Коронавірус та карантин спричинять проблему із виплатами зарплати: експерти спрогнозували, як вплине криза на ринок праці в Україні

Коронавірус та карантин спричинять проблему із виплатами зарплати: експерти спрогнозували, як вплине криза на ринок праці в Україні

Фото: pixabay.com

Роботодавці будуть змушені робити вибір.

У зв’язку із карантином в Україні через пандемію коронавірусу роботодавці можуть зіткнутися із проблемою оплати праці.

Про це своєму дослідженні зазначають експерти Офісу ефективного регулювання (BRDO).

"У всіх без виключення підприємствах, що постраждають як мінімум від запровадження карантину, як максимум – від економічної кризи (починаючи з барів, ресторанів, кінотеатрів, розважальних закладів, туроператорів і закінчуючи вантажними перевезеннями, енергетикою і металургією), виникне проблема з оплатою праці співробітників", - йдеться у дослідженні.

Зазначається, що у зв’язку із нестачею коштів роботодавці будуть стояти перед вибором: або звільняти працівників, змушуючи ставити на облік у центрах зайнятості, або відправляти їх у відпустку за свій рахунок.

Водночас експерти наводять і можливий вихід із такої ситуації – запровадження для працівників тимчасового "простою" у зв’язку із карантином, а зарплату їм виплачуватимуть із Фонду державного соціального страхування.

"У цьому випадку можна запровадити механізм, за якого роботодавець отримає право відправити співробітників у простій у зв’язку з карантином (самоізоляцією) з одночасною подачею онлайн документів у Державну службу зайнятості щодо призначення допомоги по безробіттю у зв’язку з карантином (самоізоляцією) із Фонду державного соціального страхування України. При цьому необхідно звільнити такі підприємства від обов’язку виплачувати зарплату співробітникам, що отримують вказану допомогу", - зазначається у дослідженні BRDO.

Нагадаємо, українські бізнес-асоціації заявили, що можливе запровадження в Україні надзвичайного стану через загрозу подальшого поширення в країні коронавірусу без відповідної програми підтримки економіки призведе до глибокої економічної кризи і непередбачуваних соціальних наслідків. Вони зазначили, що підтримують зусилля влади з упровадження карантинних заходів з протидії поширенню коронавірусу, наголошуючи, що це надзвичайна загроза для українців, у зв`язку з чим необхідні максимальні заходи для захисту здоров`я людей, однак закликають не запроваджувати надзвичайний стан без програми підтримки бізнесу.

Мінцифри запускає онлайн-платформу для подолання світової кризи – Економічні новини

Мінцифри запускає онлайн-платформу для подолання світової кризи – Економічні новини

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація