Лікар пояснив, чому апарати ШВЛ під час COVID-19 шкідливі

Лікар пояснив, чому апарати ШВЛ під час COVID-19 шкідливі

Фото: Роман Балук

Під тиском повітря руйнуються альвеоли, які вражає новий коронавірус.

На початковому етапі пандемії, коли Україна ще не мала досвіду у боротьбі з COVID-19, лікарі дуже боялися гострої легеневої недостатності, яку може викликати новий вірус. Тоді закупили багато апаратів штучної вентиляції легень. Як виявилося, у такій кількості вони непотрібні. Зараз їх використовують 10-15%.

Про це заявив лікар-терапевт Ярослав Глагола, який вже три місяці працює у “ковідному” відділенні Ужгородської центральної міської клінічної лікарні, в інтерв'ю novynarnia.com.

"Це пов’язано з тим, що Їх (ШВЛ, - ред.) підключають хворим у коматозному чи передкоматозному стані. Досвід показав, що є потреба в інших апаратах – "оксиметах" або ж кисневих концентраторах", - каже лікар.

Ярослав Глагола. / Фото: із соцмереж

Ярослав Глагола також сказав, у статистиці пишуть про "ковідну" пневмонію. Але по своїй морфології ті зміни, які відбуваються, не мають нічого спільного із запаленням легень.

"Я 30 років в медицині. Бачив багато і бактеріальних, і вірусних пневмоній. Тут зовсім інша специфіка, якої я раніше не зустрічав. Як правило, пневмонія вражає якусь частину легені - наприклад, нижні долі. Потім поширюється, ураження піднімається вгору, страждають нові тканини. А тут говоримо про полісегментарну пневмонію. Швидше, йдеться про пневмоніт. Він вражає у першу чергу альвеоли, точніше, їхні судини. Уявіть собі гроно винограду. От як у виноградинках, у стінках альвеол відбувається газообмін, насичення крові. При "ковідній" пневмонії вражаються саме ці судинки, вони руйнуються. Кров виливається в альвеоли", - розповів лікар.

Він додав, що ШВЛ - це апарат примусового дихання, коли людина самостійно не може зробити вдих-видих.

"Фактично, це просто насос, який качає повітря замість неї. Таким чином, маємо пошкоджені альвеоли, в які  під тиском закачується повітря чи кисень. Звичайно, ніякого газообміну від цього не буде. Альвеоли, по суті, замуровані. А ті з них, які ще здорові, механічно роздувають: у підсумку вони втрачають свою еластичність і, зрештою, руйнуються. Тому апарат ШВЛ навіть у важких випадках є недоцільним, навіть шкідливим", - каже Ярослав Глагола. 

За словами лікаря, основна задача на етапі лікування - зберегти всі функції організму в рамках біологічної норми, у чому допомагають "оксиметах". 

Нагадаємо, раніше лікар-інфекціоніст Ігор Берник в інтерв’ю сайту ТСН.ua розповів про ускладнення, які може викликати коронавірус

Повʼязані теми:

Наступна публікація