Лікування коронавірусу: Комаровський розповів, чим небезпечна втрата нюху і що робити

Лікування коронавірусу: Комаровський розповів, чим небезпечна втрата нюху і що робити

скріншот з відео / Доктор Комаровський, YouTube

Є два випадки, коли відсутність нюху загрожує життю, каже лікар.

Сьогодні відомо про те, що одними з найтиповіших симпотомів коронавірусної інфекції є раптова втрата нюху і втрата смаку. Часто лише втрата нюху є єдиним симптомом коронавірусу і це вже привід для обстеження.

Про це розповів відомий лікар Євген Комаровський у своєму відео на каналі в YouTube.

"Є два випадки, коли відсутність нюху справді загрожує нашому життю. Перший випадок - це коли ми за допомогою нюху визначаємо якість продуктів. Якщо ви не відчуваєте неприємного запаху, то уважно придивляйтесь до термінів придатності. Якщо сумніваєтесь, чи це нормальна їжа - дайте понюхати тому, хто не втратив нюху", - сказав лікар Комаровський.

Також він наголосив, що людям, які втратили нюх, необхідно стежити за давачами диму і газу, адже це може врятувати багато життів.

Між тим, лікар зазначив, що у середньому нюх втрачається на 2-3 тижні, але в деяких випадках він зникає на 6 місяців і більше.

"Немає жодних доказових методів, які б допомогли пришвидшити повернення нюху. Все, що ви можете зробити - підтримувати нормальний стан слизових оболонок, важливо, щоб вони не пересихали. Не допускати перегріву, дефіциту рідини,  спати  у чистих кімнатах з нормальним рівнем вологості. Температура має бути не вищою 20 градусів", - рекомендує Комаровський.

Медик також пропонує тренувати нюх на чотирьох ефірних оліях: лимону, гвоздики, троянди і евкаліпту. Утім наголошує, що ефективність такого методу не доведена, але його можна спробувати тим, хто не може "сидіти без діла".

"Потрібно взяти ватний диск, накапати ефірного масла, уявити собі лимон і робити короткі вдихи і намагатись це запах уявити. Можна взяти перерву на 15-20 хвилин і спробувати таку вправу з іншою олією. Це рекомендується робити кілька разів на день", - сказав медик.

Комаровський зазначив, що рано чи пізно нюх все ж повернеться.

"І хочу наголосити, що нюх зникає не лише від коронавірусу, є ще багато інших причин", - констатував лікар.

Нагадаємо, раніше лікар Євген Комаровський розповів, чи полегшують нестероїдні протизапальні засоби перебіг коронавірусної хвороби.

Жага до життя: історія дідуся з Лондона, який дуже поспішав вакцинуватися від коронавірусу, викликала фурор

Жага до життя: історія дідуся з Лондона, який дуже поспішав вакцинуватися від коронавірусу, викликала фурор

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація