Міфи про безсимптомну пневмонію: лікарі розповіли, коли потрібна КТ за коронавірусу

Міфи про безсимптомну пневмонію: лікарі розповіли, коли потрібна КТ за коронавірусу

фото / Роман Балук

Медик вважає, що пневмонію за COVID-19 не зупинити антибіотиками.

В Закарпатській області лікарі розповіли про безсимптомну пневмонію і міфи, пов'язані з нею. Вони пояснили, у яких випадках треба робити КТ, а коли можна обійтися без неї.

Про це повідомляє "Мукачево.net".

Головний лікар лікарні святого Мартина Євген Мешко вважає, що у разі безсимптомного COVID-19 або його легкої форми не потрібно робити рентген.

"Я не розумію цього підходу, бо, незалежно від того, чи ми пропустимо пневмонію на рентгені, чи ні, тактика лікування і перебіг захворювання не зміниться", — сказав він.

Лікар також зазначив, що між бактеріальною та коронавірусною пневмонією є різниця. Так, за бактеріальної пневмонії збудник — бактерія. Вона збільшує процес та розширює ураження легень. "І тут важливо не втратити час і дати антибіотики, які вб’ють цю бактерію або послаблять", — пояснив Мешко.

Водночас пневмонія за COVID-19 розвивається незалежно від прийому антибіотиків. "І на так звані "німі" чи "безсимптомні" пневмонії ми ніяк не впливаємо, бо немає доказових противірусних препаратів", — розповів головний лікар.

На його думку, рентген потрібно робити за середнього або важкого перебігу хвороби, коли є задишка і температура не падає. "Тоді потрібне рентгенологічне обстеження, щоб розуміти масивність ураження легень та інтенсивність терапії, яка направлена на полегшення наявних симптомів", — сказав Євген Мешко.

Він також наголосив, що самостійно призначати собі рентген за легкої форми хвороби не можна. Це не дасть нічого, окрім додаткового променевого навантаження.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я перечислили симптоми легкого перебігу коронавірусу. Названо три вияви. Особам з підозрою на COVID-19 радять не займатися самолікуванням. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація