Локдаун в Україні: коли можуть запровадити та на які обмеження очікувати

Локдаун в Україні: коли можуть запровадити та на які обмеження очікувати

Фото: Associated Press

Відомо про два сценарії запровадження жорсткого карантину.

1 грудня в Україні зафіксували майже 12,5 тисячі нових випадків коронавірусу. Це майже на чверть менше, ніж наприкінці минулого тижня. Однак уряд далекий від оптимізму і готується до нового карантину. Локдаун вихідного дня не виправдав сподівань Міністерства охорони здоров'я. На думку міністра Степанова, Україні потрібні щонайменше три тижні жорстких обмежень поспіль.

ТСН.ua зібрав інформацію про ймовірні дати локдауну, тривалість, обмеження та які міста вже виступили проти.

Коли планують запровадити локдаун? 

30 листопада кілька народних депутатів у "Слузі народу" заявили, що в Кабінеті міністрів погодили дату введення локдауну. Жорсткі обмеження нібито почнуть діяти від 24 грудня і триватимуть до 15 січня. Однак прессекретарка президента Володира Зеленського Юлія Мендель спростувала цю інформацію. 

"Можливість локдауну зберігається. За умови сильного зростання кількості хворих, його потрібно буде запровадити. На цьому сходяться не лише урядовці, а й представники місцевої влади. Однак поки що точної дати нема", — написала Мендель. 

За її словами, наразі вивчаються всі можливі сценарії, прогнози, опрацьовуються можливості медичної системи та економіки.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов теж заявив, що немає сумніву, що в Україні введуть локдаун, однак з датами ще не визначилися. Наразі обговорюються часові межі жорстких карантинних обмежень. Їх можуть запровадити або у грудні, або вже від 2 січня. 

"Те, що локдаун буде вводитися — це так. Єдине питання часу:коли він буде вводитися — чи в грудні, чи від 2 січня. Зараз якраз триває дискусія з фахівцями з цього приводу... Те, що локдаун буде — це 100%. Інша справа, коли", — сказав Данілов. 

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов 1 грудня повідомив, що пропозиції щодо нових карантинних обмежень, Міністерство охорони здоров'я озвучить 2 грудня. Після цього й буде ухвалено рішення. Однак очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що поки що проєкт рішення щодо жорсткого карантину міністерство навіть не готувало.

Як повідомив у коментарі НВ спеціаліст-епідеміолог з Міністерства охорони здоров'я, який попросив не публікувати у пресі своє ім'я, наразі є два сценарії запровадження локдауну. Перший — введення жорсткого карантину від 2021 року тривалістю не менш ніж три тижні. Так, навіть за найгіршого дотримання карантину лікарі очікують, що падіння захворюваності становитиме 40-50% від щоденних випадків. Крім того, з точки зору економіки, січень — неактивний місяць для бізнесу і для держави. 

Водночас, як зазначає епідеміолог, нагальної потреби запроваджувати карантин у грудні немає, оскільки медична система поки що може витримати навантаження. 

"Навіть за теперішніх умов ще зберігається резервна міцність ліжкового фонду, отож вводити карантин, наприклад, наступного тижня або від 20 грудня немає сенсу", — зазначив він.

Однак, за словами епідеміолога, другий сценарій запровадження локдауну саме у грудні пов'язаний з тим, щоб не допустити великого скупчення людей на святкування новорічних свят. Цей сценарій менш імовірний, ніж перший. Однак до нього можуть повернутися, якщо протягом двох тижнів показник добової захворюваності буде різко зростати (наприклад від 15 тис. до 20−30 тис.).

Яким буде локдаун в Україні? 

Наразі точно невідомо, які обмеження планує запровадити Кабмін на період дії в Україні локдауну. Однак в уряді зазначають, що громадський транспорт в умовах суворого карантину все ж працюватиме. 

"Запровадження будь-яких карантинних обмежень і жорсткого карантину пов'язано з одним: треба зменшити тиск на медичну систему, це головний показник... Уявімо собі, якщо у нас все закрито, крім продуктових магазинів та аптек, але водночас є критична інфраструктура, яка працює — лікарні, електростанції... З точки зору епідеміології та того, що буде прописано в жорсткому карантині й зачинено, ми не вважаємо, що створить проблему і вплине на показники захворюваності незакриття транспорту, тому що в такому разі в транспорті не буде години пік і всі будуть дотримуватися заходів", — зазначив очільник МОЗ Максим Степанов.

Водночас за словами керівника фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, прийдешній локдаун не буде таким, який був навесні. 

"Йшлося про те, коли буде локудаун, чи буде локдаун, який саме це буде локдаун. То прем'єр-міністр визначив, що це не буде копія того, який був навесні, а це буде так званий "інтелектуальний локдаун", який має на меті, що після локдауну вихід нерівномірний, а з урахуванням епідеміологічної ситуації в регіонах", — пояснив Арахамія. 

Як сприймають розмови про локдаун у регіонах? 

Проти жорсткого карантину виступили мери кількох міст. Львівський очільник Андрій Садовий заявив, що місто відмовляється від локдауну, щоб не скасовувати Різдва. 

"Зараз йдеться про локдаун. Уряд ще не вирішив точно, яким він буде, але він має бути індивідуальним та враховувати специфіку кожного регіону. Наприклад, ми розуміємо, що Різдво скасувати не можна, адже у нас у цей час завжди є особлива атмосфера у Львові. Дуже багато людей хочуть її побачити, і це потрібно врахувати, бо жодні заборони діяти не будуть. Я дотримуюсь думки, що потрібно щодня моніторити ситуацію і більше робити посилів з точки зору маскового режиму та дотримання карантинних обмежень", — зазначив Садовий.

А мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що жорсткий карантин тільки доб'є малий та середній бізнеси. 

Мери кількох українських міст виступили проти локдауну

Мери кількох українських міст виступили проти локдауну

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація