Масковий дефіцит: який спосіб захисту є найбільш надійним та у чому причина масштабного зростання цін

Масковий дефіцит: який спосіб захисту є найбільш надійним та у чому причина масштабного зростання цін

Фото: УНІАН

Собівартість одноразової маски наразі близько 12 гривень.

Через карантин українців по всій країні зобов’язали надягати маски майже всюди. Без них поліція може без проблем виписати штраф щонайменше на 17 тисяч гривень. Надто важливою виявилася ця простенька б здавалось річ.  Тришарова хірургічна, олдскульна марлева, модна текстильна чи - взагалі - будівельний респіратор. Який захист надійніший?

Ми провели власне тестування, щоб перевірити, яка маска зможе втримати пчих. Тобто вбереже людей навколо від зараження. І вийшло аж трохи моторошно. Бо одна річ - здогадуватись, і  зовсім інша - побачити на власні очі, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Замаскований режим: яка маска вбереже людей навколо, і хто заробив на дефіциті захисних засобів

Замаскований режим: яка маска вбереже людей навколо, і хто заробив на дефіциті захисних засобів

Наш експеримент показав: найнадійніша ось ця - хірургічна маска. Всередині фільтр, два зовнішніх шари. Дві гумки. Фіксатор, що забезпечує щільне прилягання до обличчя. Здається, абсолютно простий виріб, який має зупинити поширення коронавірусної хвороби. І звільнити від штрафу - бо тепер без захисту на обличчі й кроку не зробити.

Маска медична, тришарова. Її ще називають хірургічною - і це найпоширеніший засіб індивідуального захисту. До пандемії вона коштувала максимум півтори гривні. Зараз удесятеро дорожче. І це, вважайте, пощастило. Бо, для початку цю маску треба добряче пошукати. У трьох з 5 обійдених аптек їх просто не знайшлося.

Ще в одній неприємно здивувала вартість – 25 гривень. Але тепер без захисту на обличчі кроку не ступити. Чому ж така проста річ, як маска стала складною, до того ж дорогою проблемою для України?

Маска зараз  - стратегічний товар. Тому коли уряд оголошував карантин по країні, мав би передбачити дефіцит такого товару. В принципі, 11 березня,  ще до початку жорстких обмежень, Кабінет міністрів таки заборонив експорт товарів медичного призначення. Але було запізно.

Півтора мільйони штук - це річне споживання масок до початку пандемії. Із початком  карантину стільки ж знадобилось Україні на один день. А це у 365 раз більше ніж було. Для розуміння, держава не має власних фабрик з виробництва масок - вона може лише купити у нечисленних приватників та імпортерів, які завозили переважно з Туреччини та Китаю. Втім, імпорт фактично став неможливим - Китай сам почав збирати  маски по світу.

Колишній генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook опублікував малозрозумілу таблицю зі списком фірм і підприємців, які протягом перших місяців року вивезли 980 тонн масок та респіраторів. Чому цей потік вчасно не заборонили - тепер Спеціалізована антикорупційна прокуратура питає у експрем'єра Гончарука. Бо ця тисяча тонн допомогли б мільйонам українців  зменшити панічні пошуки і покупки. Це підтверджує Олексій Давиденко, директор мережі магазинів медтоварів.

"30 мільйонів штук вивезли. Це все вплинуло на перші два-три тижні абсолютного хаосу, коли не було питань скільки вона коштувала, було питання  де її взяти", - пояснює він.

І ось це нагальне для багатьох питання "де взяти", схоже, невирішене досі. Кінця карантину ще не видно. За прогулянку без маски на обличчі - штраф. А тим часом лідери світу розгорнули справжні торговельні війни чи не за кожну захисну маску. Чехія конфіскувала китайські маски, які везли до Італії як гуманітарну допомогу. Франція заборонила експорт медичних товарів - і перехопила призначені для Італії та Іспанії вантажі. А от Сполучені Штати примудрилися перекупити респіратори, замовлені французами та німцями. І вступили у протистояння з Канадою - через медичні респіратори N95.

Чи виграємо ми в цих торговельних війнах - питання риторичне. Тож що робитиме Україна, аби забезпечити людей захистом? Чому розгорнути власне виробництво завдання із зірочкою? І до чого тут виробники одягу?

З Даною Яровою - власницею фабрики з пошиття дитячого одягу зв’язуємось онлайн. Щоб записати це інтерв’ю довелось не один день чекати. Вирвати жінку з виробництва нині велика проблема. І сезонна колекція тут ні до чого. Там шиють інший тренд сезону - медичні маски.

