Лікар з Нью-Йорку розповів, до чого може призвести послаблення карантину

Лікар з Нью-Йорку розповів, до чого може призвести послаблення карантину

Фото: Associated Press

В США цього тижня почали знімати карантинні обмеження в деяких штатах.

ООН застерігає світ від нестачі харчів на тлі карантинів та інших економічних обмежень. Кажуть, вже за кілька місяців дефіцит їжі може зачепити до 250 мільйонів людей, а це майже вдвічі більше, ніж дотепер. Про це в сюжеті ТСН 19:30.

Тим часом хворих на коронавірус у світі 2 мільйони 590 тисяч, одужали близько чверті з них. Від ускладнень померли 180 тисяч людей. У Європі найгірша ситуація в Британії. Однак уже завтра там розпочнуться перші випробування на людях вакцини від коронавірусу.

У решті європейських країн смертність та захворюваність стабільно падають. Тож карантини поступово знімають. З останнього: в Іспанії дозволили виходити на вулицю дітям до 14 років у супроводі дорослих, а в Італії до кінця тижня представлять план послаблення обмежень. Потрохи знімають карантин і в деяких американських штатах, попри те, що в США 820 тисяч хворих на коронавірус.

Дональд Трамп на тлі пандемії вирішив призупинити потік мігрантів у країну. 

Дональд Трамп забороняє імміграцію. Сьогодні президент збирається підписати наказ, який на 2 місяці скасує грінкарти і робочі візи в рамках боротьби з безробіттям. Далі, каже Трамп, буде видно. Він стверджуэ, що це життєво необхідно для економіки, як і повертатися до нормального життя вже зараз.

"Ми знову відкриваємо Америку. 20 штатів, де мешкає 40 відсотків населення країни, оголосили, що планують безпечно відкривати бізнеси в найближчому майбутньому", — заявив Трамп.

Відкриватися треба надзвичайно обачно, твердять медики, зокрема хлопець з Нью-Йорка, етнічний українець Євген — лікар невідкладної допомоги в одному з найбільших шпиталів мегаполіса.

"Швидкість поширення хвороби впала? Так. Але варто дозволити людям знову ходити до ресторанів, на концерти і стадіони — ті, хто переносять хворобу без симптомів, негайно почнуть заражати всіх і ми матимемо новий пік, гірший за попередній, бо він припаде на осінь, коли на коронавірус накладеться звичайний сезонний грип. Схожа ситуація вже була в історії з іспанським грипом, коли спершу був рішучий жорсткий карантин, потім його зняли - і повторне повернення хвороби було ще жахливіше", — каже Євген Перепада.

Він сам перехворів на коронавірус ще в березні, заразивши свою дружину і новонароджену доньку, ледь оговтався, після чого повернувся до переповненої пацієнтами лікарні. Не повернутися не міг, на цьому фронті зараз потрібні всі. Зі ста пацієнтів, що лежать під апаратами штучного дихання, виживають, каже, сім-вісім. Зі старенькими, які сюди потрапляють, рідні прощаються через планшети.

Трамп на тлі карантину призупинив видачу робочих віз та посвідок на проживання в США

Трамп на тлі карантину призупинив видачу робочих віз та посвідок на проживання в США

Апарати для штучної вентиляції легень в Нью-Йорку в цілому вистачає, але тут, як і по всій країні, вже мають нову тактику, бо американські медики приходять до думки, що штучна інвазивна вентиляція — не універсальна відповідь.

"Ми надягаємо на пацієнтів маску, яка насичує легені повітрям. Крім того ми кладемо пацієнтів на живіт, це полегшує їм дихання", — розповідає Євген.

Кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація