Коронавірус в Україні 12 травня: урядові етапи виходу з карантину та нове коло порушень у Львові

Коронавірус в Україні 12 травня: урядові етапи виходу з карантину та нове коло порушень у Львові

Фото: Фотограф Максим Козменко

В Україні зафіксовано 16 023 інфікованих коронавірусом та 425 летальних випадків.

Кількість інфікованих коронавірусом в Україні упродовж доби збільшилася на 375 нових випадків. Станом на 21:00 12 травня відомо про 16 023 хворих у країні. За добу хвороба забрала життя 17 осіб. Кількість летальних випадків сягнула 425. Кількість одужалих вже 3 373.

ТСН.ua підготував матеріал про поширення коронавірусу в Україні, а також про інфікування українців. 

Географія поширення коронавірусу 

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров'я, в Україні наразі 16 023 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Детальна ситуація в областях має такий вигляд:

  • Вінницька область — 580 випадків;
  • Волинська область — 496 випадків;
  • Дніпропетровська область — 748 випадків;
  • Донецька область — 100 випадків;
  • Житомирська область — 525 випадків;
  • Закарпатська область — 748 випадків;
  • Запорізька область — 331 випадок;
  • Івано-Франківська область — 1133 випадки;
  • Кіровоградська область — 425 випадків;
  • м. Київ — 1930 випадків;
  • Київська область — 1023 випадки;
  • Львівська область — 825 випадків;
  • Луганська область — 42 випадки;
  • Миколаївська область — 225 випадків;
  • Одеська область — 653 випадки;
  • Полтавська область — 248 випадків;
  • Рівненська область — 1028 випадків;
  • Сумська область — 157 випадків;
  • Тернопільська область — 1021 випадок;
  • Харківська область — 623 випадки;
  • Херсонська область — 162 випадки;
  • Хмельницька область — 182 випадки;
  • Чернівецька область — 2396 випадків;
  • Черкаська область — 343 випадки;
  • Чернігівська область — 79 випадків.

Детальніше про інфікування коронавірусом у регіонах дивіться у нашій інфографіці:   

Фото: ТСН.ua

Запроваджені карантинні обмеження

За словами президента Володимира Зеленського, вже можна розглядати подальші послаблення карантину. Оскільки в країні зменшується кількість хворих людей, які звертаються до лікарів з пневмонією. 

А от прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, що карантин в Україні після 22 травня буде подовжено. За його словами, аби знову не виник спалах, у країні запроваджено п'ять етапів послаблення карантину.  

Перший етап розпочався 11 травня, коли відкрили частину закладів і зняли деякі обмеження. Шмигаль уточнив: країна перейде до наступного етапу, коли кількість захворілих буде зменшуватися щодня протягом певного періоду. 

Міжміські сполучення можуть відкрити до середини літа. Так само точної дати, коли відновиться робота метро, Шмигаль не сказав.

Своєю чергою, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко наголосив, що Україна зможе відкрити кордони та контрольні пункти в'їзду-виїзду на Донбасі після стабілізації епідемічної ситуації з коронавірусом.  

Крім того, речниця Міністерства інфраструктури України Оксана Герасимова заявила, що про відновлення авіасполучення України з іншими країнами поки що не йдеться, тож компанії, які відкрили попереднє бронювання на квитки на травень-червень, вводять людей в оману. 

Наразі у Мінінфраструктури створили план відновлення регулярного пасажирського сполучення всередині країни. Його проводитимуть у три етапи. Перший етап розпочнеться після 22 травня, другий - від 9 червня. Після завершення карантину запустять третій етап – потяги міжнародного сполучення та сезонні потяги.

В УЗ також розробили план, як відновлювати рух приміських електричок після того, як це дозволить уряд. Планується, що процес розіб’ють на два етапи. 

Тим часом Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій закликала Кабінет міністрів України застосувати адаптивний карантин і щодо релігійних установ.  

Надбавки медикам

Обіцяні виплати у повному обсязі отримали лише медики Полтавської області, а тому в уряді проведуть службове розслідування, аби з'ясувати, чому протилежна ситуація виникла в інших регіонах.  

Зокрема, 12 травня голова Одеської ОДА вже звільнив свого заступника Віталія Свічинського через затримку виплати надбавок медикам.

Освіта

У МОН 12 травня повідомили, що проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) в Україні цьогоріч відбудеться у період від 25 червня до 17 липня. 

А от дитячі садки можуть працювати і влітку. Але з урахуванням епідеміологічної ситуації. 

Детальніше про ситуацію з коронавірусом у регіонах

Київська область та м. Київ

За минулу добу у Києві підтвердили ще 59 випадків нової коронавірусної інфекції. Найбільше – у Дарницькому, Дніпровському та Оболонському районах.  Захворіли 33 жінки віком від 27 до 79 років, 22 чоловіки від 25 до 82 років, дівчинка віком 3 місяці та 3 хлопчики віком 10, 11 і 12 років. За минулу добу вірус виявили в 14 медпрацівників. Один випадок - летальний. 

Загалом в Києві вже 1930 підтверджених випадків COVID-19.

За словами Кличка, громадський транспорт столиці продовжить перевозити пасажирів за спецквитками "до 22 травня точно". Але від 12 травня у Києві збільшили кількість наземного транспорту. 

Львівська область

У Львові перукарні, салони краси та приватні стоматологічні кабінети можуть відновити свою роботу. Це 12 травня дозволила Львівська комісія з надзвичайних ситуацій.

За останню добу на Львівщині 27 нових випадків захворювання на коронавірус.  

Водночас у місті вже виявили перший заклад громадського харчування, в якому були порушення. У кав’ярні, зокрема, було скупчення людей, вони стояли впритул одне до одного без дотримання дистанції. А заклад може працювати лише за умови забезпечення дистанції 1,5 метра між відвідувачами. Через це під загрозою закриття опинились і інші заклади. Крім того, вранці біля ратуші підприємці крамниць вийшли на пікет.

Чернівецька область

Через складну епідеміологічну ситуацію місцева влада вирішила не послаблювати карантинні обмеження. В області загальна кількість інфікованих коронавірусом сягнула вже 2396 людей.  

Однією з причин спалаху коронавірусу в Чернівецькій, Рівненській та Івано-Франківській областях може бути відвідування вірянами церков у Великодні свята та повернення заробітчан з-за кордону. Точну причину має з'ясувати комісія МОЗ, яка проводить розслідування.

Полтавська область

У заступника міського голови Кременчука Дмитра Кравченка 12 травня підтвердили зараження новим коронавірусом COVID-19. Посадовець заразився нібито ще 9 травня і відтоді перебуває на самоізоляції. Тепер службовців мерії перевірять на зараження.  

Дніпропетровська область

У Кривому Розі головний лікар четвертої міської лікарні самовільно виписав із медзакладу п'ятнадцятьох пацієнтів з підтвердженим діагнозом нового коронавірусу COVID-19. За це медика усунули з посади.  

За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобів боротьби з COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Більше новин про коронавірус читайте на сайті ТСН.ua за посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація