Лікарка з Нью-Йорка розповіла, які ліки проти коронавірусу нині найбільш обнадійливі

Лікарка з Нью-Йорка розповіла, які ліки проти коронавірусу нині найбільш обнадійливі

Фото: pixabay.com

Гідроксихлорохін може подавати надії на ранніх стадіях хвороби або у профілактиці.

У США після досліджень та експериментального лікування інфікованих новим коронавірусом COVID-19 поступово відмовляються від гідроксихлорохіну в складних випадках. Цей препарат більш дієвий на ранніх стадіях хвороби або у профілактиці. Щодо інших препаратів, поки багато обіцяє ремдесивір, а також плазма реконвалесцентів та тоцилізумаб.

Про це розповіла ТСН.Тиждень Валентина Голобородько - лікарка-госпіталістка у Montefiore Medical Center, що розташований у Бронксі, місто Нью-Йорк.

"У моїй практиці поки що було застосовано мало схем лікування. Єдина, яку я бачила у нашій лікарні, це лікування гідроксихлорохіном. Інші дані про способи лікування в мене або від моїх колег, або з досліджень. Стосовно досліджень, можу сказати про гідроксихлорохін, про який найбільше говорять політики та у новинах - останні дослідження кажуть, що він не такий ефективний, як вважалося раніше, і навіть у деяких випадках може погіршувати показники смертності та погіршувати стан хворих, особливо тих, хто у важкому стані", - сказала Валентина Голобородько.

Гідроксихлорохін більш дієвий на ранніх стадіях захворювання COVID-19.

"З тих досліджень, в яких зазначається, що він допомагає, а досліджень з цим препаратом вже дуже багато, вони завжди невеликі, тому жодне з них не може використовуватись, як база для внесення змін у свою практику. Ті дослідження, які були успішними, в них гідроксихлорохін використовувався на більш ранніх стадіях захворювання. Тепер йдеться, щоб його використовувати для профілактики та для лікування на ранніх стадіях. Сподіваюсь, ці дослідження покажуть більш ефективні результати", - зазначила лікарка.

Медикам доводиться обирати, кого рятувати: лікарка розповіла про коронавірус у Нью-Йорку

Медикам доводиться обирати, кого рятувати: лікарка розповіла про коронавірус у Нью-Йорку

Американські медики зафіксували, що пацієнти з ревматоїдним артритом та червоною вовчанкою, які перебувають на хронічній терапії гідроксихлорохіном, не хворіють на COVID-19.

"Це може бути або через препарат, або через те, що їхня імунна система вже відрізняється від імунної системи звичайної людини, і це їх якимось чином рятує. Достеменно це невідомо. Для відповіді на це запитання, знов таки, необхідні подальші дослідження. Але це наштовхує на думку, що гідроксихлорохін може подавати надії на ранніх стадіях хвороби або у профілактиці", - розповіла Валентина Голобородько.

Ефективність у лікування інфікованих коронавірусом почав показувати препарат ремдесивір.

"Щодо інших препаратів, поки багато обіцяє ремдесивір. Нещодавно було опубліковане квазірандомізоване дослідження, тобто воно не ідеально рандомізоване, як ми використовуємо як еталон досліджень в медицині, а це дослідження більше 50 хворих, яким був призначений цей препарат. І ще близько 50 контрольних пацієнтів. Які були за станом наближені до тих, хто отримував препарат. І ремдесивір показав досить обнадійливі результати – людей змогли зняти з ШВЛ, в них покращилося чимало показників. 68% пацієнтів на цих ліках покращили свій стан, що достатньо багато, і ми чекаємо на результати рандомізованих досліджень, які, ймовірно, стануть відомими вже протягом місяця", - сказала лікарка.

Наступний препарат, який вселяє надію, - плазма реконвалесцентів (пацієнтів, які одужали від коронавірусу).

"Китай опублікував два дослідження – одне з п’ятьма пацієнтами, друге з десятьма, і у всіх хворих, яким призначили плазму реконвалесцентів, спостерігалися покращення. Ця терапія також має обнадійливий вигляд, і найбільш дешевий. Оскільки легко зробити забір плазми у тих, хто одужав. Єдина затратна частина – зробити тестування на ВІЛ, гепатит, сифіліс та визначення титру антитіл, що нейтралізують, який має бути не нижчим за 1/640, згідно з цими дослідженнями. Тобто, у цих донорів має бути достатньо високий титр антитіл, щоби їхня плазма була ефективною", - зазначила Валентина Голобородько.

Лікарі найзараженішого міста в світі порадили, як вижити під час пандемії

Лікарі найзараженішого міста в світі порадили, як вижити під час пандемії

Ще один препарат – тоцилізумаб.

"Він застосовується під час цитокінового шторму (потенційно летальна реакція імунної системи, що полягає в неконтрольованій і не захисній функції активації цитокінами імунних клітин у осередку запалення), який саме і вбиває багатьох з цих хворих. Поки що про нього не можу нічого сказати. Ранні показники досить обнадійливі і, сподіваюсь, він також буде ефективним у лікуванні COVID-19, чекаємо на результати досліджень", - розповіла лікарка.

Валентина Голобородько додала, що "додаткові препарати, які не вважаються противірусними чи специфічними для COVID-19, але показують гарний ефект, це – застосування стероїдів для важких хворих на коронавірусну інфекцію з гострим респіраторним дистрес-синдромом та цитокіновим шоком. А також застосування антикоагулянтів у хворих з високим рівнем Д-дімерів та також важким перебігом хвороби. В одному з китайських досліджень застосування антикоагулянтів знизило смертність на 20% у хворих з важким перебігом хвороби та високим показником Д-дімерів".

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація