"Мутує набагато повільніше за грип: у ВООЗ прокоментували ситуацію з новим штамом коронавірусу

"Мутує набагато повільніше за грип: у ВООЗ прокоментували ситуацію з новим штамом коронавірусу

Фото: Associated Press

Наразі жодна з мутацій SARS-CoV-2 не вплинула ні на чутливість вірусу, ні на вакцини від нього. 

Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я заявили, що коронавірус мутує "набагато повільніше", ніж сезонний грип, навіть попри те, що новий штам, виявлений вперше у Великій Британії, дозволяє йому легше поширюватися.

Про це заявила головна наукова співробітниця ВООЗ Сум'я Свамінатан, повідомляє CNBC. 

"SARS-CoV-2 мутує набагато повільніше, ніж грип. І досі, попри те, що ми спостерігали низку змін і мутацій, жодна з них не здійснила істотного впливу ні на чутливість вірусу до будь-якого з використовуваних на даний час терапевтичних засобів, ліків або вакцин, які перебувають в стадії розробки, і можна сподіватися, що так буде і далі", - заявила Свамінатан.

У ВООЗ додали, що усі віруси, природно, мутують, і більшість із них істотно не змінюють спосіб поширення вірусу та захворювання, яке він викликає. Сезонний грип мутує так часто, що вченим доводиться регулярно розробляти нові вакцини для щеплення населення проти вірусу щороку. Але значення мутації у Великій Британії поки що невідоме.

Нагадаємо:

  • Перший випадок нового штаму виявили в Англії (Велика Британія). Про це заявили 14 грудня. Відомо вже про понад тисячу випадків зараження цим новим штамом. 19 грудня британський уряд вирішив посилити карантин від 20 грудня. 
  • Мутований коронавірус "VUI – 202012/01" передається легше, аніж його попередники - він може бути на 70% більш заразним. Втім, немає доказів того, що він збільшує ймовірність важкого перебігу захворювання чи смерті. Дослідження у цьому напрямку тривають. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація