у заборонених скверах. За всім де-не-де спостерігають поліцейські, але вони швидше слідкують за порядком, аніж за кількістю людей. Про масковий режим знають усі, втім носять захист більшість або на підборідді, або у кишені.

У столиці багато ресторанів уже встановлюють столи просто неба - лише так їм дозволять працювати. Від вівторка, 12 травня,  обмеження знімуть із непродовольчих магазинів площею до 300 кв. м і з перукарень та салонів краси - за попереднім записом. Торговельні центри щонайменше до 22 травня будуть зачинені. Громадський транспорт поки курсуватиме у вже звичному режимі - лише за перепустками. А про відкриття метро поки не йдеться.

Кореспонденти ТСН Олена Гущик, Сергій Осадчук, Ольга Павловська

Карантинні вихідні: як Київ, Одеса та Дніпро проводять травневі свята перед послабленням карантину

Карантинні вихідні: як Київ, Одеса та Дніпро проводять травневі свята перед послабленням карантину

Нагадаємо, від 11 березня в Україні триває карантин задля протидії новому коронавірусу. Було тимчасово обмежено проведення масових заходів, закриті кордони, зупинена роботу транспорту. Зокрема, залізничне та авіасполучення, а також метрополітени взагалі. Окрім цього, були закриті заклади громадського харчування.

Згодом карантин подовжили до 22 травня. Однак вже від 11 травня має відбутися низка послаблень: зокрема, відкриють парки, перукарні, літні майданчики кафе тощо.

За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація