Мутований коронавірус може спровокувати "дуже погану" хвилю COVID-19: про що попереджають вчені

Мутований коронавірус може спровокувати "дуже погану" хвилю COVID-19: про що попереджають вчені

Фото: Associated Press

Новий штам є більш заразним.

Мутації коронавірусу можуть спричинити ще одну "дуже погану" хвилю COVID-19. Вчені вважають, що варіант вірусу, виявленого у Великій Британії, може бути передвісником нової, особливо небезпечної фази пандемії.

Про це пише Science.

"Одне занепокоєння полягає в тому, що варіант коронавірусу B.1.1.7 тепер стане домінуючим, глобальним із його вищою передачею. Він спричинить ще одну дуже, дуже погану хвилю", — говорить експерт з інфекційних захворювань, який очолює Trust Trust, Джеремі Фаррар.

За його словами, розвиток пандемії в 2020 році був досить передбачуваним. "Я думаю, що зараз ми переходимо до непередбачуваної фази", — сказав Фаррар.

Занепокоєння змусило деякі країни пришвидшити видавання вакцин або обговорити схеми дозування, які можуть швидко захистити більше людей. Але оскільки новий варіант з’являється у багатьох країнах, вчені закликають уряди також посилити наявні заходи контролю.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про суворі нові обмеження 4 січня, включаючи закриття шкіл та прохання людей не залишати свої домівки, якщо це не необхідно. "Я відчуваю, що зараз ми перебуваємо в іншій ситуації, коли велика частина Європи сидить і дивиться. Я дуже сподіваюся, що цього разу ми зможемо усвідомити, що це наш ранній дзвоник, і це наш шанс випередити цей варіант", — зауважила вірусологиня Емма Годкрофт з Базельського університету.

Оголошуючи обмеження у Британії, Джонсон сказав, що новий варіант є більш заразним. Багато мутацій B.1.1.7, включаючи вісім найважливіших білків-стрибків, посилюють поширення. "Ми покладаємось на кілька потоків недосконалих доказів, але в основному всі ці докази вказують в одному напрямку зараз", — говорить Адам Кухарські, епідеміолог і доцент Лондонської школи гігієни та тропічної медицини.

Наприклад, аналіз Public Health England показав, що близько 15% людей, інфікованих B.1.1.7 в Англії, продовжували отримувати позитивні результати тестів, порівняно з 10% інфікованих іншими варіантами.

Нагадаємо, епідеміологи дійшли висновку, що інкубаційний період коронавірусу в Україні скоротився майже вдвічі. Крім цього, він почав частіше уражати молодь.

ВООЗ дослідила вірусні мутації в Україні і виявила 5 штамів китайського коронавірусу

ВООЗ дослідила вірусні мутації в Україні і виявила 5 штамів китайського коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація