"Готуйтеся залишитися без кисню": лікарі розповіли, чи врятує Україну карантин вихідного дня і локдаун

"Готуйтеся залишитися без кисню": лікарі розповіли, чи врятує Україну карантин вихідного дня і локдаун

Рекорди смертей та інфікованих, черги в реанімації і брак кисню. ТСН.ua зібрав думки провідних медиків про доцільність запровадження жорсткого карантину в Україні і заборон на вихідних.

Коронавірус в Україні лютує з неабиякою силою, чиновники вводять карантин вихідного дня. Чимало лікарів б'ють на сполох: ситуація критична, у багатьох регіонах вже настав колапс. Через брак місць чимало опорних лікарень змушені приймати лише важких хворих, а в деяких реанімаціях - черги з пацієнтів. Там місця звільняються лише тоді, коли хтось помирає, а вільне ліжко пустує лише 30 хвилин. Декому і взагалі не пощастило, люди навіть не потрапляють до лікарень і вмирають на їхніх порогах. Хоч ліжка у медзакладах і збільшують, та є ще проблема з киснем, без якого пацієнти просто задихаються.

Жертвами COVID-19 вже стали понад 10 тисяч українців. Гинуть і цілими сім'ями. Лікарі констатують: хвороба "помолодшала", тож людей, які помирають в молодому віці, стає все більше. Про своє зараження коронавірусом вже дізналися понад півмільйона наших громадян. І це лише офіційні дані.

Коронавірус торкнувся не лише життя і здоров'я людей, а й їхніх кишень і загалом фінансової спроможності країн. Тож перед нашою владою постало нелегке завдання: не допустити медичного колапсу і втримати економіку. Та чи врятує Україну запроваджений урядом карантин вихідного дня і чи не вартувало б у такій ситуації ввести повний локдаун? ТСН.ua дізнався думки лікарів, які зараз на передовій у боротьбі з новим штамом коронавірусу SARS-CoV-2.

"СИТУАЦІЯ З КОРОНАВІРУСОМ – ПАТОВА"

Лікар-епідеміолог Андрій Александрін вважає, що ситуація з коронавірусом в Україні вже дійшла до критичної межі.

"Ситуація з COVID-19 у нас патова. Міністр каже, що з такими темпами ситуація буде критичною через місяць, але вона вже критична. Ми проїхали по опорних ковідних лікарнях. Можу навести приклади. Коли ми працювали в одній з клінік міста Києва, ми стали свідками смерті пацієнта в реанімації – він задихнувся, бо просто не було кисню", - розповідає лікар.

Епідеміолог каже, що, ймовірно, Україні все ж доведеться вводити суворий карантин.

"У мене один знайомий – завідувач хірургічним відділенням в одному з обласних міст, який захворів на коронавірус і лежить в лікарні в коридорі, розповів мені, що був радий тому, що зміг без черги сходити в туалет. Йому не довелося стояти півтори години в черзі, як було до цього. Він заслужена людина, медик, і він лікується в таких умовах. Казки закінчилися. Так, напевно, нам доведеться впроваджувати локдаун. Але як на це відреагує суспільство, я не знаю. Суспільству властиво звикати до всього", - каже Андрій Александрін.

Фото: Associated Press

"У КОЖНОГО СВОЯ ПРАВДА"

Лікарка-пульмонологиня, завідувачка інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук також називає ситуацію у лікарнях складною, тож з огляду на це, впровадження жорстких обмежувальних заходів, на її погляд, має сенс.

"Питання щодо локдауну – я їх дуже не люблю, бо у кожного своя правда. І вона дійсна, з якого боку ви на неї дивитесь. З боку лікарського – він потрібен, тому що, дійсно, зараз важко. І якщо пофантазувати, що навантаження збільшиться у півтора-два рази, то я не впевнена, що все буде добре, навіть так, як воно зараз. Але, якщо дивитися з позиції бізнесу, - локдаун може поставити деякі підприємства на межу закриття", - розповіла Світлана Гук в коментарі ТСН.ua.

З приводу карантину вихідного дня, Світлана Гук зазначає: "Якщо це дасть хоч якийсь відсоток зменшення захворюваності в одиницю часу, для мене як для лікаря – це було б добре. Але я не маю інформації, щоб оцінити, наскільки це вплине економічно. І чи воно того варте – це взагалі філософське питання".

Фото: Associated Press

"20 ТИСЯЧ ТРУН  ВЖЕ НЕ ЗДАЄТЬСЯ ПОХМУРИМ ПЕРЕБІЛЬШЕННЯМ"

Доктор медичних наук, завідувач лабораторії імунореабілітології Інституту імунології та мікробіології ім. Мечникова Андрій Волянський наголошує, що коронавірус в Україні побив рекорд смертей за добу. При цьому лікар припускає, що показник летальних випадків ще може збільшитись до 400 людей за 24 години.

"256 летальних випадків за добу. Гряде локдаун? Подолали 10 тисяч летальних випадків. Подолали 250 смертей на мільйон жителів. Подвоєння кількості трун в 20 тисяч станом на 1 січня вже не здається похмурим перебільшення. За минулу добу різко збільшилася кількість летальних випадків. В цілому, немає жодної області без смертей. Дивлячись на включення в активний епідпроцес більшості регіонів, можна припускати подальше збільшення кількості летальних випадків до 300, можливо, 400 в добу", - зазначає Андрій Волянський.

УКРАЇНА - В ПЕРІОДІ РІЗКОГО ЗРОСТАННЯ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА КОРОНАВІРУС

Лікар-імунолог Андрій Волянський каже, що Україна проходить період різкого зростання захворюваності. Він вважає, що влада все ж наважиться на запровадження жорсткого карантину, але підприємцям розраховувати на компенсацію втрат не варто.

"Ми почуємо нові казки про прагнення не допустити катастрофи, сортування, померлих на сходах лікарень... І так далі. Але не побачимо компенсацій ні бізнесу, ні людям. Гроші завчасно витрачені, нових з цього бюджету вже не витягнеш. Судомні спроби швидше отримати транш МВФ не вселяють впевненості в результаті", - висловив свою думку Андрій Волянський.

ЗАХИСТ ГРУП РИЗИКУ ЩОДО КОРОНАВІРУСУ – ЯК ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ

Фото: Associated Press

На погляд імунолога, лише захистивши людей, які входять у групу ризику важкого перебігу коронавірусної хвороби, можна зменшити кількість смертей і не допустити колапсу медичної системи.

"А що потрібно робити? Заспокоїтися. Ми проходимо період різкого зростання. Необхідно забезпечити нові ковідні ліжка медичним персоналом. Важливо враховувати те, що потенційні 20 тисяч смертей від COVID-19 на тлі 600 тисяч щорічних смертей - це лише 3,5%. Мінімізувати втрати і не допустити перевантаження медичної системи можна тільки розпочавши захист груп ризику. Навіть зараз це не пізно почати", - додав медик.

"ЕКОНОМІКА ВЖЕ ДОСИТЬ ПІДІРВАНА ПІСЛЯ ВЕСНИ"

Лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк вважає, що наша медична система наразі дає раду, а 11 тисяч інфікованих на добу це ще не показник для введення в країні жорсткого карантину.

"Чи потрібен локдаун, насправді - це досить складне і дискутабельне питання, і, приймаючи це рішення, ми повинні дуже добре продумати, наскільки це економічно обґрунтовано і що ми виграємо цим локдауном. Якщо у нас, дійсно, сумна ситуація зі стаціонарами, із заповненістю ліжок у багатьох регіонах, зростає кількість хворих і важких випадків, то тоді, звичайно, нам буде необхідний цей локдаун, тому що ми інакше ніяк не розвантажимо систему охорони здоров'я. Але це повинно бути дуже прораховане рішення, тобто не тому, що вже пора, або тому що у нас 10 тисяч або 11 тисяч хворих на добу. Ми повинні розуміти, наскільки не справляється система охорони здоров'я. Поки вона справляється, я не думаю, що варто так травмувати нашу економіку - вона і так вже досить підірвана після весни", - розповіла Катерина Сояк ТСН.ua.

Реанімація 9-ї міської лікарні Києва. Фото: Наталії Нагорної / Фото: ТСН

"КАРАНТИН ВИХІДНОГО ДНЯ НАС НЕ ВРЯТУЄ, АЛЕ..."

На погляд епідеміологині, ці протиепідемічні заходи, які зараз у нас діють, - правильні і їх варто дотримуватись.  

"Жодна країна не знає, як зупинити коронавірус, тому що крапельну інфекцію зупинити дуже складно й ізолювати складно. Тому той комплекс заходів, який на сьогоднішній день озвучений, він в принципі правильний і має сенс, просто потрібно дотримуватися цих заходів: і стосовно громадських місць, і стосовно масок, налагоджувати умови інфекційної безпеки у лікарнях, у школах, садочках, на робочих місцях. Це все може допомогти, але це все повинно бути в комплексі, тому що кожен із заходів потрошку додає нам ефективності.

Якщо говорити тільки про карантин вихідного дня, звичайно, він нас не врятує. Але в будь-якому випадку, ті ж два дні, у які ми припиняємо контакти з іншими людьми у громадських місцях, звичайно, це вже добре - ми зменшуємо кількість контактних, відповідно - кількість можливих випадків захворювання. Але це повинно бути в комплексі з іншими заходами", - наголосила фахівчиня.

Коронавірус в Україні може зупинити елементарне дотриманням протиепідемічних норм, тоді як жорсткий карантин навряд чи впорається з COVID-19, - вважає академік НАНУ, голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки і оборони України Сергій Комісаренко.

"Я боюся, що таким чином (жорстким карантином, - ред.) перемогти коронавірус не можна. Що можна зробити й потрібно робити - це зменшити кількість людей, які інфікуються. Як фахівець, вважаю, що потрібно обов'язково дотримуватися тих норм, які добре нам всім відомі, але не всі їх дотримуються - маски, фізичне дистанціювання, миття рук", - сказав науковець.

Водночас академік схвалив рішення уряду про запровадження в Україні карантину вихідного дня.

"В інших країнах вважається, що кількість людей, які інфікуються, після карантину вихідного дня, або навіть тижня суттєво зменшується, тобто це працює на користь здоров'я і життя людей", - сказав він.

Утім, думки серед експертів поділились, якщо одні не вбачають сенсу у негайному запровадженні локдауну, то інші вважають його рятівною шлюпкою.

Фото: Associated Press

"НЕ СПЕКУЛЮЙТЕ І НЕ ПОЛІТИЗУЙТЕ"

"Критично зростає кількість важких хворих. Збільшилася смертність в молодих. Але у нас у всіх своя думка: школи закривати не можна, карантин вихідного дня не можна, локдаун не можна... тому що економіка... Тоді готуйтеся залишитися без кисню в разі чого... з усіма наслідками, що звідси випливають... І не вистачить ніякого ресурсу при такому напливу хворих. Ніякого. Навіть найрозвиненіших країн. Не спекулюйте і не політизуйте тему. За цей час в цій повній розрусі, зокрема, і кадровій, зроблено чимало. І всі працюють, як можуть.

Вихід один - знизити кількість інфікованих, щоб зменшити частку важких випадків. Іншого не дано. Світла пам'ять всім загиблим від цього страшного захворювання...", - зазначила інфекціоністка, докторка медичних наук Ольга Голубовська.

Нагадаємо:

  • Уряд України від 14 листопада задля боротьби зі стрімким поширенням COVID-19 в Україні запровадив карантин вихідного дня. Це означає, що протягом щонайменше трьох тижнів у суботу та неділю буде заборонено працювати ресторанам, непродуктовим магазинам, фітнес-залам та ТРЦ. Такі протиепідемічні заходи сколихнули підприємців по всій Україні і перетворились на протести.
  • Бізнесмени вимагали скасувати ці обмеження. Їх підтримали чимало мерів міст. Адже вони вважають, що такий карантин мало ефективний і він може добряче нашкодити малому та середньому бізнесу, а також зменшить надходження податків у міський бюджет.
  • Невдоволені рішенням Кабміну підприємці з'їхались зі всієї України у Київ, де спробували штурмувати Верховну Раду. Вони також вимагають залишити спрощену систему оподаткування для ФОПів та право працювати без касових апаратів.

Не лише в Україні: як діє карантин вихідного дня в інших державах

Не лише в Україні: як діє карантин вихідного дня в інших державах

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація