Коронавірус потрапляє в мозок людини - ЗМІ

Коронавірус потрапляє в мозок людини - ЗМІ

Фото: pixabay.com

Протягом пандемії стало ясно, що коронавірус спричинює не лише дихальний дистрес, але й неврологічні проблеми.

Дослідження показало, що коронавірус може потрапити в мозок людини після вдихання його носом.  Це перший відомий доказ того, що коронавірус може інфікувати нейрони мозку через слизову.  

Про це пише Dailymail. 

Вчені в Німеччині провели розтин 33 пацієнтів, які померли від COVID-19, і досліджували слиз у задній частині носа - над ротом, де горло приєднується до носової порожнини, а також зразки тканин мозку.

Генетичний матеріал коронавірусу був у найбільшій кількості присутній у не лише у слизі носової порожнини, але і в головному мозку. 

Доктор Френк Геппнер заявив, що потрапляючи всередину слизової, вірус використовує нейроанатомічні зв’язки, для досягнення мозку. Однак, як саме вірус потрапляє в мозок досі невідомо, для розуміння ситуації необхідні подальші дослідження. 

"Наші дані свідчать про те, що вірус переміщується від нервової клітини до нервової клітини, щоб дістатися до мозку", - пояснює доктор Гелена Радбрух, одна з науковців, яка працювала над дослідженням.

"Однак, цілком імовірно, що вірус також транспортується по кровоносних судинах, оскільки докази вірусу також були знайдені в стінках судин головного мозку", - додала вона. 

Здатність інфікувати мозок не є унікальною серед вірусів, оскільки герпес, грип та сказ, як відомо, досягають мозку певними шляхами.

Професор Геппнер додав, що присутність вірусу в нервових клітинах слизової оболонки добре пояснює неврологічні симптоми, виявлені у пацієнтів, такі як втрата нюху або смаку.

А присутність вірусу у критично важливих ділянках мозку може спричинити галюцинації, про які повідомляють деякі пацієнти.  Але, за його словами, це також може бути наслідком нестачі кисню в мозку, спричиненої пневмонією та порушеннями дихання.

Вчені нагадують, що імунна система саме слизової оболонки носа першою стає на захист організму від коронавірусу. Враховуючи те, що чимало заражених людей хворіють безсимптомно або страждають лише від легкої до середньої тяжкості захворювання, це говорить про те, що імунна система досить добре справляється з боротьбою з вірусом. 

Читайте також: 

"Moderna" заявила про 100% ефективність вакцини проти тяжкого перебігу коронавірусу

"Moderna" заявила про 100% ефективність вакцини проти тяжкого перебігу коронавірусу

Повʼязані теми:

Наступна публікація