Мали бути одними з перших, а опинились "у хвості": як Зеленський обіцяв вакцину українцям і чому її досі немає

Мали бути одними з перших, а опинились "у хвості": як Зеленський обіцяв вакцину українцям і чому її досі немає

Фото: ТСН.ua

Вчені вважають вакцину від коронавірусу проривом.

Подолати пандемію коронавірусу, з якої увесь світ живе вже майже цілий рік, можна лише за допомогою вакцинації. Розробників вакцин сьогодні п'ять: американсько-німецька Pfizer/BioNTech, американська Moderna, шведсько-британська AstraZeneca, китайська Sinovac Biotech та російська Супутник V, яка не пройшла третю фазу випробувань.

Понад 30 країн світу вже розпочали щеплювати своє населення від COVID-19, насамперед наразі вакцини отримують особи, що входять до групи ризику. Про те, що українців також почнуть щеплювати на рівні з іншими країнами, щойно вакцина буде виготовлена, ще влітку 2020 року обіцяв президент Володимир Зеленський, але на дворі уже 2021 рік, а вакцинація в Україні досі не розпочалася.

ТСН.ua зібрав усі заяви та обіцянки українського гаранта щодо вакцинації від коронавірусу в Україні та наявну інформацію про вакцини, якими будуть щеплювати українців.

Заяви Зеленського, зроблені до появи вакцини від коронавірусу

До того, як у світі розробили та схвалили перші вакцини від коронавірусу, президент Володимир Зеленський обіцяв, що в Україні вона з'явиться однією з найперших і що влада зробить усе, аби закупити достатню кількістю доз.

Так, 16 червня 2020 року президент заявив, що Україна має отримати доступ до вакцини від коронавірусу "як тільки вона з'явиться" і дав завдання посилити перемовини на міжнародній арені щодо співпраці у придбанні вакцини проти коронавірусу, якщо вона буде виготовлена. "Україна має отримати доступ до вакцини нарівні з іншими країнами, щойно вона буде виготовлена. У нас хороші відносини з Європейським Союзом. Будь ласка, уважно стежте за розробками вакцини проти коронавірусу та тримайте Україну високо на порядку денному", – сказав Зеленський.

28 серпня голова держави під час телефонної розмови з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн сказав, Україна готова до масового виробництва вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19. "Ми вивчаємо можливість трансферу технологій та швидкого розгортання локалізованого виробництва вакцин в Україні. Маємо для цього кілька потужних фармацевтичних підприємств. Ми готові до масового виробництва вакцини. Розраховуйте на нас", - сказав Зеленський. 

Вакцинація в Україні: що заявляв Зеленський про щеплення від нового коронавірусу

Вакцинація в Україні: що заявляв Зеленський про щеплення від нового коронавірусу

Заяви про вакцину українського виробництва

Восени несподівано для всіх голова держави зробив сенсаційну заяву, що Україна почала розробляти власну унікальну вакцину від коронавірусу. Так, про це президент України Володимир Зеленський 22 жовтня сказав в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам, зокрема "1+1". 

"Саме українська вакцина. Ми дуже раділи. Я хочу, правда, поділитися максимально цією інформацією. Але мені сказали, що ми не можемо говорити про все, тому що повинні минути клінічні дослідження, тож не маємо права. Вона, скажу правду, унікальна", — зазначив він.

Зеленський також додав, що якщо у когось буде підтверджена вакцина раніше - ми будемо закуповувати, у будь якому разі.

"6 місяців ми не просто так говорили, що хочемо українську вакцину. 6 місяців люди працювали. До речі, я не можу говорити сьогодні про терміни, але у будь-якому разі ви повинні зрозуміти наш підхід: якщо, не зважаючи на нашу українську вакцину, якщо у когось буде підтверджена вакцина раніше ми будемо закуповувати, у будь якому випадку. Ми не будемо чекати нашої. Але потім додамо нашої. Тому що з COVID-19, всі це визнають, ми будемо боротися не рік. Вакцина буде працювати багато років. Це напевно як сьогодні грип. Але що важливо...", — резюмував президент.

Варто зазначити, що наразі нової інформації про українську вакцину у інформпросторі немає, також про неї не говорять і в Офісі президента та уряді, зокрема і у МОЗ.

Заяви щодо отримання вакцини у рамках глобальної програми COVAX 

У листопаді Володимир Зеленський у своєму влогу повідомив, що Україна розраховує отримати понад 8 мільйонів доз майбутньої вакцини від нового коронавірусу COVID-19 у рамках програми COVAX. Ця програма - це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації (GAVI), із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Наразі близько 150 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна. Лідерів у виробництві вакцин наразі троє: Pfizer/BioNTech, Moderna та AstraZeneca. COVAX має право давати вакцину, яка зараз вільна і до якої доходить по суті черга.

 "Міністерство охорони здоров’я провело розмову з представниками COVAX. Це ініціатива щодо глобального доступу країн до вакцини проти коронавірусу. Було визначено поетапний план постачання майбутньої вакцини в Україну. Перший етап – 1 мільйон 200 тисяч доз. А загалом Україна розраховує отримати понад 8 мільйонів доз майбутньої вакцини", – зазначив Зеленський. Він пояснив, що пріоритет у щепленні отримають медичні працівники, військові, вчителі, особи з групи ризику, зокрема люди від 60 років. 

Варто зазначити, що наприкінці листопада та на початку грудня минулого року країні світу почали схвалювати розроблені вакцини від коронавірусу, а вже від грудня у світі почалася вакцинація. Тоді у ЦГЗ України заявили, що вакцина від коронавірусу надійде до України у межах ініціативи COVAX, попередньо, в середині або наприкінці січня 2021 року. Це буде пробна партія. 

Натомість міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявляв, що наприкінці першого — на початку другого кварталу 2021-го року ми очікуємо на поставки вакцини у рамках ініціативи COVAX.

Уряд виділив понад мільярд гривень на вакцинацію від коронавірусу

Уряд виділив понад мільярд гривень на вакцинацію від коронавірусу

Світ почав вакцинуватися, а в Україні лише почали думати, кого щеплюватимуть першими 

Коли перша вакцина у світі виробництва Pfizer/BioNTech вже була схвалена Великою Британією та напередодні того, як у країні почали щеплювати перших людей (це відбулося 8 грудня 2020 року), Зеленський дав завдання уряду розробити алгоритим дій для масової вакцинації українців від коронавірусу. Він закликав зробити це найближчим часом.

"Ми повинні бути готовими з алгоритмами дій при вакцинації. Держава має визначитися, хто буде вакцинуватися першим, скільки пацієнтів зможуть прийняти лікарні за місяць, а головне – допомогти медзакладам з вакцинацією. Адже таку масову вакцинацію у світі робитимуть вперше", – висловився український лідер 7 грудня.

А вже 9 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що очолюване ним Міністерство склало графіки вакцинації та визначило пріоритетні групи, яким щеплення проводитиметься насамперед.  Це — медичні працівники, освітяни, працівники Нацполіції, а також групи ризику за віком та станом здоров’я. 

Зеленський заявив, що Україна не входить до списку країн, які першими отримають вакцину

17 грудня під час дипломатичної конференції "Стратегічні пріоритети зовнішньої політики України" Зеленський заявив, що Україна має отримати перші партії вакцини від коронавірусу в січні. Президент наголосив, що Україна не входить до переліку 92 країн програми COVAX, які пріоритетно отримають вакцини. "Нам необхідно отримати перші партії вакцини вже на початку наступного року — в січні, щоб почати вакцинацію в Україні. На жаль, ми поки не входимо в пріоритетні 92 країни, які можуть отримати вакцину в січні-лютому. Але ми над цим дуже сильно працюємо", — сказав Зеленський та додав, що має інформацію про країни, де найближчим часом може початися вакцинація, і де може залишитися надлишок вакцин.

22 грудня Зеленський під час телефонної розмови з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном порушив питання щодо сприяння з боку Франції в отриманні Україною ліцензованої вакцини проти COVID-19 якісного виробництва. "Дякую вам за згоду допомогти з прискоренням надання вакцини проти COVID-19. Це жест справжньої дружби", – сказав президент. 

24 грудня президент Володимир Зеленський, спілкуючись з представниками ЗМІ під час робочої поїздки до Запорізької області, повідомив, що українська влада інтенсифікує переговори зі світовими фармацевтичними компаніями та урядами інших країн, щоб пришвидшити постачання в Україну якісної, перевіреної вакцини проти COVID-19. Президент зазначив, що МОЗ постійно веде перемовини з багатьма західними партнерами: і Moderna, і AstraZeneca, і з китайськими виробниками, і європейськими виробниками щодо постачання вакцини. 

Україна замовила китайську вакцину

А вже 30 грудня Офіс президента повідомив, що на виконання завдання президента України Володимира Зеленського Міністерство охорони здоров’я уклало контракт про постачання на територію України в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії "Sinovac Biotech" (ред. — Китай) проти респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Своєю чергою, 31 грудня укрїнський гарант назва китайську вакцину надійною.

"У новинах це вже є. Це справді важливо. Але хочеться додати декілька особистих коментарів. Держава домовилась про пряме постачання дійсно надійної вакцини – від китайської компанії "Sinovac Biotech". Це досвідчена компанія. Вона виробляє щороку сотні мільйонів доз різних вакцин, їхня якість визнана у світі. Це факт. Простий, надійний, не спекулятивний факт. Незалежно від обов’язкового хайпу з боку політичних чи антивакцинних опонентів", — написав Зеленський.

Глава держави зазначив, що на початку Україна отримає 1,9 мільйона доз від "Sinovac". Це на додачу до 8 мільйонів доз, які ми гарантовано одержимо через глобальний механізм COVAX. Також працюємо над тим, щоб збільшити постачання через COVAX до 16 мільйонів доз. Але продовжуємо переговори й з усіма іншими виробниками вакцин проти COVID, чия продукція визнана світом як ефективна та безпечна, зауважив Зеленський. 

Китайська вакцина, яку саме збиралась закупити Україна, виявилась малоефективною

Китайська вакцина, яку саме збиралась закупити Україна, виявилась малоефективною

Варто зазначити, що станом на січень 2021 року Україна попри обіцянки так і не отримала жодної зі згаданих вище вакцин проти коронавірусу. Наразі залишається дуже важливим і питання умов зберігання вакцин і наскільки ми готові їх дотримуватися, оскільки вони різні. Pfizer/BioNTech потребує температури -70 градусів. Moderna -20. А от AstraZeneca може зберігатися за звичайної температури в холодильнику від 2 до 8 градусів тепла. Саме останню в Україні називають пріоритетною. Однак який саме препарат, окрім замовленого китайського "Sinovac Biotech", надійде, поки що невідомо. 

Тим часом кількість країн світу, які вже стали на шлях вакцинації, щодня збільшується. Першою щеплювати своє населення ще 8 грудня 2020 року почала Велика Британія, далі вакцинація стартувала у США, Китаї. У другій половині грудня масова вакцинація стартувала у країнах ЄС

У Євросоюзі стартувала масова вакцинація: як країни готуються до вирішальної боротьби з інфекцією

У Євросоюзі стартувала масова вакцинація: як країни готуються до вирішальної боротьби з інфекцією

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація