"Напівзаходи ні до чого не приводять": інфекціоністка закликала до жорсткого локдауну

"Напівзаходи ні до чого не приводять": інфекціоністка закликала до жорсткого локдауну

Фото: Associated Press

Голубовська пропонує посилити карантин щонайменше на три тижні.

Аби досягнути ефективного результату щодо боротьби з коронавірусом, в Україні варто ввести жорсткий локдаун

Про це під час виступу на Українському жіночому конгресі сказала інфекціоністка МОЗ, докторка медичних наук Ольга Голубовська, пише Укрінформ. 

"Я за повний локдаун, тому що ці "полузаходи" ні до чого не призводять. У протидії такому захворюванню нічого не змінилося з середніх віків: коли немає засобів специфічного лікування специфічної профілактики, це тільки максимальне роз’єднання, максимальне переривання передачі в популяції, від людини до людини", - наголосила вона. 

За її словами, росту захворювання слід очікувати у грудні-січні, оскільки наразі Україна перебуває в інтенсивній фазі. "У нас смертність збільшується, на жаль, у більш молодих людей до 60 років. Це страшно. Для нас трагедія, коли зростає кількість важких хворих і їх набагато більше, ніж можливості системи надавати саме їм медичну допомог. Тому на ці показники треба опиратися під час ухвалення рішень", - каже Голубовська. 

Крім того, в ефірі одного з каналів вона наголосила, що локдаун потрібно ввести щонайменше на три тижні - це 14 днів поки триває інкубаційний період та ще додаткових сім днів. "У такому випадку є сенс вводити ці обмежувальні заходи. Три тижні - це мінімальний термін. Чим більше, тим краще. Утім, тут вже економісти повинні вираховувати, як це вдарить по економіці", - сказала інфекціоністка.

За словами Голубовської, поки що система охорони здоров'я витримує навантаження. "Ліжка поки що нас рятують. Так, кисню не вистачає, як скрізь. Зараз система вже тріщить. Витримує, але вже тріщить", - наголосила лікарка. 

Як повідомлялося, міністр культури Олександр Ткаченко пропонує запланувати двотижневий жорсткий карантин під час новорічних і різдвяних свят, а також відмовитись від масових заходів. Водночас уряд має допомогти всім, хто фінансово потерпає в умовах безробіття. 

Говорять про посилення обмежень на свята і в Офісі президента. Радник керівника ОП Тимофій Милованов каже, що різдвяні свята - гарна нагода посилити карантинні обмеження в Україні. 

Уряд може запровадити локдаун на зимові свята

Уряд може запровадити локдаун на зимові свята

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація