Не працюватимуть фітнес-клуби та басейни, кафе - тільки на винос: як індустрії планують пережити "канікули"

Не працюватимуть фітнес-клуби та басейни, кафе - тільки на винос: як індустрії планують пережити "канікули"

Фото: УНІАН

У спілці малого та середнього бізнесу ще чекають роз'яснення на місцях, що точно не працюватиме.

У Національному банку підрахували, яких же фінансових збитків завдасть січневий локдаун. Попередньо - втрати можуть сягнути 0,2% ВВП, у гривнях - це 9 мільярдів. Усі, кого зачепили так звані "зимові канікули" від уряду, приголомшені.

Про те, як одні індустрії планують пережити, а інші - хоч якось вижити під час чергового локдауну, 10 грудня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Денис обливається потом у спортзалі, бо в нього мета : до нового року скинути 4 кілограми. Що вдасться скинути зайве - він упевнений, а от чи вдасться втримати вагу після - вже питання. Бо підтримати фігуру в спортзалі в січні вже не вдасться.

Згідно з рішенням Уряду, від 8 по 24 січня не працюватимуть фітнес-клуби, спортзали та басейни. Кафе, ресторани та бари можуть працювати тільки навинос, заборонена торгівля непродовольчими товарами, під замком кінотеатри, театри та ТРЦ.

В уряді ці обмеження вважають необхідними, щоби розірвати ланцюг захворюваності на коронавірус, і назвали це не локдауном, а "зимовими канікулами".

Засновник спортхабів говорить це з усмішкою, бо вже навчилися працювати в онлайн і прес качати в ZOOM. Нині ведуть переговори з орендодавцями - як навесні зменшити орендну плату за приміщення, яке стоятиме  пусткою. Усмішка одразу ж зникає, коли говорить про вибірковість. Вони теж як і салони краси, могли б приймати відвідувачів за попереднім записом.

"Проведення індивідуальних занять за попереднім записом було б раціональніше, бо спорт підіймає імунітет і допомагає боротися зі стресом", з зазначає Олександр Польовий.

Упоратися зі стресом намагаються власники барів та ресторанів. Січневе закриття - це нова хвиля скорочень і ніякі страви навинос, каже столичний ресторатор, ситуацію не врятують.

"Ви, як гості, і так слабо ходите в бари, ресторани, бо і так дома їсте "Олів'є" на різдвяні свята. А завдяки цій інформнавалі Уряду, 50-60% людей з тих , які ходили, вже не ходять, вся наша робота останнього року про виживання", - говорить ресторатор Дмитро Борисов.

У спілці малого та середнього бізнесу ще чекають ще роз'яснення на місцях, що точно не працюватиме. І тут уже прогнозують, що представники царини послуг у гірськолижних регіонах, будуть якось викручуватися.

"У  тих регіонах, де є пік сезону, навіть не дивлячись на рішення влади, будуть підпільно працювати. І ніякі перевірки не завадять. Як у період карантину вихідного дня", - говорить голова спілки малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

У Львові вже повідомили, що будуть ярмаркувати.  Але замість традиційних двох великих локацій, ятки з крамом розпорошать по місту. Тутешні підприємці все ж раді, що хоч до Різдва дали попрацювати і заздалегідь попередили про обмеження, принаймні продукти не пропадуть, як це сталося навесні.

У Національному банку вже стали рахувати, як обмеження вплинуть на економіку. За їхніми підрахунками, карантин вихідного дня вплинув  не надто , то ж прогнозують, що і з січневим локдауном буде так само.

"І тому, за нашими оцінками, нові обмеження, призведуть до втрати близько 0,2 відсоткових пункти річного ВВП наступного року", - зазначає заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Якщо перевести ці відсоткові пункти в гривні, то виходить, що втрати сягнуть майже 9 мільярдів гривень.

Це вдвічі більше бюджету на Національну академію медичних наук України і це майже весь бюджет Міністерства культури на наступний рік.

Збиткові "зимові канікули": як індустрії планують виживати під час січневого локдауну

Збиткові "зимові канікули": як індустрії планують виживати під час січневого локдауну

За даними податкової, сфера культури та креативна індустрія чи не найбільше потерпають через карантинні обмеження. Профільний міністр закликав громадян не оминати своїх підопічних.

"Підтримати можна в різний спосіб, придбати абонемент, замовити їжу в ресторані. Готелі відчинені, можна поїхати кудись. Купити книжку чи картину", - зазначив міністр культури Олександр Ткаченко.

Про те, як пережити локдаун - у нашому матеріалі. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація