Коронавірус перетворює Україну на "червону зону": наскільки критична ситуація станом на 23 жовтня

Коронавірус перетворює Україну на "червону зону": наскільки критична ситуація станом на 23 жовтня

Фото: УНІАН

МОЗ повідомило, що станом на п'ятницю, 23 жовтня, жоден регіон не готовий до пом'якшення карантину.

Станом на п'ятницю, 23 жовтня, в Україні на коронавірусну хворобу COVID-19 від початку епідемії захворіли уже 330 396 громадян. За добу знову зафіксували коронавірусний антирекорд — 7 517 нових випадків COVID-19, 121 смерть (усього — 6 164) та 2 680 людей, які одужали (від початку пандемії — 137 578).

Міністерство охорони здоров'я повідомило, що станом на п'ятницю, 23 жовтня, жоден регіон не готовий до пом'якшення карантину, і назвало, де найвищі показники захворюваності.

Нові карантинні зони

23 жовтня відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Від понеділка, 26 жовтня, почне діяти нове епідемічне зонування на 14 днів:

Ситуація в лікарнях

Станом на 23 жовтня, в Україні зайнято 61,9% лікарняних ліжок для пацієнтів з COVID-19. Загалом їх відведено понад 37 тисяч. Найскладніша ситуація з місцями для пацієнтів з коронавірусом склалась у сімох областях.

Харківська область

Харківська область стала "антилідером" за кількістю нових випадків COVID-19 за добу.

У Харківській залізничній лікарні твердять, що не готові приймати хворих на коронавірус. За їхніми словами, у них бракує засобів захисту та обладнання: апаратів ШВЛ на всю лікарню лише п’ять. Крім того, у закладі немає жодного інфекціоніста, а медсестри та санітарки масово звільняються з роботи. Тільки за останню добу заяви на звільнення подали близько 12 людей.

У лікарні Харкова, де приймають хворих на COVID-19, будуть додатково закуповувати кисневі концентратори. Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Юрій Сороколат, в місті розгорнуто 530 ліжок для хворих COVID-19 і планується створити ще 140 місць. За його словами, 4,8 млн грн планується направити на закупівлю кисневих бочок і 2,3 млн грн - на концентратори.

До проведення ПЛР-тестів у Харкові залучатимуть приватні лабораторії.

Ізюмська інфекційна лікарня вражає своєю занедбаністю, відсутністю ремонту та умов для відвідувачів. Стан закладу зафільмували пацієнти, які в якому лікуються.

Вінниця

Вінницька міськлікарня №1, яка є опорною для лікування інфікованих коронавірусом, увесь ліжковий фонд перепрофілювала для лікування пацієнтів COVID-19.

Коронавірусна статистика: від 7 тисяч інфікованих до 7,5 дісталися лише за один день

Коронавірусна статистика: від 7 тисяч інфікованих до 7,5 дісталися лише за один день

Напередодні виборів

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що станом на ранок 23 жовтня жодна виборча дільниця в Україні не забезпечена приладами для вимірювання температури та дезінфекторами. Вона висловила побоювання, що після виборів "в рази збільшуватиметься кількість хворих на коронавірус", якщо виборчі дільниці не будуть забезпечені необхідними засобами.

У громадянській мережі ОПОРА спрогнозували, що позитивна явка на місцевих виборах, які відбудуться  25 жовтня, може становити до 40%.

Прогнози щодо розвитку ситуації із коронавірусом

Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо буде 15 тисяч нових випадків коронавірусу за добу, то в Україні можуть запровадити локдаун. Утім, поки медична система справлятиметься з кількістю хворих, то жорсткий карантин не вводитимуть, бо це може повністю зупинити економіку.

За словами заступниці міністра охорони здоров'я України в 2014-2015 роках Наталії Лісневської, коронавірус, ймовірно, буде мутувати. І українцям потрібно звикнути до думки про те, що жити з коронавірусом доведеться завжди.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація