Коронавірус атакує пацієнтів із цукровим діабетом. Чому це перша група ризику важкого перебігу COVID-19 Партнерський Матеріал

Коронавірус атакує пацієнтів із цукровим діабетом. Чому це перша група ризику важкого перебігу COVID-19

Під час світової пандемії коронавірусу COVID-19 люди з цукровим діабетом входять до основної групи ризику.

За словами заступника міністра охорони здоров’я і головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, найбільше летальних випадків, у зв'язку із коронавірусною інфекцією, реєструють у хворих саме на цукровий діабет (ЦД).

Слова урядовця підтверджуються даними Китайського центру з контролю і профілактики захворювань. Так, загальний коефіцієнт летальності на лютий 2020 року був підвищеним серед пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями (10,5%), цукровим діабетом (7,3%), хронічними респіраторними захворюваннями (6,3 %), гіпертонією (6%) і раком (5,6%).

За даними ВООЗ, рівень смертності серед пацієнтів з цукровим діабетом дорівнює 9%. Публікація в березневому номері журналу The Lancet Respiratory Medicine пов’язує цю особливість з прийманням гіпотензивних препаратів, що змінюють форму клітин і роблять ці клітини уразливішими до нового коронавірусу завдяки високій проліферації рецепторів АПФ2. До таких клітин вірус легше проникає і частіше їх вражає, а хвороба має важчий перебіг із підвищеним ризиком летальності.

Деякі американські вчені не виключають, що наявність діабету першого або другого типу може збільшити ризик інфікування й смертності. Своєю чергою, в Американській діабетологічній асоціації дійшли висновку, що причина високого рівня смертності у хворих на ЦД – низький імунітет. Ризики підвищуються, коли діабет поєднаний із ішемічною хворобою серця або артеріальною гіпертензією.

Своїми спостереженнями особливостей поведінки нового коронавірусу поділився лікар швидкої допомоги Річард Левітан, який практикує невідкладну медичну допомогу вже 30 років. Коли в Нью-Йорку з'явилася величезна кількість пацієнтів з хворобою COVID-19, він добровільно провів 10 днів у Белв'ю, допомагаючи у лікарні, де він практикувався. "Пневмонія - це інфекція легенів, за якої повітряні мішки наповнюються рідиною чи гноєм. Зазвичай у пацієнтів розвивається дискомфорт у грудях, біль під час дихання і інші проблеми з диханням. Але коли вперше з'являється COVID-пневмонія, пацієнти не відчувають задишку, навіть якщо рівень їхнього кисню падає. І до того часу, коли вони починають щось підозрювати, у них вже тривожно низькі рівні кисню і пневмонія від помірної до тяжкої. Нормальне насичення киснем для більшості людей становить від 94 до 100%. У пацієнтів з пневмонією, викликаною COVID, насичення киснем склало 50%. Більшість пацієнтів, яких я бачив, говорили, що вони хворіли протягом тижня або близько того з гарячкою, кашлем, розладом шлунку і втомою, але у них перехопило подих лише тоді, коли вони прийшли в лікарню", - розповів Левітан.

Ситуація погіршується й тим, що, за словами, зокрема українських науковців, COVID-19 стане розповсюдженим явищем на планеті. На думку директорки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. Громашевського НАМН України, професорки Вікторії Задорожної, він циркулюватиме, поки в Україні не буде досягнуто певного рівня природного або штучного специфічного колективного імунітету. "Скажу більше, активно циркулюватиме, шукатиме сприйнятливі організми. А інтенсивність епідемічного процесу нам треба контролювати тими ж протиепідемічними і профілактичними заходами, які застосовуються тепер: ізоляція джерела збудника інфекції, вплив на фактори передавання (знезараження, дотримання особистої гігієни, використання масок тощо), захист сприйнятливих людей (маски, дотримання соціальної дистанції тощо)", - вважає професорка Задорожна.

Для приборкання COVID-19 колективний імунітет має досягнути рівня близько 60-80% або за рахунок циркуляції вірусу, або за рахунок вакцин. Наразі Китай, США, Велика Британія, Австралія та Ізраїль та інші розробляють близько сотні препаратів від коронавірусу. У науковців амбітні плани – впоратися максимум за 18 місяців.

Коронавірус і цукровий діабет

Діагноз "цукровий діабет" у світі мають понад 425 млн людей, із яких майже 1,3 мільйона в Україні. В організмі здорової людини підшлункова залоза виробляє спеціальний гормон – інсулін, який регулює метаболізм глюкози – важливого джерела енергії. Але трапляється, що інсулін припиняє вироблятися або не може ефективно використовуватися, тоді діагностують цукровий діабет, який стає хронічним. Надмірна концентрація глюкози в крові утворює токсичні речовини, які знижують здатність імунних клітин знаходити джерело інфекції та виводити токсини з організму.

Коли у світі оголошена пандемія COVID-19, особлива увага Всесвітньої організації з охорони здоров’я звернена на пацієнтів із цукровим діабетом. У цей період їм слід відповідальніше ставитися до свого здоров’я. Окрім звичних порад – залишатися вдома, часто мити і дезінфікувати руки, не торкатися обличчя брудними руками – необхідно дотримуватися особливих рекомендацій.

"В умовах пандемії пацієнт із цукровим діабетом повинен обов’язково дотримуватися карантину і мати запас ліків: або пероральних цукрознижувальних препаратів, або інсуліну. Ще однією умовою є ретельніший контроль цукрів і бути на постійному контакті зі своїм сімейним лікарем чи лікарем-ендокринологом, особливо за умов декомпенсації цукрового діабету, тобто підвищення цукрів у понад 7,2 натще і більше 10 мілімолів на літр після їжі, тому що за умов декомпенсованого цукрового діабету пацієнти наражають себе на небезпеку і мають високий рівень ускладнень від COVID-19", – зазначила керівниця Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка Національної академії медичних наук України Любов Соколова.

Симптоми коронавірусу у хворого на ЦД:

- Підвищення температури і сухий кашель;

- Слабкість і міалгія;

- Ускладнене дихання, синюшність обличчя;

- Запаморочення і відчуття стискання у грудях;

- Сплутаність думок і підвищення спраги;

- Нудота, блювота і біль у животі.

Якщо спостерігаються такі симптоми, хворий на ЦД повинен зателефонувати сімейному лікарю або лікарю-ендокринологу і повідомити про симптоми, після цього самоізолюватися (можна використовувати окреме приміщення, окремий посуд, щоб не наражати на небезпеку своїх рідних) і ретельний контроль рівня цукру, що є запорукою легшого перебігу COVID-19.

"Сьогодні вкрай важливо, щоби наші хворі на цукровий діабет були забезпечені таблетованими препаратами у повному обсязі цукрознижувальними, а також інсуліном. І не тільки просто на місяць, але й можна видати інсулін і на квартал", – запевняє президентка Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко та додає, що без цих препаратів пацієнт просто не зможе підтримувати нормальні показники глюкози в крові.

Натомість є проблема із нестачею препаратів у необхідній кількості. "У багатьох регіонах немає інсуліну або не виписують рецепт. Або є рецепт, але не отоварюють. Чому не видають інсулін? Тому що не надійшло фінансування до аптеки",  – повідомила Петренко.

У такому разі слід телефонувати своєму лікарю-ендокринологу або звернутися до органів місцевого самоврядування чи на гарячу лінію МОЗ та пам’ятати про своє право на отримання ліків, згідно із законодавством.

Таким чином, контроль рівня глюкози є ключовим чинником, оскільки хороший контроль глікемії може сприяти зниженню ризику та тяжкості інфекції.

Людям з діабетом першого типу потрібна щоденна інсулінотерапія

Раніше процес забезпечення інсулінами залежав від конкретних чиновників, які закуповували інсуліни для області, та конкретних лікарів, які видавали ці ліки напряму своїм пацієнтам. Тепер пацієнт приходить до лікаря, і той призначає саме те і в тому обсязі, що необхідне пацієнту, а не змушений вибирати з асортименту, який закупила область. З рецептом від лікаря пацієнт іде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує інсулін. Вартість аптеці відшкодовує держава з коштів платників податків. Більше немає ризику, що пацієнт отримає ліки, які йому не підходять або від яких у нього будуть тяжкі побічні ефекти.

Забезпечення інсулінами відбувається шляхом співпраці Міністерства охорони здоров’я України та місцевої влади. Дві третини відшкодування вартості інсулінів відбувається коштом Державного бюджету, решта — має дофінансовуватися з місцевого.

Точна сума, яка знадобиться, щоб пролікувати всіх, відома заздалегідь — завдяки електронному реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії. Реєстр діє вже майже два роки. Там зібрана інформація про всіх учасників та складники програми відшкодування вартості інсулінів — кожного лікаря, кожного пацієнта, кожну аптеку, кожен рецепт.

У реєстрі можна простежити реальну кількість пацієнтів, правильно розрахувати потребу у ліках на рівні міста чи області, отже, ефективніше забезпечити тими препаратами інсуліну, які потрібні пацієнтам.

Люди з діабетом другого типу приймають препарати для контролю рівня глюкози у крові

Такі препарати пацієнти отримують за програмою "Доступні ліки" безоплатно або з незначною доплатою. Для цього пацієнт звертається до лікаря і отримує правильно виписаний рецепт. Обміняти рецепт на ліки можна у будь-якій аптеці, що підписала договір з місцевим органом влади (закладом охорони здоров’я), долучилася до програми і має наліпку "Доступні ліки". Участь у програмі наразі бере кожна третя аптека в Україні.

У програмі беруть участь лише монопрепарати (які містять лише одну дієву речовину).

COVID-19 і цукровий діабет: консультує лікар-ендокринолог

COVID-19 і цукровий діабет: консультує лікар-ендокринолог

Повʼязані теми:

Наступна публікація