Можливий локдаун в Україні: що буде з бізнесом

Можливий локдаун в Україні: що буде з бізнесом

Фото: Associated Press

Експерти вважають, що запропоновані урядом заходи підтримки бізнесу не допоможуть підприємцям.

Дедалі частіше влада починає говорити про необхідність запровадження в країні повного локдауну на новорічно-різдвяні свята, який може серйозно вдарити по економіці. Проте в уряді запевняють, що підтримають бізнес. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін вже навіть розробив програми з допомоги ФОПам, збереження робочих місць і компенсації на сплату єдиного соціального внеску.

ТСН.ua поспілкувався з експертами та дізнався відповіді на головні запитання про те, що буде з бізнесом і чи допоможе йому втриматися на плаву урядова програма.

Своїми думками поділилися виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський та директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Василь Юрчишин вважає, що урядові заходи з допомоги бізнесу, на жаль, не допоможуть вирішити жодних проблем підприємців:

"Компенсації, які пропонує уряд, оці 8 тисяч. Більш чесно було б сказати, що у нас немає коштів, виживайте, як хочете. А це, фактично, не вирішує жодної проблеми, особливо, коли на нас чекає зростання комунальних платежів. Ці разові 8 тисяч зникнуть і навіть люди не помітять, що їх отримали. На жаль, влада не продемонструвала послідовності й результативності в антикоронавірусній політиці. Я боюсь, якщо це (локдаун. — Ред.) станеться, результат не буде значним", — переконаний директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова.

Думку колеги поділяє і Гліб Вишлінський, він також говорить, що для підприємців 8 тисяч гривень відіграють незначну роль, а на реальну дієву допомогу у держави просто не вистачить бюджетних грошей:

"Звісно, що 8 тисяч гривень, і лише для працівників, які мають заробітну плату до 30 тисяч "брудними", а також для цього вони мають бути офіційно звільнені або відправлені на часткове безробіття, для ФОПів відіграють дуже малу роль. Так само ми бачимо за оцінками, те, що викладено у президентському законопроєкті, це, буквально, кілька мільярдів гривень бюджетних витрат. Очевидно, що втрати бізнесу від обмежень будуть набагато більшими. У нас річний ВВП понад 3 трлн гривень, тобто на місяць це плюс-мінус 300 млрд. Тому насправді більшість, як мені здається, що наразі ухвалюють рішення, вони виступають проти цієї ідеї. Оскільки на це потрібно витратити велику частину грошей. Так, наприклад, у Великій Британії, якщо закривається твій сектор, то ти отримаєш 80% своєї заробітної плати, але не більше, ніж мінімальна зарплата в країні. Якщо перерахувати на нас, на основі українських зарплат, відповідно, це було б приблизно 17 млрд на місяць — це десь близько 20% бюджетних витрат на місяць", — зазначає експерт і додає, що у нас таких коштів немає.

Нагадаємо, що Україна лідирує в Європі за кількістю нових випадків COVID-19. І що ближче до зимових свят, то частіше лунають заяви про необхідність повного локдауну. Зокрема, про це говорять міністри культури та МВС, не відкидає посилення обмежень і очільник уряду Денис Шмигаль. Які саме варіанти посилення карантинних обмежень пропонують високопосадовці та що про це говорять в уряді, читайте у нашому матеріалі.

Чи буде "новорічний локдаун" та на які розваги можна розраховувати

Чи буде "новорічний локдаун" та на які розваги можна розраховувати

Повʼязані теми:

Наступна публікація