Можливий локдаун в Україні: експерти розповіли, що буде з цінами на продукти і товари

Можливий локдаун в Україні: експерти розповіли, що буде з цінами на продукти і товари

Фото: УНІАН

За словами експертів, на ціни впливає ціла низка різних чинників.

Імовірність запровадження в Україні повного локдауну на новорічні свята зростає. Залишилося лише остаточно визначитися з датами та ухвалити відповідні рішення. Звісно, що нові обмеження торкнуться чи не кожного українця, однак на вартість як товарів, так і продуктів, посилений карантин особливо не вплине.

Таку думку ТСН.ua висловили експерти та пояснили, що буде з цінами.

Скорочення попиту може призвести до зменшення цін на продукти й товари, як, наприклад, це відбувається з одягом, коли великої потреби в ньому у людей, котрі працюють з дому, немає, говорить виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. За його прогнозами, локдаун не матиме впливу на ціни на продукти.

"Ми побачили, що насправді навіть жорсткий формат, який був навесні, він жодним чином не вплинув на ціни. Ні позитивно, ні негативно. Суттєвий вплив на ціни зараз мають два чинники: один — це девальвація навіть не гривні до долара, бо вона вже відбулася і гривня стабілізувалася на рівні 27,5-28,5, а девальвація долара до євро, оскільки багато усього ми імпортуємо із зони євро. Тому ми бачимо за товарами, продуктами харчування, ліками, які закуповуються у Європі в євро, що та девальвація, яка відбулася до долара, умовно, на 10%, на неї наклалася девальвація до євро ще 15% і, відповідно, це дало помітне зростання. Друге — це те, що ми цього року отримуємо менший врожай зернових і багатьох інших культур, тому спочатку ми маємо зростання цін на те, що виробляється безпосередньо з зерна, а потім на м’ясо, молоко через нестачу кормів", — пояснив виконавчий директор Центру економічної стратегії.

Своєю чергою керівник Центру макроекономічного моделювання Київської школи економіки (KSE) Юрій Шоломицький вважає, що зростання цін на продукти від локдауну не залежатиме. За прогнозами Київської школи економіки, за рік ціни на продовольчі товари в середньому зростуть на 4% і карантин на ці показники не впливатиме. "Ціни зростуть рівномірно. На деякі продовольчі товари рух доволі значний. Але це залежить від врожаю. Це, наприклад, олія. До 4% рік за прогнозами ріст. Так має і залишитися", — прогнозує Шоломицький.

Натомість президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса вважає, що попри поганий врожай зниження попиту через закриття ресторанів та продуктових базарів може призвести до падіння цін на ті продукти, які складно зберігати. Це звісно також вдарить по аграріях, наголошує експерт. Але, за його словами, відчутних стрибків у бік зростання ціни на продукти вітчизняного виробництва очікувати не варто.

Повний текст із відповідями експертів на запитання, що буде з бізнесом, доларом і гаманцями українців через можливий локдаун в Україні, читайте у нашому матеріалі за посиланням

В умовах локдауну уряд не збирається зупиняти транспорт в Україні  

В умовах локдауну уряд не збирається зупиняти транспорт в Україні  

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація