Локдаун вихідного дня: мери яких міст і чому збурились проти карантину

Локдаун вихідного дня: мери яких міст і чому збурились проти карантину

Фото: Associated Press

Міські голови Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Мукачева, Черкас, Миколаєва та інших регіонів висловилися проти карантину вихідного дня.

14 листопада задля боротьби зі стрімким поширенням COVID-19 в Україні розпочне діяти карантин вихідного дня. Це означає, що протягом щонайменше трьох наступних тижнів у суботу та неділю буде заборонено працювати ресторанам, непродуктовим магазинам, фітнес-залам та ТРЦ. Такі протиепідемічні заходи сколихнули підприємців по всій Україні і перетворились на протести. Чимало мерів міст також виступили проти такого рішення уряду, чим і підтримали місцевих бізнесменів.

Чому очільники міст бунтують і чим це пояснюють, дізнавався ТСН.ua.

ЛЬВІВ

Міський голова Львова Андрій Садовий відмовився запроваджувати карантин вихідного дня. Більш того, він заявив, що Львівська міська рада готуватиме позов до суду на це рішення уряду.

Свою позицію Садовий пояснює тим, що заборона на вихідних працювати розважальним закладам, ресторанам та непродовольчим магазинам, не допоможе вийти із наявної ситуації із захворюваністю на коронавірус. І такий карантин може добряче нашкодити малому та середньому бізнесу.

"Карантин вихідного дня" лише у Львові позбавить доходів близько 50 тисяч працівників і власників малого і середнього бізнесу. А ще є їхні сім‘ї.  Те, що такі непослідовні заходи ніяк не вплинуть на епідеміологічну ситуацію, зрозуміло вже всім", — сказав очільник Львова.

ТЕРНОПІЛЬ

В Тернополі також вирішили ігнорувати карантин вихідного дня.Таке рішення представники міської влади прийняли після обговорення питання з медиками, епідеміологами, економістами та бізнесменами.

"По-перше, на думку медиків, це не вплине суттєво на рівень захворюванності. Наступне, якщо такі обмеженя ввести, то це знищить економіку міста", - сказав міський голова Сергій Надал.

Він пояснив, що саме на вихідних кількість покупців у ТРЦ чи відвідувачів закладів харчування найбільша. Тому, на його думку, запровадження карантину вихідного дня "вдарить" по бізнесу. 

Сергій Надал зазначив, що в місті діє рішення сесії міської ради, яким вже передбачені обмеження: у приміщеннях носити маски та дотримуватись дистанції, у закладах повинні бути санітайзери. А правоохоронці, за його словами, повинні штрафувати не за те, що заклади працюють, а за те, що в них не дотримані санітарні норми.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків теж повідомив, що не підтримує впровадження карантину вихідного дня, бо не вірить, що він дасть "якийсь ефект".

"Це не є рішення, яке дозволить зменшити кількість хворих. Це такі половинчасті рішення — зробити в суботу і неділю такий локдаун, незрозумілі. Ми бачимо, що "Епіцентр" готовий працювати й інші заклади готові працювати. Тобто, на мою думку, не найкраще рішення сьогодні ухвалив уряд. Очікуємо все-таки постанову Кабінету міністрів і будемо реагувати у законний спосіб", — сказав Марцінків.

ЛУЦЬК

Луцька міська рада, як і Львівська, готує позов про скасування постанови Кабінету міністрів про карантин вихідного дня. Місцеві чиновники вважають, що таке рішення уряду суперечить чинному законодавству та Конституції України і суттєво порушує права підприємців та підприємств.

Також виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт попросив правоохоронні органи проявити лояльність до підприємців та підприємства у випадку порушення ними постанови Кабміну на вихідних.

МУКАЧЕВЕ

Виступив проти запровадження в Україні карантину вихідного дня і мер Мукачева Андрій Балога.

"Карантин вихідного дня — це черговий крок, який лише імітує боротьбу з поширенням коронавірусу в Україні. Ефекту від нього буде мало, а от шкоди для сфери обслуговування та дозвілля дуже багато. Адже малий та середній бізнес, який і так ледь виживає в умовах епідемії, не може у будні платити зарплати та податки, а на вихідних — ні", – зазначив Балога.

Мер закликав мешканців міста дотримуватися рекомендацій лікарів, берегти себе та своїх рідних, а "бізнесу робити все, щоб вижити у цих важких умовах".

ЧЕРКАСИ

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що теж не підтримує таку заборону. Він вважає, що всі підприємці міста мають право працювати з дотриманням протиепідемічних норм.

"Більшої дурні, ніж карантин вихідного дня, я не бачив... Всім бажаю 36,6, а всі підприємці працюють і наповнюють бюджет міста, оскільки саме за цей бюджет ми і лікуємо всіх містян", – висловився Бондаренко.

За його словами, кошти, а саме 104 мільйони гривень, які спрямували на закупівлю медичного обладнання для лікування COVID-19, були з місцевого бюджету, який наповнюють саме підприємці.

"Попри те, що ми не отримали жодної копійки від держави, ми знайшли кошти на медикаменти, засоби захисту, обладнання та зарплату медичних працівників. Ми постійно готуємо додаткові ліжка для хворих. Лікарні забезпечені ШВЛ, кисневими концентраторами", — запевняє Бондаренко.

МИКОЛАЇВ

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич заявив, що теж проти карантину по суботах та неділях, але знайшов "компроміс".

"Я проти "карантину вихідного дня". Такі жорсткі заходи безпеки значно "вдарять" по наступному бюджету нашого міста. Але якщо бюджет міста можна врегулювати (на щось зменшити видатки, десь зекономити, скоротити фінансування програм), то бізнес просто не витримає такого напруження.

Проте і противитися державним заходам протидії коронавірусу я не можу, адже в них теж є логіка. Навесні уникнути великої кількості захворюваності вдалося саме завдяки жорсткому карантину. Фактично сьогодні місцева влада переуває на роздоріжжі між коронавірусом і коронакризою", — зазначив Сєнкевич.

Міський голова висловив своє бачення вирішення ситуації.

"Тому ми повинні обрати третій шлях – золоту середину, яка задовольнить бажання людей працювати та бажання влади зупинити повальне розповсюдження COVID-19. Моя пропозиція – уникати гучних вечірок та великих свят у закладах харчування, скоротити кількість місць за одним столом, працювати до 22:00", — сказав мер Миколаєва.

КРАМАТОРСЬК

В адміністративному центрі Донецької області Краматорську також виступили проти заборон на вихідних. Міський голова Андрій Панков заявив, що міська комісія з ліквідації надзвичайної ситуації не ухвалюватиме рішення щодо введення карантину вихідного дня в місті у ці вихідні.

"На нашу думку, обмеження, що вводяться постановою КМУ №1100 від 11 листопада по всій Україні, не враховують суттєвої різниці між містами і мають бути переглянуті. Такі рішення мають ухвалюватись виключно на місцях", -  зазначив Панков.

Тим часом ситуація з коронавірусом в Україні стрімко погіршується. У пятницю, 13 листопада, в Україні зафіксували рекордну кількість нових випадків коронавірусу — майже 12 тис. і 172 смертей. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, Україна близька до катастрофи. Заповнена понад половина лікарень, також є брак кисню, який життєво необхідний важким хворим на COVID.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація