Наслідки нехтування карантином: як реагує на сплеск коронавірусу уряд України та досвід Європи

Наслідки нехтування карантином: як реагує на сплеск коронавірусу уряд України та досвід Європи

Фото: ТСН

Вже в дії повернення обмежень.

Частина українців зреагувала на послаблення карантину зніманням масок і не дотриманням дистанції, а також почали розважатися на повну. Тепер у лікарнях Закарпаття вже бракує місць для хворих на коронавірус. А МОЗ підрахувало, що до кінця року COVID-19 може забрати життя 7 тисяч українців.

Люди кажуть, що їм набридли карантин, обмеження, маски і соціальна дистанція. Хочеться жити на повну. І йдуть веселитись. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Наразі Київ - один із беззмінних лідерів за кількістю нових щоденних хворих. Одним з наслідків антирекорду захворюваності стало скупчення людей у нічних закладах столиці.

19 червня у день нового антирекорду уряд зібрався на позачергове засідання. Результатом стала вказівка МОЗу, Нацполіції, Держспоживслужбі посилити контроль за дотриманням уже чинних заходів, направлених на протидію поширенню епідемії.

"Дуже велика кількість людей перестали дотримуватися карантинних правил. Вирішили, що коронавірус зник, шансів захворіти більше немає. І ми отримали результат сьогодні майже тисяча хворих. Це надзвичайно тривожний сигнал для всіх нас", - заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Львівська, Рівненська, Чернівецька - це три області, де діє жорсткий карантин. Вся інша частина країни до 31 липня під адаптивним карантином. Це означає, що послабити чи посилити обмеження, вирішує кожна область самостійно залежно від епідситуації всередині.

І вже в дії повернення обмежень. На Прикарпатті заборонили роботу фітнес-центрів та тренажерних залів. Того ж дня люди почали страйкувати під облдержадміністрацією. Урядовці пообіцяли вивчити це питання, але поки що спорт у приміщеннях все одно під забороною.

"Коли працюють дискотеки, бари, ресторани, в автобусах люди їздять як оселедці, закривати зали, де люди піднімають свій імунітет, я вважаю, це неправильно", - каже персональний тренер у фітнес-клубі Владислав Матейко.

Скупчення людей на ринках, зупинках і у транспорті. Головне без масок - є основною причиною різкого сплеску кількості нових хворих. Це якщо не лякає штраф від 17 тисяч гривень за відмову від маски в громадських спорудах і у транспорті. Бо за нехтування цим пильніше почали стежити правоохоронці. І вже є прецедент першого такого оштрафованого в метро. Порушник намагався проїхатись у підземці без засобу індивідуального захисту. За що отримав протокол на 17 тисяч гривень.

Насправді штрафувати можна кожного другого пасажира. Бо у наземному і підземному транспорті здебільшого маска закриває не ніс і рот, а підборіддя.

Від березня поліцейські по всій країні виписали понад 12 тисяч 600 адмінпротоколів. Якщо рахувати, що кожний протокол це щонайменше 17 тисяч гривень, то суди мали б призначити штрафів більш ніж на 214 мільйонів. Але наразі виписано тільки на 5 мільйонів. Це трохи більше, ніж 2% від усіх протоколів.

Аби змусити людей все таки надягати маски, уряд планує підвищити штрафи за нехтування цим режимом. Та рекомендував розтягнути транспортні навантаження. Щоб уникнути піків, починати роботу ринкам, магазинам, СТО, пошті, освітянам, страховикам та працівникам у сферах надання соцдопомоги, мистецтва, спорту, розваг та відпочинку з 10-ї ранку і пізніше.

Обридло бути вдома: чому легковажність українців до карантинних правил має погані наслідки

Обридло бути вдома: чому легковажність українців до карантинних правил має погані наслідки

Як за кордоном працюють правоохоронці, коли бачать порушення карантинних обмежень

Французи окрім штрафів мають ще один інструмент. Якщо кафе, ресторан, перукарня чи крамниця порушує обмеження вдруге, то заклад зачиняють до кінця карантину.  Те саме  в Італії.

"Навіть зараз ми стягуємо адміністративні штрафи. Це, звісно, не за кримінальним кодексом. Від чотирьохсот євро до 3 тисяч євро. Це стосується переважно крамниць. Також є інше покарання таке, як закриття установи. Від п’яти днів до 30", - розповіла голова місцевої поліції м. Фано Анна Ріта Монтанья.

В Україні поліція пропонуватиме уряду жорсткіше діяти і проти самих клієнтів цих закладів.

Автор: Ірина Курило

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація