Менше їжі та розваг, більше алкоголю та тютюну: як змінилися витрати українців за час карантину

Менше їжі та розваг, більше алкоголю та тютюну: як змінилися витрати українців за час карантину

Фото: УНІАН

Але лякатися цього, кажуть у Державній службі статистики, не варто.

У другому кварталі 2020 року українці витратили менше грошей на їжу, розваги та одяг, ніж у перші місяці року. Але під час карантину витрати на алкоголь та тютюн збільшилися.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Сумарно у першому кварталі року на одяг, їжу та розваги українці витратили 73 млрд гривень, а в другому — на 8 млрд менше. Найбільше пішло на харчі, майже 50%.

"Для того, щоб ми зрозуміли, наскільки це багато, дивіться: американці витрачають близько 8%, європейські сім'ї витрачають від 12 до 18%, у Білорусі — 36%, а українці — 48%", — каже експерт ринку харчових продуктів Олег Пендзин.

Так високо цей показник не піднімався уже 5 років. Причина, певен фахівець, зменшення доходів. На знак підтвердження пригадує заяви Національного банку: громадяни за карантин зняли понад 60 млрд гривень із депозитів.

"Водночас, загальний відсоток витрат на алкоголь становить близько 5-6%. Це середня така цифра. До речі, у Європі під час карантину витрати на алкоголь також збільшились на стільки ж", — пояснює Олег Пендзин.

Але лякатися цього, кажуть в Державній службі статистики, не варто.

"Витрачати стали менше на 12%. Чому стали говорити про більше? Поясню на пальцях: це споживчий кошик – витрати на алкоголь, на комунальні послуги, на одяг. Ми стали споживати менше алкоголю і тютюну, ми стали набагато менше споживати, ніж у першому кварталі комунальних послуг. І тут одяг набагато більше впав. Тож, якщо в нас споживання алкоголю було 30%, стало 50% умовно", — пояснює радник голови Держстату Вадим Піщейко.

На карантині українці стали менше витрачати грошей і більше пити алкоголю

На карантині українці стали менше витрачати грошей і більше пити алкоголю

Це, звісно, не знімає з громадян відповідальності за власне здоров'я. А те, що є, сумна закономірність, каже психолог.

"І карантинні обмеження, і страх та обурення тим, що вірус такий складний ходить, усе це фактори стресу. А як ми реагуємо на нього, щоб опанувати його, на жаль, люди обирають найпростіший спосіб — вживати алкоголь. Але це тільки тимчасове полегшення, яке, насправді, тільки ослаблює організм", — каже соціальний психолог Володимир Савінов.

Тому психологи радять шукати іншої розради від стресів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація