"Небезпечна тенденція": ВООЗ застерігає від змішування та поєднання вакцин проти COVID-19

"Небезпечна тенденція": ВООЗ застерігає від змішування та поєднання вакцин проти COVID-19

Фото: Associated Press

Нині комбінації різних вакцин досі досліджують на предмет імуногенності та безпеки. 

Головна наукова співробітниця Всесвітньої організації охорони здоров'я Сумія Свамінант порадила не змішувати і не комбінувати вакцини проти COVID-19 різних виробників. На її думку, це "небезпечна тенденція", оскільки даних про вплив на здоров'я поєднання препаратів мало.

Про це вона заявила на брифінгу у понеділок, передає Reuters.

"Це трохи небезпечна тенденція... У країнах буде хаос, якщо громадяни почнуть вирішувати, коли і хто буде отримувати другу, третю і четверту дозу", - сказала Свамінатан.

Фахівчиня пояснила, що рішення про міксування мають ухвалювати органи охорони здоров'я і лише на підставі доказів. Нині все ще очікуються дані випробування комбінації різних вакцин на предмет імуногенності та безпеки. 

Зазначимо, раніше подібну заяву випустило і Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА). Там заявили, що зараз не можуть рекомендувати використання різних видів вакцин проти коронавірусу для першої і другої доз щеплень.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України остаточно ухвалило рішення, яке дозволяє комбінувати вакцини. Однак це можна робити лише у виняткових випадках.

Поки в Україні дозволено використовувати дві схеми:

  • Перша доза AstraZeneca, друга Pfizer.
  • Якщо людина закордоном першу дозу отримала Moderna, її поки не використовують в Україні, то у якості другої дози можна використовувати Pfizer.

План вакцинації: чи отримають 5 мільйонів українців два уколи до кінця літа

План вакцинації: чи отримають 5 мільйонів українців два уколи до кінця літа

Повʼязані теми:

Наступна публікація