На кожне ліжко — кілька претендентів: що відбувається у переповненій хворими на COVID-19 реанімації — спецрепортаж ТСН

На кожне ліжко — кілька претендентів: що відбувається у переповненій хворими на COVID-19 реанімації — спецрепортаж ТСН

Фото: фото: Наталя Нагорна

Понад 600 недужих у всій країні зараз під'єднані до апаратів ШВЛ.

В Україні у медзакладах для хворих на коронавірусну хворобу переповнені реанімації, а на кожне ліжко, яке звільняється, відразу кілька претендентів. У МОЗ кажуть, що нині ліжка в медзакладах заповнені трохи більш ніж наполовину. Але це усереднені дані щодо країни. У деяких українських лікарнях вільних місць не лишилося зовсім, а на ті, що є, шикуються черги з пацієнтів. Понад 600 недужих у всій країні зараз під'єднані до апаратів ШВЛ.

ТСН провела зміну з лікарями інтенсивної терапії у 9-й міській лікарні міста Києва, де вже не лишилося вільних ліжок. Про це йдеться 19 листопада в ексклюзивному репортажі ТСН.19:30.

Спецодяг лікарів відділення інтенсивної терапії: шапочка, респіратор, бахили, комбінезон, екран на обличчя і рукавички — обов'язково дві пари.

Наразі у реанімації тут 10 ліжок і всі вони заповнені. На 10 пацієнтів тут 5 медиків.

Всі пацієнти погодились, аби їх знімали, бо це шанс, що їх побачать рідні. Пацієнту Віктору потрібна допомога спеціального шолома, бо йому важко дихати. Мрія і мета кожного тут – дихати самостійно.

За словами завідувачки цього відділення Альони Хомякової, пацієнтів тут треба не лише лікувати, а й тримати за руку, гладити по спині й умовляти. Наприклад, пити воду бодай через силу пацієнтів вмовляють заради крові. Артеріальна кров у цих пацієнтів густа й темна, а мала би бути червоною.

Ліки пацієнтам дають великими порціями.

Такі відділення пафосно можно називати "передовою боротьби з коронавірусом". Якщо хтось не вірив в існування цієї хвороби, в цих боксах думки різко змінюються.

Зміна чергових лікарів — доба. У захисному костюмі вже за пару годин працювати важко — у комбінезоні, наче в лазні.

З 14:00 до 17:00 — час, коли приходять родичі пацієнтів. Їх не пускають у відділення, поговорити з лікарем вони можуть лише на вулиці. Жодних прогнозів лікар не дає.

Надвечір одному з підопічних гіршає. Весь медичний персонал крутиться навколо ліжка. Чоловіка переводять на штучну вентиляцію легень. Тут потрібна максимальна злагодженість дій, далі — залежить від самого пацієнта.

Анестезіолог Володимир Ліходієвський мав би вже бути у відпустці. Вже тричі залишався жити на роботі кілька діб поспіль. Надзусилля медика — додатковий шанс пацієнту. Лікар переконаний, що люди можуть полегшити його роботу: "Я задовбався сваритися у чергах в супермаркеті. Важко одягнути правильно маску? Це соромно".

Медики не загадують, коли закінчиться пандемія. Але на той період у кожного є мрії:

  • "Поїхати додому";
  • "Я б хотів відпочити, просто відпочити від проблем на білому піску, в смарагдовому морі";
  • "Я б хотів знову ходити в оперний театр, я би хотів працювати далі";
  • "Боремося далі".

Нагадаємо, що в Україні 19 листопада зранку число інфікованих коронавірусом піднялося до 583 510. Кількість випадків COVID-19 за останню добу зросла на понад 13 300.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація