"Не випадаю з пекла ні вдома, ні дорогою на роботу": волонтерка розповіла про ситуацію з киснем у лікарнях

"Не випадаю з пекла ні вдома, ні дорогою на роботу": волонтерка розповіла про ситуацію з киснем у лікарнях

Фото: ТСН

У лікарнях є проблеми з кисневими концентраторами, які потрібно обробляти, а також міняти фільтри в них.

Відома волонтерка Леся Литвинова і ексочільниця Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я Леся Литвинова розповіла, з яким пеклом їй доводиться боротися в інфекційних лікарнях, допомагаючи пацієнтам. 

Про це вона сказала 19 листопада в прямому ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1". 

Ведуча Наталія Мосейчук розповіла про допис Лесі Литвинової, який сколихнув Мережу:

"Мене вразив, обурив, пересіпнув ваш пост про те, що зараз скрізь будуються дороги і вам треба добиратися до роботи 40 хвилин, ви зараз дістаєтеся півтори години. Приїжджаючи до роботи, ви потрапляєте в таке пекло, коли ви мусити роздати концентратори, як є, не встигаєте роздати тому що люди помирають, не дочекавшись концентратора. І ви знову будете повертатися, очевидно, вже хорошими дорогами, в які закатані чиїсь життя". 

Леся Литвинова, своєю чергою, розповіла нинішню ситуацію з хворими на COVID-19. 

"За останні тижні, які минули після того, як ви почитали мій пост, ситуація стала веселіше настільки, що я не випадаю з пекла ні вдома, ні дорогою на роботу".

Прямо зараз я переписувалася з панянкою, яка мені писала без упину. Цитую: "Мама пенсіонерка, підтверджений COVID-19, захворіла 6 листопада. Чекаємо на місце в лікарні. Поки перебуває вдома на ізоляції. Ми в місті Біла Церква. Не може дихати, у неї астма. Пульсоксиметр показує рівень кисню 70. Лікар сказав, що треба дихати киснем. Чи є у вас апарати?". Я її питаю: "З такою сатурацією вас не беруть до лікарні?". Вона пише: "Немає місць. Ми згодні в Тетіїв (лікарня в іншому місті - ред.), місць немає". 

"На жаль, ця ситуація не поодинока. Сьогодні мені дзвонив доктор з Черкаської інфекційної лікарні, який теж прочитав мій пост, і який запитує - чи можемо ми поділитися концентраторами в лікарню. Ми з лікарями дійшли спільної думки, що так, звичайно, концентратори в лікарні - це в принципі ненормально. Так бути не повинно. Так бути не може. Там не витримують проводки, концентратори потрібно обробляти, там потрібно міняти фільтри - про це ніхто не думає. Це залатання дірок. Крім того, якщо я допоможу одній лікарні, то я буду допомагати не лише пацієнтам вдома, а й усім лікарням у країні.

У нас немає такого ресурсу та ресурсу такого не буде. Але ми домовилися з лікарем, що коли у нього будуть тяжкі пацієнти, вони будуть звертатися до мене в приватному порядку. Так лікар каже, що вони не можуть покласти пацієнтів до лікарні - у них не вистачає кисню. Це інфекційна лікарня. Це не поодинока історія, те ж саме відбувається і в інших лікарнях, особливо в регіонах. Якщо в Києві ще якось питання вирішуються, то те, що відбувається на периферії, це, вибачте, будь ласка, пекло", - резюмувала волонтерка. 

Чому в українських медзакладах відмовляють у лікуванні хворим на COVID-19

Чому в українських медзакладах відмовляють у лікуванні хворим на COVID-19

Повʼязані теми:

Наступна публікація