Китайський епідеміолог розповів, як на початку пандемії коронавірусу у Китаї приховували дані про заражених

Китайський епідеміолог розповів, як на початку пандемії коронавірусу у Китаї приховували дані про заражених

Фото: Associated Press

Фахівець вважає, що через відсутність імунітету китайцям загрожує друга хвиля коронавірусу.

Офіційні звіти влади Уханя, де вперше зафіксували випадок зараження новим COVID-19, у перші тижні спалаху коронавірусу були неправдивими. Чиновники применшували небезпеку нового коронавірусу і не називали точної кількості заражених.

Про це в інтерв'ю CNN розповів провідний китайський епідеміолог, глава спеціальної комісії з боротьби з розповсюдженням коронавірусу Національного комітету охорони здоров'я Чжун Наньшань.

Як зазначається, лікар приїхав до Уханя у середині січня і підтвердив, що вірус може передаватися повітряно-крапельним шляхом. Але місцева влада відмовлялася це визнавати і називала ситуацію в регіоні "контрольованою".

Крім того, медик звернув увагу, що кілька днів поспіль в зведеннях з Уханя говорилося про 41 хворого, що здавалося йому підозрілим. Лікарі міських клінік розповідали йому про значно більші кількості випадків нового захворювання.

"У той час місцева влада не хотіла говорити правду. На самому початку вони мовчали, і тоді я сказав, що, можливо, у нас заражається більша кількість людей", - сказав вірусолог.

Він розповідає, що продовжував тиснути на місцеву владу, після чого вони "дуже неохоче" надали реальні дані: станом на 20 січня загальна кількість випадків COVID-19 в Ухані досягла 198 осіб, троє померли. Крім того, тоді ж Китай визнав можливість зараження коронавірусом від людини до людини.

Водночас епідеміолог спростував звинувачення президента США Дональда Трампа в приховуванні владою Китаю справжньої статистики, зокрема, показників смертності. Він сказав, що Пекін зробив висновок зі спалаху атипової пневмонії 2002-2003 років і запровадив покарання для місцевої влади за приховування статистики. Тому, за його словами, уряд під загрозою покарань зажадав, щоб всі міста і урядові відомства повідомляли справжню кількість хворих.

"Думаю, що вже від 23 січня всі дані були правильними", - висловив упевненість Чжун Наньшань.

Лікар також спростував теорію президента США Дональда Трампа про те, що коронавірус вийшов з лабораторії. Чжун Наньшань пояснив це тим, що у Китаї немає обладнання для такої роботи.

Крім того, епідеміолог каже, що Китаю зараз загрожує друга хвиля коронавірусу. Оскільки, за його словами, більшість китайців досі схильні до COVID-19 через відсутність у них імунітету до цієї хвороби.

Зазначимо, що Чжун Наньшань відомий в Китаї як "герой атипової пневмонії" за його внесок в боротьбу з цією епідемією в 2003 році. А 20 січня саме Чжун в ефірі телеканалу CCTV підтвердив, що коронавірус може передаватися від людини до людини.

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Згодом задля мінімізації поширення коронавірусу уряд запровадив карантин, який зараз поступово пом'якшується.Станом на 17 травня в Україні 18 291 випадок коронавірусу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація