Чим коронавірус відрізняється від грипу: лікар Дубровський назвав основні симптоми і нюанси

Чим коронавірус відрізняється від грипу: лікар Дубровський назвав основні симптоми і нюанси

Фото: скриншот з відео

Євген Дубровський наголосив, що у разі грипу вся ситуація розвивається дуже швидко, а у випадку з COVID-19 - усе навпаки.

З приходом холодів в Україні зростає захворюваність на коронавірус, грип та ГРВІ, які маютю деякі спільні симптоми. Проте, ці інфекційні хвороби мають зовсім різний перебіг.

Чим коронавірус відрізняється від грипу та ГРВІ, пояснив лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський. Він назвав основні симптоми і нюанси.

"Ми знаємо, що грип дуже відрізняється від COVID-19. Класично ми всі знаємо і пам'ятаємо, що у випадку грипу вся ситуація і вся картина розвивається дуже швидко. Найтяжчі та найяскравіші симптоми ми бачимо в перший день. Це - височенна температура – до 39-40 градусів. Це міалгія (м'язовий біль), біль і ломота у всьому тілі. І це не стільки біль в горлі, скільки сухий кашель. Але всі ці симптоми дуже яскраві, найпотужніші у перший, другий, третій день. І вже у нормальної здорової людини до п’ятого-шостого дня ми бачимо, як симптоми зменшуються", - зазначив лікар.

За словами Дубровського, у разі коронавірусної інфекції відбувається усе навпаки. "Хвороба, коли хворіють середньо-важко, вона розганяється поступово. У перший день може не бути взагалі ніяких симптомів, лише слабкість та ломота у тілі. На другий-третій день може бути температура 37,1-37,2. А вже висока температура і важкі прояви – наприкінці першого тижня хвороби", - наголосив він.

Інфекціоніст підкреслив, що грип не лікується так, як лікується коронавірус. І додав, що у випадку COVID-19 заборонені ті препарати, які застосовуються для лікування грипу, а у випадку грипа заборонені ті препарати, що застосовуються для лікування коронавірусу.

"Але у нас є добра новина. У нас є час. Перші чотири-п'ять діб лікування симптоматичне: заборонені гормони, антибактеріальні препарати, будь-які імуностимулятори, противірусні. Тому, якщо ми встигаємо за ці перші чотири-п'ять днів поставити правильний діагноз, то, коли настане цей п'ятий-шостий день, від грипу людина вже або одужає, або поступово нам буде зрозуміло, з чим саме ми маємо справу. У випадку коронавірусу ми вже починаємо включати арсенал тих засобів, які для лікування COVID-19 у протоколі прописані", - резюмував Дубровський.

 

Нагадаємо, лікар-імунолог прописав чіткий план дій на випадок, якщо ви захворіли на COVID-19.

Читайте також: 

Повʼязані теми:

Наступна публікація