Коронавірус може стати ендемічним та ніколи не зникнути - ВООЗ

Коронавірус може стати ендемічним та ніколи не зникнути - ВООЗ

Фото: Flickr / National Institute of Allergy and Infectious Diseases

В організації додають, що "зупинити" вірус можливо й без вакцини.

COVID-19 може стати однією з постійних хвороб людства, й наразі неможливо передбачити, коли пандемію можна буде взяти під контроль.

Про це у середу, 13 травня, заявив директор програми Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з надзвичайних ситуацій Майк Райан, пише АР.

"Цей вірус може ніколи не зникнути", - сказав Райан, додавши, що нині кількість людей, заражених новою коронавірусною інфекцією, відносно невелика. За словами експерта, без вакцини "формування достатнього рівня імунітету" до COVID-19 в людей може зайняти роки.

"Я думаю, що важливо про це сказати. Цей вірус може стати просто ще одним ендемічним вірусом", - зауважив Райан, наголосивши, що й раніше бувало, що нові захворювання не зникали. Наприклад, щодо ВІЛ розробили "ефективне лікування, яке дозволяє людям жити з цією хворобою".

Експерт додав, що навіть якщо ефективна вакцина з'явиться, потрібно буде докласти значних зусиль, аби зробити її доступною для масового використання. 

Підтримала свого колегу очільниця підрозділу ВООЗ з нових хвороб Марія Ван Керхове, яка додала, що зупинити вірус "можна навіть без медичного втручання": "Траєкторія цього спалаху в наших руках. Ми бачили, як деякі країни беруть вірус під контроль".

Раніше у ВООЗ попередили, що надто швидке зняття обмежень може призвести до "зачарованого кола" катастроф у сферах економіки та охорони здоров'я. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація