Мутований коронавірус уже в Україні – лікар-інфекціоніст  

Мутований коронавірус уже в Україні – лікар-інфекціоніст  

Фото: pixabay.com

Новий штам коронавірусу зафіксували на Закарпатті, каже Віктор Петров.

Новий штам мутованого коронавірусу COVID-19, про який говорять у Великій Британії, уже в Україні. Зокрема, лікар-інфекціоніст Віктор Петров стверджує, що саме на цю форму коронавірусу перехворів один із його пацієнтів.

Про це Віктор Петров заявив в ефірі "Україна 24".

Зараз, за його словами, у регіонах, які межують з європейськими країнами, вже можна помітити, що трохи змінюється клінічна картина коронавірусної інфекції, особливо у молодих людей.

"Тобто може не бути вже аносмії (втрата чутливості до запахів — ред.), але досить активно розвивається ураження легеневої тканини, хоча все протікає у легкій формі", — розповів Віктор Петров.

Лікар також розповів про свого пацієнта Миколу. Саме він, стверджує Петров, підчепив новий штам коронавірусу.

"Один з таких прикладів — мій пацієнт Микола. Він заробітчанин, їздить з України до Чехії й назад. І він уже перехворів на новий штам, про який заявила Велика Британія. Коли йшлося про верифікацію цього, то Україна не має можливості ідентифікувати цей вірус у масовому тестуванні. Але люди, у яких є страховка в країнах ЄС, можуть визначити вже мутований вірус. І таким чином мені вдалося підтвердити, що на Закарпатті вже є випадки інфікування новим штамом вірусу", — сказав він.

За словами Віктора Петрова, передовсім варто зазначити, що мутація вірусу відбувається природним чином.

"Цей вірус природно мутуватиме дуже активно — точно так само, як вірус гепатиту С або грипу. Чому? Тому що він містить тільки одну РНК, це один носій генетичного матеріалу", — додав лікар.

Нагадаємо, перший випадок нового штаму COVID-19 виявили у Великій Британії, а відомо про це стало 14 грудня. Уже зафіксовано понад тисячу випадків зараження цим новим штамом. 

Служба громадської охорони здоров'я Англії 20 грудня повідомила, що новий варіант коронавірусу в Британії почав стрімко розповсюджуватися ще від середини листопада, а міг з'явитися в країні взагалі ще у вересні 2020 року. Водночас до середини листопада він поширювався досить повільно. 

Відомо, що мутований коронавірус "VUI – 202012/01" передається легше, аніж його попередники, втім, немає доказів того, що він збільшує ймовірність важкого перебігу захворювання чи смерті. Дослідження у цьому напрямку тривають. 

Україна може призупинити авіасполучення з Британією через новий штам коронавірусу

Україна може призупинити авіасполучення з Британією через новий штам коронавірусу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація