Американські вчені досліджували період напіврозпаду коронавірусу.
Новий коронавірус дуже сильно втрачає свої властивості під впливом сонячного світла, тепла та вологи.
Про це йдеться у даних американських вчених, дослідження яких презентували у Білому домі, передає The Washington Post.
Результати дослідження, які пояснював виконувач обов’язків секретаря із наук та технологій Департаменту із внутрішньої безпеки США Вільям Браян, підтверджують низку гіпотез учених з усього світу, що коронавірус, як і інші віруси, дуже вразливий до сонячного світла та тепла.
У лабораторних умовах підвищення тепла, вологості, а також поява сонячного світла сильно скорочували період напіврозпаду частин вірусу.
"Отже, якщо ми подивимося на 18-годинний період напіврозпаду, те, що ви в основному кажете, це те, що кожні 18 годин життя вірус зменшується вдвічі. Тому якщо ви почнете з тисячі частинок вірусу, то через 18 годин він знизиться до 500, через 18 годин після цього знизиться до 250, і так далі, і так далі", - пояснив Браян.
Однак цей процес можна знизити із 18 годин до майже 1,5 хвилини, якщо поступово підвищувати температуру, вологість, а також додати ультрафіолет, який приходить із сонячним світлом.
"В умовах, які ми тестували на сьогоднішній день, вірус в краплях слини найкраще виживає в закритих і сухих умовах. ... Вірус швидше всього вмирає за наявності прямих сонячних променів… Підвищення температури і вологості в потенційно забруднених приміщеннях знижує стабільність вірусу. І може знадобитися додаткова турбота про сухі середовища, не схильні до впливу сонячного світла", - зазначив він.
За словами Браяна, дослідження проводилися у лабораторних та контрольованих умовах. Умовний вірус на поверхнях дитячого майданчику, який піддається прямому впливу сонячних променів, швидко помре, але в тіні може жити трохи довше.
"Для нас було б безвідповідально сказати, що літо вб'є вірус", - сказав Брайан. Водночас, якщо під час літніх місяців поширення коронавірусу дійсно буде спадати, це допоможе чиновникам в усьому світі почати пом’якшувати карантин та перемогти хворобу.
Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.
Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.
Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.
В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні.
Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:
- уникати контактів з тваринами;
- не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
- уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
- регулярно та ретельно мити руки.
Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.
Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!