Очільник МОЗ розповів, скільки днів у лікарні тримають хворих на коронавірус і яка вартість одужання в Україні

Очільник МОЗ розповів, скільки днів у лікарні тримають хворих на коронавірус і яка вартість одужання в Україні

Фото: Фотограф Максим Козменко

Ціни на лікування можуть відрізнятися.

Лікування одного пацієнта з коронавірусом у медичному закладі стартує від 13 тисяч гривень і може сягати 45 тисяч гривень. Але, якщо раніше хворі повинні були провести в лікарні 13 днів, то тепер цей термін зменшився до 11.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов в "Зе Інтерв'юер" на YouTube.

Степанов уточнив, що сума за лікування пацієнтів з COVID-19 на стаціонарі може відрізнятися від зазначених, адже кожна ситуація виняткова. Також досі у лікарнях існує проблема, коли пацієнтам призначають непотрібні медикаменти., що також може впливати на загальну вартість лікування. Але, щоб врегулювати це питання, як пояснив очільник МОЗ, потрібно внести зміни, зокрема, і до законодавства.

"Те, що ми сплачуємо нашим лікарням, – від 13 до 45 тисяч за лікування одного хворого, залежно від його стану. Чи він у звичайній палаті перебуває, чи в реанімації. Водночас фіксуємо, коли починають абсолютно безпідставно писати якісь списки людям, щоб іти та купувати якісь лікарські засоби. Це така неприпустима річ. Вона має системне рішення, зокрема, через зміни до законодавства", — заявив міністр.

Та на ціни у приватних клініках Міністерство охорони здоров’я не впливає. Там вартість може істотно відрізнятися від тих, які є в державних медзакладах.

Окремо Степанов пояснив, що пацієнта можуть виписати з лікарні, якщо кисень у нормі, але він ще чекає на негативний ПЛР-тест. 

"Ця людина вже не має підстав для перебування у лікарні... Якщо сатурація (рівень насиченості киснем крові) понад 94-95%, той їй вже нічого (в лікарні. — Ред) робити. Крім того, це небезпечно для самої людини, тому що в лікарні є внутрішньолікарняна інфекція… Тому вже потім таку людину виписуємо з лікарні під нагляд сімейного лікаря... Зараз ми зменшили термін (перебування пацієнта з COVID-19 в лікарні) – це, в середньому, 11 днів, було 13", — додав міністр.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов спрогнозував, що друга хвиля коронавірусу в Україні мала б піти на спад після закінчення цієї зими вже від березня. Утім, до цього епідеміологічна ситуація буде напруженою.

Коронавірус в Україні: за добу - майже 14 тисяч позитивних тестів

Коронавірус в Україні: за добу - майже 14 тисяч позитивних тестів

Повʼязані теми:

Наступна публікація