"Завантаженість дуже велика. Ми вже три тижні працюємо по 14-16 годин. Тому що всім треба, у всіх паніка. Але є соціальна відповідальність перед країною", - каже вона.

Перелаштувати виробничі рейки з одягу на маски, пояснює Дана, не так вже й легко, як це здається. Але сьогодні по країні на пошиття масок перепрофілювалися близько 400 підприємств. Здається чимало. Але давайте розберемось чи вистачить цих потужностей для того, щоб позбутися дефіциту і забезпечувати усіх українців масками. До того ж щодня.

Чому щодня? Бо ось це виріб – одноразовий. Така маска живе максимум дві години. Її потрібно правильно зняти, утилізувати - і взяти нову. А тепер уявіть - у нас 15 мільйонів економічно активного населення, яке щодня виходить на вулиці. З цих міркувань - щодня Україні необхідно мінімум стільки ж масок.

А тепер уявіть - усі 400 підприємств разом узяті здатні виготовити лише мільйон. При потребі у 15.

"У нас, по-моєму, два підприємства, які роблять штампування. Вони можуть виробляти близько 100 тисяч екземплярів в день. Навіть якщо ми всі разом будемо виробляти мільйон. Ви ж розумієте на всю 37-мільйонну країну це крапля в морі", - підкреслює жінка.

"Маски приїхали минулого тижня - 6 мільйонів 200 тисяч. Їх досить швидко розбирають, але масками ринок буде наповнюватись і вітчизняні виробники наповнюють ринки. Хочеться, щоб їх було більше і ми працюємо в цьому напрямку... В той же час ми робимо усе можливе, щоб люди не ходили без нагальної потреби", - пояснює головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Схоже, це і є основна оборонна лінія проти хвороби - карантин. Утім ажіотаж потроху справді спадає, каже директор столичної комунальної аптеки. На їх замовлення почав реагувати вітчизняний виробник та й  люди згадали як користуватись швейною машинкою дома.

"Зараз ця потреба менша, тому що ви правду сказали - багато людей знайшли вихід. Ми розмістили замовлення на якійсь швейній фабриці конкретно під КП "Фармація" - оці маски, які у нас зараз. Замовлення ніхто не знімав, тому при потребі будуть пошиті ще маски", - розповідає директор Олександр Ломака.

Однак  залишається ще один фактор, який може стати на заваді особистого захисту. Ціна. Чому півторагривнева медична маска нині коштує удесятеро, а то й в двадцять разів дорожче?

Власник мережі магазинів медтехніки Олексій Давиденко стверджує, що для стрибка цін на маски вітчизняного виробника є кілька причин. Але вони ніяк не виправдовують спекулянтів, які побачили можливість зробити швидкі гроші.

"Ситуація, яка стосується українського виробництва, на жаль, ми не можемо виробляти сучасні і найбільш розвинуті медичні товари . Захисна маска. Сьогодні ось цей мембранний шар - його ніхто не виробляє. Його треба завозити. Так само ніхто в Україні не виробляє шари з помпону, які є назовні. Уся сировина так чи інакше десь завозиться. І ми розуміємо, що і вартість фінальна зростає. Але не в 10 разів, як це відбувається в роздріб", - зазначає він.

Активно зростала ціна в роздріб на звичайні хірургічні маски протягом останніх трьох місяців. За умови, що маску треба змінювати кілька разів на день - цей товар направду може стати розкішшю.

При чому сьогодні велика кількість державних та комунальних підприємств купують медичні маски для власних потреб за рахунок держбюджету. Подивіться на закупівлі в Prozorro. Маски для різних комунальних установ купували за цінами від 10 до 50 гривень. Навряд уряд, послаблюючі тендерні процедури, хотів заробити на спекуляціях.

"Ми зараз вийшли на об’єктивну роздрібну ціну в 12 гривень однієї в роздріб. Тому ми повинні розуміти,  все, що вище 12 гривень за маску, - це спекуляція.Я думаю, що це спекуляція не аптеки. А спекуляція посередників, які між аптекою та виробником", - вважає Олексій Давиденко.

Вірусних спекулянтів тепер перевіряє антимонопольний комітет. Саме він має дати відповідь - чи була це змова? Та основний вал продажів за велетенськими цінами вже відбувся. І на жаль уряд не встиг вчасно взяти під свій контроль ситуацію. Втім,  - власний Джек Ма, який би роздавав маски пенсіонерам чи малозахищеним нам би не завадив. Спекулянтам до речі це теж підкосило б  заробітки.

Ірина Прокоф’єва

Повʼязані теми:

Наступна публікація