Локдаун не потрібен, коронавірус зупинять морози: колишній санітарний лікар України

Локдаун не потрібен, коронавірус зупинять морози: колишній санітарний лікар України

Фото: УНІАН

На думку Святослава Протаса, локдаун лише відтермінує у часі третю хвилю коронавірусу, весняну.

Локдаун в Україні не потрібен, коронавірус і так піде на спад після настання морозів. Крім того, 30% населення вже перехворіли коронавірусною інфекцією і мають антитіла до COVID-19.

Таку думку колишній керівник Державної санітарної служби Святослав Протас висловив в ефірі "Україна 24".

За словами Протаса, наразі не має значення, на який термін закривати місця скупчення людей.

"Сьогодні, коли вже практично третина населення перехворіла (дані імунного скринінгу свідчать про те, що близько 30% населення перехворіло або хворіє), ми можемо говорити про те, що йде формування певного колективного імунітету природним шляхом", — сказав Протас.

За його словами, локдаун не потрібен ще й тому, що незабаром в Україні вдарять морози, а це природний захист проти швидкого поширення коронавірусу.

"У нас на носі зимовий період, зниження температури, щойно температура знизиться до -5 градусів, у нас буде істотно менша циркуляція збудника, так буває щорічно, тому що в морозну погоду циркуляція респіраторних збудників падає в рази", — каже експерт.

Святослав Протас вважає, що будь-які карантинні заходи "не будуть ефективними, це все одно, що вилити відро води на палаючий будинок". Вони, за його словами, лише відтермінують у часі третю хвилю коронавірусу, весняну.

"Сьогодні 3/4 випадків зараження відбуваються в установах охорони здоров'я, соціального захисту з постійним перебуванням людей, продуктових магазинах. Тобто тих місцях, які закрити не можна. На цьому етапі не має значення, на який термін закривати місця скупчення людей, сьогодні треба працювати щодо ізоляції контактних осіб. Без цього жодний локдаун не матиме сенсу", — додав Протас.

Нагадаємо, раніше заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що в Україні рішення про повний локдаун до новорічних свят можуть ухвалити лише за тиждень. Саме тоді будуть помітні перші результати карантину вихідного дня. 

Уряд може запровадити локдаун на зимові свята

Уряд може запровадити локдаун на зимові свята

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація