Медики швидкої на Запоріжжі можуть залишитися без "коронавірусних доплат": лікарі погрожують звільненням

Медики швидкої на Запоріжжі можуть залишитися без "коронавірусних доплат": лікарі погрожують звільненням

фото / Ірина Назарок

За словами медиків, за останній місяць виплати скоротилися втричі. Та і їх отримали не всі.

Цього місяця суму виплат лікарям швидкої на Запоріжжі скоротили втричі. Керівництво пояснює це проблемами з фінансуванням. Тим часом кількість хворих на коронавірус в області зростає майже щодоби.

Про це 23 листопада йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

642 хворих лише за останню добу – і це в неділю, коли діє карантин вихідного дня. Про те, що в їхніх пацієнтів COVID-19, медики швидкої часто дізнаються вже в лікарні

Такі випадки у бригади щодня.  Проте на зміну кожному видають лише 5 масок. А спецкостюми взагалі лише для лікарів, обурюється водій швидкої Андрій Яковлєв.

Щоденний ризик, кажуть медики, частково компенсували так звані "коронавірусні" доплати у 300% від окладу. Але за останній місяць виплата скоротилися втричі. Та й її отримали не всі. А лише ті, хто на думку керівництва, працював з інфікованими найбільше.

"Мені зайшов аванс і зарплата. Ну, хай 3500 нам всім дали доплати", — також обурюється лікарка "швидкої допомоги" Юлія Семенова.

Це фейк — запевняють в облдержадміністрації. Виплачують все і в повному обсязі.

"Всі працівники екстреної медичної допомоги, що обслуговували виклик з COVID-19, отримують доплати. Запорізька служба екстреної медичної допомоги отримала відповідний "пакет" від НСЗУ на роботу з пацієнтами. Вже проведено оплату на суму 120 мільйонів гривень за весь період", — говорить Олена Теряєва, заступниця голови Запорізької ОДА.

Натомість керівництво швидкої стверджує — навіть зменшені виплати можуть виявитися останніми, бо грошей не вистачає.

"Щоб кожний медичний працівник отримав доплату 300%, нашій установі необхідно додатково 27 млн гривень. Ми отримали за один місяць 3 мільйони, інший — 2,5, інший — 4 мільйони. З листопада нам повідомили, що не буде додаткового фінансування на COVID-19. Не буде взагалі", — зазначає Наталія Дорошева, медична директорка КНП ТМО "Обласний центр екстреної медичної допомоги".

Тим часом лише на цій підстанції зараз на коронавірус хворіють четверо працівників. 

Медики швидкої на Запоріжжі можуть залишитися без ковідних доплат

Медики швидкої на Запоріжжі можуть залишитися без ковідних доплат

"Якщо брати навіть близько 8% медичних працівників, то можемо порахувати, коли щодня виходить з ладу 30-40-50 медпрацівників, то довго, звичайно, такі цифри захворюваності наша медична система витримати не зможе", — наголошує Роман Терехов, головний державний санітарний лікар Запорізької області.

Якщо доплати не виплачуватимуть, медики погрожують звільненнями. І в цьому разі лікувати хворих буде нікому. У Міністерстві охорони здоров'я ситуацію наразі  не коментують.

Нагадаємо, що від початку пандемії коронавірусу в Україні на COVID-19 захворіли 26 422 медичних працівники, з яких померло — 258. 

Автор: Яків Носков.

Повʼязані теми:

Наступна публікація