Локдаун в Україні на новорічні свята: чому жорсткого карантину в грудні не буде та чого чекати далі

Локдаун в Україні на новорічні свята: чому жорсткого карантину в грудні не буде та чого чекати далі

Фото: Associated Press

Рішення про локдаун в Україні на новорічні свята Кабмін планує ухвалити під час наступного засідання, 9 грудня.

В Україні до кінця нинішнього року локдауну не введуть: обмеження посилять від початку 2021 року, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль 4 грудня під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

"Повний перелік можливих обмежень буде оприлюднений на засіданні Кабінету міністрів уже наступної середи, 9 грудня", — заявив прем'єр-міністр.

Таке рішення у Кабінеті міністрів пояснюють тим, що наразі у введенні жорсткого локдауну немає потреби. Наразі медична система витримує навантаження і справляється із кількістю хворих на коронавірус.

ТСН.ua зібрав усе про ймовірний локдаун та обмеження під час суворого карантину.

Локдаун в Україні: коли запровадять

Точної дати локдауну в Україні офіційно не називають. Утім, відомо, що буде він від початку наступного року. Триватимуть посилені обмеження, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, три тижні. "Поки що ми не будемо рекомендувати вводити жорсткий карантин до кінця грудня", — наголосив глава МОЗ.

Підтвердив слова Степанова й очільник Кабміну Денис Шмигаль. За його словами, тотальний карантин можуть запровадити у січні 2021 року. "Сьогодні міністр охорони здоров'я заявив про те, що медична система витримує в грудні навантаження, хоча воно дуже високе, і дуже складно працювати медикам. Ми можемо допустити, що впродовж грудня здійснювати посилення карантинних заходів потреби не буде. Далі говоритимемо про січень", — висловився голова уряду.

До слова, раніше прем'єр-міністр повідомляв, що наприкінці року певні обмеження все-таки будуть. Утім, які саме, уряд вирішить після підбиття підсумків карантину вихідного дня. "Зрозуміти його ефективність (йдеться про карантин вихідного дня. — Ред.) і скласти план дій на кінець року. Після цього можна буде вирішити, які обмеження варто вводити на різдвяно-новорічні тижні, та чи варто", — наголосив Шмигаль. 

Що буде з транспортом 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що можливе посилення карантину на закриття міського громадського транспорту, міжміського та міжнародного сполучення не вплине. Кордони також будуть відкритими, наголосив він. 

Проти закриття транспортного сполучення виступає і міністр інфраструктури Владислав Криклій. За його словами, не планується обмежувати міські, внутрішньообласні, міжміські перевезення, залізниця також буде працювати. Внутрішні перельоти скасовувати не будуть, але щодо міжнародного авіасполучення, то варто брати до уваги ситуацію в іншій країні.

"Навіть у тих країнах, які вводили деякі обмеження щодо функціонування різних галузей, транспорт залишається працювати. Це артерія передусім для економіки. Інакше важко підтримувати ділову активність. Я наполягатиму, щоб транспорт залишався робочим", — сказав міністр. 

Як карантин вплине на освіту 

Т. в. о. міністра освіти та науки Сергій Шкарлет наголосив, що час карантину єдиною вимогою для закладів освіти є те, щоб в аудиторіях було менш ніж 20 осіб учнів чи студентів. Крім того, якщо понад 50% колективу чи учасників навчального процесу опинилися на самоізоляції, то заклад має перейти на дистанційну роботу. 

Як планують допомагати бізнесу 

На випадок жорсткого карантину Кабінет міністрів розробив підтримку для українців і бізнесу. Зокрема, йдеться про програми з допомоги ФОПам, збереження робочих місць та єдиного соціального внеску.

ФОП та наймані працівники отримають матеріальну допомогу в розмірі вісім тисяч гривень. Цією програмою зможуть скористатися понад мільйон українців, а загальний обсяг за цим напрямком становитиме десять мільярдів гривень.

Щодо програми збереження робочих місць, то роботодавці також зможуть отримати до восьми тисяч гривень одноразової матеріальної допомоги на кожного працівника, робочий час якого скорочено або буде скорочено внаслідок карантину. 

Підприємства, робота яких зупиниться через введення локдауну, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників. Крім того, від сплати податків і зборів, включно з ЄСВ, будуть звільнені майже 200 тисяч фізичних осіб-підприємців 1-ї групи. 

Які сценарії обмежень пропонували раніше

Першим запропонував запланувати двотижневий жорсткий карантин під час новорічних і різдвяних свят міністр культури Олександр Ткаченко. Він також закликав відмовитись від масових заходів. Водночас він наголосив, що уряд має допомогти всім, хто фінансово потерпає в умовах безробіття. 

Про посилення обмежень на свята говорили і в Офісі президента. Одним із перших був радник керівника ОП Тимофій Милованов. Він наголошував на тому, що різдвяні свята — це гарна нагода посилити карантинні обмеження в Україні. 

Своєю чергою, лідер "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що Кабінет міністрів розглядає можливість введення "інтелектуального локдауну". Він буде враховувати ситуацію із захворюваністю на коронавірус у кожному регіоні. 

Висловилися про посилення обмежень і в РНБО. За словами секретаря Радбезу Олександра Данілова, часові межі жорстких обмежень можуть бути або в грудні, або від 2 січня. Запровадження локдауну буде точно, прогнозував він. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів 2 грудня відмовився від карантину вихідного дня: на вихідних і в будні діятиме обмеження "помаранчевої" зони на території всієї країни. 

Карантин вихідного дня уряд запровадив під час засідання 11 листопада. Обмеження діяли в Україні від 14 до 30 листопада. Упродовж чого часу у вихідні працювали лише продуктові магазини, транспорт, АЗС та станції з ремонту транспортних засобів, аптеки, а також заклади, які надають фінансові послуги, й оператори поштового зв'язку. 

Степанов заявив, що посилення карантину до кінця грудня не буде

Степанов заявив, що посилення карантину до кінця грудня не буде

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація