"Невже знову COVID-19?": лікарка з Чернівців розповіла, що вдруге заразилась коронавірусом і назвала симптоми

"Невже знову COVID-19?": лікарка з Чернівців розповіла, що вдруге заразилась коронавірусом і назвала симптоми

Колеги Аліси Гріщенкової припускають, що вона інфікувалась через очі.

У Чернівцях лікарка швидкої медичної допомоги Аліса Гріщенкова стверджує, що вдруге заразилася коронавірусом. Перший випадок COVID-19 у неї виявили наприкінці квітня 2020 року. Після місячного лікування ПЛР-тест показав негативний результат, тож лікарка подумала, що з коронавірусом покінчено. Утім не минуло і трьох місяців, як Аліса Гріщенкова знову відчула недугу. Тест-ПЛР вдруге показав наявність у неї коронавірусної інфекції. Медик розповіла ТСН.ua, як лікувалась під час першого зараження, які симптоми зараз відчуває і чим вони відрізняються від попередніх.

 

ПЕРШЕ ЗАРАЖЕННЯ КОРОНАВІРУСОМ

"Перший раз припав якраз на пік епідемії в Чернівцях. Медики працювали дуже багато, бо було багато хворих серед лікарів, і ми виходили на додаткові чергування. Це було наприкінці квітня. Ввечері я відчула сильну слабкість, наступного ранку прокинулась від сухого кашлю, і одразу почалась ломота в тілі , особливо в суглобах. Весь день була сильна слабкість, до вечора повністю зник нюх і смак, підвищилась температура, до того ж різко також почала сильно боліти голова і очі. Всі ці симптоми з'явились буквально за один день... Мене це дуже налякало і я звернулась до сімейного лікаря, яка направила мене на ПЛР, який підтвердив коронавірус", - розповіла нам Аліса Гріщенкова.

Медичка каже, що лікувалась вдома, адже у місцевих лікарнях було обмаль місць.

"Самоізолювалась я з перших проявів хвороби, бо саме тоді є особливий ризик зараження інших. Навіть вдома ми спілкуємось здебільшого у соцмережі, щоб зменшити ймовірність інфікування родини. Коли за тиждень лікування вдома мені не ставало краще, сімейна лікарка запропонувала госпіталізцю, бо  було вже важко дихати і навіть ходити по квартирі. Тоді я практично не їла, лише багато пила. Але від госпіталізації свідомо відмовилась, одна із причин - якраз тоді в лікарнях Чернівців місця практично закінчились, і я не вважала за потрібне займати чиєсь місце в медзакладі. Лікувалась амбулаторно, вдома", - згадує Аліса Гріщенкова.

За словами лікарки, пневмонії їй вдалось уникнути і після місяця лікування вона зробила два тести ПЛР, які показали негативний результат, тож повернулась на роботу.

"Почувалася краще, повернулась на роботу, і ось тиждень тому з'явились практично ті ж симптоми, що були", - розповідає медик ТСН.ua.

фото / Аліса Гріщенкова Facebook

ПОВТОРНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ НА COVID-19

 

Аліса Гріщенкова каже, що з моменту одужання від коронавірусу не минуло і трьох місяців, як COVID-19 знову повернувся.

За її словами, 20 серпня вона зробила ПЛР-тест, який виявився позитивним.

"Близько тижня тому я відчула дуже сильну слабкість, на наступний день сильно боліла голова і очі, було сильне печіння в очах, сльозотеча. Цього не було при першому захворюванні на COVID-19, і майже одразу зник нюх…Більше того, стало важко дихати носом. Промайнула думка: ну невже знову COVID-19? На вечір піднялась температура, почалась ломота в тілі", - розповідає вона.

Медичка звернулась до своєї сімейної лікарки і хотіла записатись на прийом до отоларинголога.

"Але сімейна лікарка таки призначила ПЛР-тест. Він знову виявився позитивним. Зараз все ще підвищена температура, слабкість, не відчуваю запаху і смаку, болить голова і дуже печуть очі. Кашель цього разу слабший, ніж минулого разу, але загальний стан не кращий", - поділилась своїм самопочуттям з ТСН.ua медичка.

ПРОДОВЖЕННЯ ЛІКУВАННЯ

Цього разу Аліна Гріщенкова також лікується вдома і сподівається, що її організм знову поборе COVID-19. З огляду на симптоми, її колеги припускають, що жінка могла заразитись через очі, адже, як стверджує Аліна Гріщенкова, - вона постійно носить маску і рукавички, а ось захисні окуляри - ні.

"Сімейна лікарка була здивована, але каже, що вже читала про подібні випадки. Я думаю, що мій імунітет не впорався... Щоб науково довести і цим самим вивчити можливі причини повторного зараження - потрібно зробити детальне дослідження нуклеотидів. Але така процедура щодо коронавірусу в Україні ще не розроблена. Вчора вперше такий аналіз провели в Гонконзі", - зазначила Аліса Гріщенкова.

Як повідомлялось раніше, дослідники з Гонконгу заявили, що їм вперше у світі вдалося підтвердити випадок повторного зараження COVID-19. Це, за їхніми словами, ставить під сумнів стійкість імунітету, набутого природним шляхом або за допомогою вакцини.

У Всесвітній організації охорони здоров'я прокоментували дослідження науковців з Гонконгу. Офіційна представниця ВООЗ Маргарет Харріс зазначила, що мова йде про "задокументоване" захворювання. Такого роду інфікування, за її словами, є вкрай рідкісною подією ­- "один випадок на більш ніж 23 млн". "Ми, ймовірно, побачимо і інші задокументовані випадки. Але, як видається, не йдеться про звичайну подію", - заявила Маргарет Харріс.

Повʼязані теми:

Наступна публікація