Коронавірус в Україні 7 вересня: новий поділ українців на карантинні зони та стійкість імунітету до вірусу

Коронавірус в Україні 7 вересня: новий поділ українців на карантинні зони та стійкість імунітету до вірусу

Фото: unsplash.com

В Україні зафіксовано 138 068 інфікованих коронавірусом та 2 864 летальних випадки.

Кількість інфікованих коронавірусом в Україні упродовж доби збільшилася на 2 174 нових випадки. Станом на 20:00 7 вересня відомо про 138 068 хворих у країні. Кількість летальних випадків сягнула 2 864. Кількість одужалих становить уже 62 227.

ТСН.ua підготував матеріал про поширення коронавірусу в Україні, а також про інфікування українців.

Географія поширення коронавірусу 

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров'я, в Україні наразі 138 068 лабораторно підтверджений випадків COVID-19.

Найбільшу кількість випадків зареєстровано у Києві — 224 випадки. У Львівській області — 186, у Тернопільській — 165, у Чернівецькій — 163, у Івано-Франківській — 161, у Одеській — 145 та у Рівненській — 102 випадки. У всіх інших областях зафіксовано менше 100 випадків на область.

Менше 10 випадків коронавірусу зафіксували лише у Донецькій області — 3, у Херсонській області — 4, у Луганській - 4 та у Кіровоградській - 4, у всіх інших кількість інфікованих перевищила 20 осіб.

Детальна ситуація з інфікуванням коронавірусом в областях станом на 7 вересня має такий вигляд:

  • м. Київ — 15276 (+224)
  • Вінницька область — 4 406 (+31)
  • Волинська область — 5 883 (+55)
  • Дніпропетровська область — 2 767 (+70)
  • Донецька область — 1 630 (+3)
  • Житомирська область — 3 746 (+68)
  • Закарпатська область — 8 091 (+42)
  • Запорізька область —1 931 (+49)
  • Івано-Франківська область — 10 348 (+161)
  • Кіровоградська область — 858 (+4)
  • Київська область — 6 278 (+86)
  • Львівська область — 15881 (+186)
  • Луганська область — 434 (+3)
  • Миколаївська область — 1 665 (+84)
  • Одеська область — 8 525 (+145)
  • Полтавська область — 973 (+28)
  • Рівненська область — 9 762 (+102)
  • Сумська область — 1 963 (+105)
  • Тернопільська область — 7 390 (+165)
  • Харківська область — 10972 (+139)
  • Херсонська область — 500 (+4)
  • Хмельницька область — 3 195 (+95)
  • Чернівецька область — 11272 (+163)
  • Черкаська область — 1 950 (+56)
  • Чернігівська область — 2 372 (+86)
Фото: ТСН.ua

Оновлення карантинних зон

Нові карантинні зони від понеділка, 7 вересня, почали діяти в Україні.

Оновлене розподілення країни набуло чинності з опівночі. 

Зокрема, до переліку зон із найсуворішим карантином додали Тернопіль, а також по одному району Харківської та Чернігівської областей: Великобурлуцький і Бобровицький відповідно. У Тернополі не буде посадки на потяги. У місті можна буде лише зійти. Крім того, "Укрзалізниця" припинила продаж квитків до міста. 

Суворі обмеження також діють у містах Бережани та Чортків, Бережанському, Бучацькому, Гусятинському, Монастирському, Теребовлянському, Тернопільському та Чортківському районах Тернопільської області.

У "червоній" зоні залишаються міста Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Косівський та Тисменицький райони на Прикарпатті. На Буковині у зоні суворого карантину опинилися Чернівці, Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський, Новоселицький та Сторожинецький райони.

У "червону" зону також потрапили міста Біляївка, Ізмаїл та Болградський район Одеської області. У Рівненській — це місто Дубно та Костопільський район.

Перебіг першого навчального тижня

В Україні навчальний рік триває менше тижня, а школи одна за одною закриваються на карантин. Те, що відбувається зі школами і садками на тлі стрімкого зростання кількості заражених коронавірусом, передбачити було неважко. Класи по черзі відправляють на дистанційне навчання.

День знань відбувався у "зеленій" карантинній зоні зі звичними лінійками, в "червоній" — без свята та навчань.

Але розмітка в коридорах, температурний контроль на вході, парти на відстані — не врятували.

Атака COVID-19 на школи

Київ

Так, у Києві через спалах COVID-19 серед вчителів першим закрили НВК №240. Там захворіли два вчителі та директор школи. Діагноз установили напередодні першого вересня, тож діти не встигли поконтактувати з учителями. Школа — на дистанційці. Батьки налякані.

4 вересня зачинили ще одну школу. Теж в Оболонському районі. Там хворі вчителі й директор. А ще на дистанційку в столиці пішли 20 класів в 11-ти школах. Зупинилися чотири дитсадки.

Київська область

На Київщині спалах у школі Василькова. Заклад зачинили на карантин, щойно в одного з педагогів підтвердили COVID-19. Хворий мав контакт з учителями молодшої школи, з дітьми - не встиг. Учителі здають тести і, якщо результати негативні, від понеділка старшокласникам дозволять сісти за парти, учням 1-4 класів – тільки після двотижневої самоізоляції.

Миколаїв

В одній зі шкіл міста пішов на самоізоляцію 7-й клас. Захворіла учениця.

"Вона спілкувалася з класом. Потім мати нам доповіла, що в неї підтверджений COVID-19. Клас працює на дистанційному навчанні. Клас ми обробили, він закритий", — розповів директор ЗОШ № 19 Миколаєва Олексій Ільїн.

Батьки дітей з інших класів хвилюються, аби діти не заразилися, але до школи пускають.

Загалом у Миколаєві на карантин відправили класи в чотирьох школах. Через хворих нянечок частково зачинили два дитсадки.

Запорізька область

Зі шкільної лінійки в Бердянську цілий клас відправили додому одразу після свята Першого дзвоника. Коронавірус виявили в другокласниці випадково. Під час планового тестування медиків "швидкої" та їхніх родин. Батьки школярки, які працюють у бригаді "швидкої", отримали негативний результат, а от дитина виявилась інфікованою. Тестування проведуть усім учням і педагогам, які мали контакт із дитиною. Аналогічна ситуація й в одній зі шкіл Енергодара.

Вінницька область

Школу в селі Павлівці Калинівського району зачинили. Хворі четверо вчителів, іще в сімох — висока температура та симптоми коронавірусу.

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську діти так і не сіли за парти. Місто — в "червоній" зоні. Відкрити школи не змогли. Тому вирішили подовжити літні канікули на два тижні. Розпочинати навчання дистанційно в місті не хочуть.

Стійкість імунітету до вірусу

Імунітет, який формується у разі перенесення коронавірусної інфекції, є стійким та ефективним. Антитіла до COVID-19 зберігаються і впродовж п'яти місяців після  хвороби.

"Власне дослідження – і вражаючі результати! Ще один міф зруйновано! Імунітет до COVID-19 стійкий та ефективний", – написав написав лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський на своїй сторінці в Facebook.

Дубровський заявив, що провів власне дослідження. "Суть дослідження проста і достовірна. Беремо лише позитивних пацієнтів на COVID-19 та перевіряємо рівень антитіл. На ранні й віддалені строки: 15-20, 30-40, 60-80 та 130-150 дні", – написав лікар.

За його словами, у дослідженні спочатку брала участь група із приблизно 50 пацієнтів. До кінця дійшло близько 30 учасників.

"Всі хворіли по-різному: хтось безсимптомно або зовсім легко, хтось важко та в лікарні, хтось навіть у реанімації. Розбіг віку досить широкий: від 19 до 68 років", — додав Дубровський.

Він підкреслив, що після перенесеного COVID-19 гуморальний імунітет сформувався приблизно у 80%.

"Інші 20% не продемонстрували появу антитіл, але також одужали без проблем. Все більше уваги приділяється потужному Т-клітинному імунітету. Ця важлива ланка імунного захисту вже докладно описана в багатьох наукових виданнях", – каже лікар.

Виплати лікарям

Національна служба здоров'я виплатила медустановам України у період від квітня по серпень близько 3,5 млрд грн за лікування пацієнтів із COVID-19. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак під час брифінгу.

"НСЗУ у квітні-липні профінансувала близько 3,5 млрд грн за надання допомоги пацієнтам із COVID-19 і з підозрою. Зокрема, 2,5 млрд грн отримали медзаклади, що надають стаціонарну допомогу, 784 млн грн — 25 центрів екстреної меддопомоги, 147 млн грн отримали медзаклади, у яких працюють мобільні бригади (935 медустанов, 1,6 тис. мобільних бригад)", — розповіла вона.

Також Микичак повідомила, що НСЗУ укладає договори на перехідне фінансування з медичними закладами, які за програмою Медгарант отримали менше фінансування, ніж за медсубвенцією. 

"Понад 600 медзакладів подали заявки на перехідне фінансування від НСЗУ, 31 із них уже отримали позитивну відповідь від НСЗУ", — додала заступниця міністра.

Нагадаємо:

  • У Миколаєві жінку з коронавірусом ігнорували лікарі: каже, вона встигла заразити інших
  • На Рівненській АЕС зафіксували спалах коронавірусу: що відомо
  • У Миколаївській області коронавірус виявили у 16 освітніх закладах
  • Коронавірус в Одесі набирає обертів: хворих госпіталізуватимуть ще у дві лікарні
  • Під Києвом вже другу школу закрили на карантин через коронавірус
  • Лікарка-інфекціоністка з Миколаєва назвала перші симптоми коронавірусу
  • Стало відомо, скільки людей інфікувалися коронавірусом у Києві – дані за 7 вересня
  • Коронавірус не вгамовується у Львівській області: що відомо станом на 7 вересня

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація