Новий етап послаблення карантину: як працюватимуть транспорт, дитсадки, готелі й спортзали

Новий етап послаблення карантину: як працюватимуть транспорт, дитсадки, готелі й спортзали

Фото: УНІАН

Також у МОЗ оприлюднили пропозиції з організації проведення ЗНО та вступних іспитів.

В Україні 22 травня має відбутися чергове послаблення карантину. Українці очікують на скасування низки карантинних обмежень, запроваджених через загрозу коронавірусу.

Міністерство охорони здоров'я опублікувало проєкт рекомендацій щодо організації роботи громадського транспорту, дитячих садочків, спортзалів, готелів, а також проведення зовнішнього незалежного оцінювання, вступного іспиту й фахового вступного випробування. ТСН.ua розібрався, які пропозиції винесли на громадське обговорення.

Як працюватиме транспорт

Перед початком робочої зміни усі працівники мають проходити температурний скринінг. У разі виявлення температури тіла понад 37,2 градуса працівників до роботи не допускають.

Водії, кондуктори, як і всі пасажири, мають перебувати у масці протягом усього рейсу. Без масок пасажирів до транспорту допускати заборонено. 

У салоні дозволено перевозити пасажирів лише в межах кількості місць для сидіння. Якщо ж рейс виконуватиметься до області, де ще не послаблено карантин, в салоні буде дозволено перевозити до 50% пасажирів від кількості місць для сидіння.

Перед кожним рейсом проводиться вологе прибирання у транспортному засобі з використанням дезінфікувальних засобів - особливо місця контакту рук пасажирів.

Зали очікування залишаються зачиненими, а на автостанціях дозволено одночасне перебування не більше однієї людини на 10 квадратних метрів у масці.

Як працюватимуть дитячі садочки

Перед початком роботи вимірюватимуть температуру всім працівникам, а також дітям. До дитсадка не допускатимуть тих, у кого температура понад 37,2 градуса та є ознаки респіраторних захворювань.

Дітям також мірятимуть температуру кожні 4 години - якщо виявиться підвищеною, малечу ізолюють та повідомлять батькам і медпрацівникам.

Батьки, які приводять дітей до садочків, повинні бути у масках і не можуть зайти до будівлі - вихователь забиратиме дитину на території закладу.

У дитсадках планують заборонити: використання багаторазових тканинних рушників, м'яких іграшок, килимів із довгим ворсом, а також перебування у вуличному взутті в приміщенні та проведення масових заходів за участю дітей з понад однієї групи чи у присутності глядачів.

Працівники дитсадків повинні будуть дезінфікувати поверхні щонайменше кожні 2 години та після занять.

Окрім цього тимчасово від роботи можуть відсторонити людей з групи ризику — працівників, які досягли 60 років і хто має хронічні захворювання.

Як працюватимуть готелі

Перед початком робочої зміни всім працівникам проводитимуть температурний скринінг, не допускаючи тих, у кого виявлять температуру понад 37,2 градуса. 

Біля входу до готелю потрібно розмістити антисептики та інформаційні матеріали про коронавірус. Перебувати у готелі без маски можна лише у своєму номері.

У вестибюлі одночасно може бути не більше, ніж одна людина на 10 квадратних метрів. На рецепції повинен бути встановлений захисний екран між персоналом та відвідувачами.

У разі виявлення симптомів респіраторного захворювання або підвищення температури в людини, що проживає в готелі, її повинні ізолювати в номері та викликати медиків.

Харчування в готелях може бути організоване шляхом доставки їжі в номери за попереднім замовленням відвідувачів чи в ресторанах готелів лише на літніх майданчиках за умови дотримання відстані не менше ніж 1,5 метра між столами та розміщення не більше чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

Тимчасово від роботи будуть відсторонені люди з групи ризику.

Робота конференц-залів, фітнес- і спа-центрів залишається під забороною.

Карантинний туризм: у Львові починають відновлювати екскурсії

Карантинний туризм: у Львові починають відновлювати екскурсії

Як працюватимуть спортзали

На вході до спортивного закладу працівникам та відвідувачам потрібно вимірювати температуру. Якщо температура понад 37,2 градуса, людину не допускають до роботи чи до тренування.

Одночасно дозволяється перебувати не більше ніж 1 особі на 10 квадратних метрів зали для індивідуальних занять та 1 особі на 5 квадратних метрів зали для групових занять. Працівники закладів повинні бути в масках та у рукавичках.

Командні заняття можна проводити винятково за попереднім записом.

На вході до закладу, у зонах проведення занять розміщують антисептики, паперові рушники та урни для утилізації, не дозволяється розкладати для відвідувачів журнали чи інші поліграфічні матеріали.

Тимчасово від роботи відсторонять людей із групи ризику.

Заборонено: використання багаторазових рушників, одночасна робота декількох відвідувачів на багатофункціональними тренажерах. Тренажери для кардіо-занять повинні бути розміщені на відстані не менше 2,5 метри. Душові та роздягальні можуть бути заповнені одночасно на 50%.

Поки що не відкриватимуть басейни, спа-центри, фітнес-бари, масажні кабінети, дитячі кімнати.

Як проводитимуть ЗНО та іспити

Перед початком тестувань учасникам вимірюватимуть температуру та перевірятимуть наявність маски. У разі недопущення до тестування за станом здоров’я, особи зможуть взяти участь у додатковому тестуванні.

Розсаджуватимуть учасників ЗНО з дотриманням 1,5-метрової дистанції таким чином, щоби поруч, спереду та ззаду учасника місця не були зайняті.

Супроводжувати учасників тестування заборонено, окрім осіб із інвалідністю.

На вході до будівлі та аудиторії повинні бути розміщені антисептики. За годину до тестування і після нього потрібно прибирати та дезінфікувати приміщення, провітрювати приміщення протягом 30 хвилин, під час тестування вхідні двері мають бути відчиненими.

У місцях проведення ЗНО мають чергувати медики.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація