Новий коронавірус міг почати ширитися Китаєм ще влітку минулого року: на це вказують супутникові дані

Новий коронавірус міг почати ширитися Китаєм ще влітку минулого року: на це вказують супутникові дані

Фото: Associated Press

Доказів того, що нова недуга розповсюджувалася до офіційних повідомлень, стає дедалі більше.

Супутникові знімки парковок біля лікарень в китайському Ухані, а також тенденції пошукових запитів в Інтернеті вказують, що новий коронавірус міг ширитися Китаєм ще в серпні минулого року.

Про це йдеться у новому дослідженні Гарвардської медичної школи.

Ще не рецензоване дослідження виявило, що наприкінці літа-початку осені 2019-го значно зросла кількість автомобілів на парковках біля п'яти лікарень Уханя, порівнянні з роком раніше. Їх стало більше на 67-90%, залежно від конкретної лікарні.

У той час також зросли запити у пошуковій системі Baidu в Китаї за ключовими словами, пов'язаними з інфекційними захворюваннями, як-от "діарея" та "кашель". Автори роботи впевнені, що ці дані можна вважати дуже переконливими. Вони наголосили, що кількість людей, які шукали в Китаї дані про діарею, у той час зросла до небаченого рівня. Тепер ми знаємо, що це один із симптомів COVID-19. "Величезний відсоток людей, які зрештою мали позитивний результат на коронавірус в Ухані, насправді мали діарею", - сказав провідний автор роботи Джон Браунштейн CNN.

Також, за його словами, супутникове стеження за поширенням інфекційних захворювань не є чимось новим для науки. Подібні дослідження вже публікувалися, приміром, про Латинську Америку, де парковки лікарень були переповнені під час сезону грипу.

Учений наголосив, що стверджувати, у чому полягала причина цих явищ не можна. Але вони доповнюють інші роботи з доказами того, що новий коронавірус почав ширитися Китаєм до того, як про це офіційно повідомили.  "Ці дані також підтверджують гіпотезу про те, що вірус виник природним чином в південному Китаї і потенційно вже міг циркулювати до спалаху, пов'язаному з ринком морепродуктів в Ухані", - додав він.

  • Раніше генетичний аналіз зразків понад 7,5 тисячі людей, інфікованих COVID-19, дозволив припустити, що новий коронавірус швидко поширився усім світом між 6 жовтня та 11 грудня минулого року.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я також заявила, що не має підтвердженої інформації, що ринок в китайському місті Ухань був джерелом поширення нового коронавірусу. Його туди могли занести.

Повʼязані теми:

Наступна публікація