Кожна п'ята людина, яка поборола коронавірус, страждає на психічні розлади - дослідження 

Кожна п'ята людина, яка поборола коронавірус, страждає на психічні розлади - дослідження 

Фото: Associated Press

Крім цього, пацієнти з наявними психічними розладами більш схильні підхопити COVID-19.

Приблизно кожна п'ята людина, яка перехворіла на коронавірус, надалі страждає на психічний розлад - з'являється тривога, депресія або безсоння.

Про це йдеться в дослідженні Оксфордського університету та НІПЛ Оксфордського центру біомедичних досліджень охорони здоров’я, опублікованому в профільному медичному журналі The Lancet Psychiatry.

У дослідженні використовували електронні медичні картки TriNetX 69 мільйонів людей у ​​США, включаючи понад 62 тисяч осіб, які перехворіли на COVID-19. За 3 місяці після позитивного результату тесту на COVID-19 вперше було виявлено, що кожна п'ята людина, яка поборола вірус, отримала діагноз тривожності, депресії або безсоння. Це приблизно вдвічі частіше, ніж для інших груп пацієнтів за той самий період.

Також звичним явищем стає діагноз деменції. COVID-19 також був пов'язаний з появою нових психіатричних діагнозів у людей, які вже мали в анамнезі психічні проблеми. Загалом майже 20% людей отримали психіатричний діагноз протягом 90 днів після зараження COVID-19.

Результати аналізу також показали, що люди з раніше наявним діагнозом психічного розладу мали на 65% більше шансів захворіти на COVID-19, ніж ті, хто не мав, навіть з врахуванням відомих факторів ризику.

Це відкриття стало несподіванкою і потребує дослідження. Водночас наявність психічного розладу слід додати до переліку факторів ризику для COVID-19", - сказав доктор Макс Таке, науковий співробітник НІПЛ Оксфордського центру та один із дослідників.

Дослідники також припускають, що цілком ймовірно, що результати їхнього аналізу, швидше за все, занижують фактичну кількість випадків психічного розладу. Вони збираються терміново провести нові дослідження, щоб з’ясувати причини та визначити нові методи лікування.

Повʼязані теми:

Наступна публікація