Лікування коронавірусу: лікарка назвала "зайві" процедури у разі легкої форми

Лікування коронавірусу: лікарка назвала "зайві" процедури у разі легкої форми

Фото: pixabay.com

Світлана Гук вважає, що КТ для визначення, чи час бігти до лікарні або колоти кроворозріджувальне, вживати антибіотики, – не потрібне.

Комп'ютерну томографію у випадку коронавірусу без призначення лікаря робити на варто. Якщо пацієнт має позитивний ПЛР-тест на коронавірус, ми знаємо діагноз або нема сумнівів, чим людина хворіє, бо є втрата смаку, нюху тощо, то КТ не має ніякого значення.

Про це повідомила лікарка-пульмонолог, завідувачка інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук в інтерв'ю "Укрінформу".

"Його (КТ, – ред.)взагалі не треба призначати – не несе інформації щодо тактики лікування пацієнта з ковід. Мало того, що пацієнти самі собі КТ роблять, ще й лікарі направляють. Перші 5-7 днів варто ставитися до хвороби, як до звичайного вірусного процесу, який ми в своєму житті переживали не раз", - каже лікарка.

Пульмонологиня додала: "Є пацієнти з ураженням 60%, які взагалі ні на що не скаржаться, але зробили КТ і прибігли у лікарню, а є люди з 5-7% – і я їх ніяк "витягти" не можу. Тобто немає прямої кореляції. Якщо все йде сприятливо для пацієнта, ті матові скельця – хоч на 20, хоч на 60% – розсмокчуться з часом і нічого не лишиться".

Світлана Гук наголосила, що КТ для визначення, чи час бігти до лікарні або колоти кроворозріджувальне, приймати антибіотики, – не потрібне, це зайве дослідження.

"Здається, всі підзабули про небезпеку радіації. Раніше трішки настороженіше до неї ставилися. Навантаження не таке високе, як інколи думають. Коли треба робити КТ (від нього залежить постановка діагнозу) – то треба, та якщо воно зайве, а ви робите і через два тижні повторюєте, а ще через два тижні – знов, то це безглуздо і шкідливо з точки зору і медичної, й фінансової", - підсумувала лікарка.

Нагадаємо, раніше Світлана Гук розповіла, які аналізи потрібно здавати для діагностики коронавірусу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація