Надія на порятунок від коронавірусу: на яку з вакцин від COVID-19 чекати в Україні, коли і за які гроші

Надія на порятунок від коронавірусу: на яку з вакцин від COVID-19 чекати в Україні, коли і за які гроші

Фото: Associated Press

Про це ТСН запитала особисто міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Для всієї планети з'явилася надія на порятунок від коронавірусної хвороби COVID-19. Фармацевтичні велети "Пфайзер", "Модерна" і "Астра Зенека" першими заявили, що вже мають дієву вакцину від коронавірусу. 10-ки найбагатших країн світу почали з цими компаніями переговори і навіть укладають угоди щодо постачання мільярдів доз вакцин на 2021 рік. Усіх випередила Велика Британія і вже планує почати щеплення.

Про це йдеться 6 грудня в сюжеті ТСН.Тижня.

Світова медицина з рекордною швидкістю таки знайшла ключ до світової пандемії і фармкомпанії оголосили, що вакцина готова. Тепер почалась гонитва країн - хто відхопить найбільше доз? Небувала досі спецоперація із доставки порятунку від COVID-19 у супертехнологічних ящиках, із суперзаморозкою до -70 градусів, літаками і машинами.

Імунітет від COVID-19

Зараз у світі існує близько 10 вакцин, що пройшли усі етапи клінічних випробувань на десятках тисяч людей. Але 3 вирвалися в лідери: Pfizer-BioNTech - це кооперація американців та німців, Модерна - американська вакцина і Астра-Зенека - Британія. І те, що зробили вони, річ справді небувала.

"Це насправді вершина нашого наукового прогресу. Звичайні терміни виготовлення і тестувань вакцин становить в середньому 15 років", - каже генетик Олександр Коляда.

Результат вражає: дієвість вакцин до 90-95%. Що це означає? Наприклад, зі 100 людей, які отримають щеплення, 95 – точно не заразяться, а ті, що заразяться, можуть уникнути тяжких наслідків.

Технології виробництва вакцини проти COVID-19 є різні. Перша для науковців не нова.

"Беремо вірус нешкідливий для людини і в цей вірус вкладаємо шматочок цього коронавірусу, від якого ми хочемо отримати імунітет. Цей вірус проникає в людину, поширює генетичну інформацію вірусу і таким чином теж виробляється імунітет", - пояснює генетик Олександр Коляда.

Але є інша, абсолютно нова технологія, яка в принципі змінить підхід до вакцин у світі. Коли до клітин людини шматочок коронавірусу з інструкцією підвозить така собі жирова капсула, яка навчить імунну систему розпізнавати ворога і не допускати його атак.

І от головний плюс - супершвидкість її виробництва, каже генетик Олександр Коляда. Час, якого у планети немає. А час на виробництво антидоту – те, що власне і гальмує масову вакцинацію і перемогу над коронавірусом. Бо для колективного імунітету треба вакцинувати 70% планети, тобто 5,5 млрд осіб. На це підуть роки. Адже наявні лінії біовиробництва так швидко не працюють.

Гонитва за імунітетом

Сама доставка вакцини - ще та спецоперація і виклик для всього світу. Потрібні особливі умови. Холодильник із температурою до -80 і лічені години на розвантаження, перепаковування і сам укол людині. Британія першою випробує цей шлях.

Америка вже теж готується. У планах - почати наприкінці грудня.

Європа масову імунізацію, найімовірніше, запустить у січні. І хоч нема ще навіть спрощеної сертифікації, вакцини на склади вже завозять.

Вакцинний порятунок: коли в Україні розпочнуть щеплення від COVID-19

Вакцинний порятунок: коли в Україні розпочнуть щеплення від COVID-19

Коли вакцину отримає Україна

Про це ТСН запитала особисто міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

"Ми намагаємось зробити, щоб ми вже в 1 кварталі, щоб вона вже була в Україні перші дози. Ми будемо закуповувати вакцину у всіх виробників, у всіх, хто нам продасть", - заявив очільник МОЗ.

Ці перші дози Україні дадуть безкоштовно за міжнародною програмою COVAX, яка має розподілити вакцину між біднішими країнами. Україна розраховує на 8 мільйонів доз. І цю цифру треба ділити на 2, бо вакцину треба колоти двічі з інтервалом в 4 тижні. А це означає, що щепити зможуть тільки 4 мільйони осіб - 10% населення. І це критично мало для того, аби набути колективний імунітет. Тож, Україні доведеться докуповувати вакцини ще за бюджетні гроші, аби вакцинувати більше населення. І того, що нашкребли зараз, точно буде мало.

"В тому бюджеті, який був поданий до ВР, сума стоїть 2,6 млрд грн. Якщо ми беремо 2,6 млрд і беремо по максимальній ціні, тобто та, яка є, це десь на 2,7 млн громадян", - пояснив Максим Степанов.

А ціни коливаються від 4 доларів (115 гривень) за ампулу до 30 (850 гривень).

Безкоштовною імунізація буде лише для медиків, освітян, поліцейських, людей віком 60+, і тих, кому COVID-19 смертельно небезпечний за станом здоров'я, як-от гіпертоніки чи люди з цукровим діабетом.

Також очільник МОЗ розповів, що планують робити з тими, хто буде проти: "Є два шляхи. Перший - намагатися переконати, а другий шлях - на законодавчому рівні ухвалювати закони, які будуть зобов’язувати їх вакцинуватися".

Але поки голова міністра зайнята тим, як дотриматись правил зберігання навіть тої кількості, яка все ж прибуде до України. Потрібен суперхолод до -70.

"Зараз знайшли вже декілька компаній, які мають такі потужності. Треба буде будувати центри вакцинації безпосередньо поруч з такими великими холодильними установками", - пояснив Степанов.

Вірусологиня Алла Мироненко зазначає, що досі достеменно невідомо, як часто доведеться ці вакцини колоти: раз на рік чи пів року.

"Ще не було шансів дізнатися. Антитіла можуть бути до пів року, а потім антитіла - це білки, вони руйнуються. І якщо немає знову контакту з вірусом, вони зникають", - пояснює вірусологиня.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація