На вихідних поліція закрила півтори тисячі закладів-порушників карантину: рейди тривали всією Україною

На вихідних поліція закрила півтори тисячі закладів-порушників карантину: рейди тривали всією Україною

Фото: FestLokalUA/Facebook

У вихідні могли працювати лише продуктові магазини, аптеки та заправки.

Півтори тисячі закладів закрила  поліція на вихідних. Переважно це магазини та кав'ярні, які працювали, попри "карантин вихідного дня". Запровадити такий карантин урядовці вирішили, щоб сповІльнити епідемію коронавірусу.

Фото: Департамент комунікації Нацполіції України

Про це 16 листопада йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У вихідні могли працювати лише продуктові магазини, аптеки та заправки. Рейди тривали в усій Україні. Так, столична поліція закрила виставку котів, яку розгорнули у Міжнародному виставковому центрі. Один із ресторанів, який проігнорував карантин, навіть штурмували. 

Сьогодні ж вранці, після карантинного вікенду, підприємці вийшли на протести.

Скасувати карантин вихідного дня — з такою вимогою сьогодні зранку в урядовому кварталі мітингували підтриємці. Вони скаржаться, що втрачають гроші: бо на вихідні припадає левова частка виручки. Кажуть, дрібні підприємства цього просто не витримають.

Підприємці протестують під Верховною Радою: там питанням карантину у вихідні сьогодні перейнялися на погоджувальній раді.  Депутати викликають на килим прем'єра Шмигаля: для звіту про урядові карантинні плани. Чи рекомендувати уряду скасувати обмеження на вихідних парламентарі вирішуватимуть вже завтра. Це буде єдине засідання на цьому тижні. 27 нардепів хворіють на COVID-19. Серед них — голова Верховної ради Разумков та його перший заступник Стефанчук. 

"Кабінет міністрів вдався до так званих неоднозначних рішень, які ставлять багатьох громадян у безвихідне становище. Саме тому була сьогодні зареєстрована теж під моїм керівництвом і керівництвом політичних партій і груп спеціальна постанова, вона вже є зареєстрована під №4381 про рекомендацію скасувати карантин вихідного дня урядом", — зазначила в. о. очільника  парламенту Олена Кондратюк.

Якщо не скасувати, то хоча б повідомляти завчасно. ВУ Раді також зареєстрували проєкт постанови, якою зобов'язують Кабмін повідомляти про нові обмеження не пізніше, як за тиждень до їхнього впровадження.

Прем'єр Шмигаль тим часом скликає онлайн-нараду з мерами міст, які відмовилися на вихідних виконувати вимоги карантину. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. Львів — одне з міст, яке цими вихідними карантин проігнорувало. Міська влада, аби обійти постанову уряду, просто оголосила суботу і неділю робочими днями.

"Львів — місто малого і середнього бізнесу, тож це рішення уряду стосується 50 тисяч людей, їхніх сімей. І це, як правило, молоді люди. Вони нормально переносять цей COVID-19. І клієнти, які приходять у кафе — це також молоді люди. У нас у Львові уже 50% перехворіло", — зазначив Садовий.

Протести тривають. У Вінниці кілька десятків підприємців зранку перекрили трасу на Київ.  Майже дві години безперервно ходили пішохідним переходом, не пропускали жодного авто.

Фото: Інформаційна Вінниччина

"У нас на вихідні до 50 % заробітку, за весь тиждень, два дні все вирішують. З нього ми платимо податки, комуналку і забезпечуємо свої сімї", — обурюється Ольга Кушнір, підприємиця.

Рух відновили за кілька годин. Але вже завтра протестувальники погрожують протестувати у Києві.

Порушення карантину: на вихідних поліція закрила півтори тисячі закладів

Порушення карантину: на вихідних поліція закрила півтори тисячі закладів

Автор: Антон Коцуконь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація