Китайські вчені виявили коронавірус у спермі інфікованих пацієнтів

Китайські вчені виявили коронавірус у спермі інфікованих пацієнтів

Фото: Flickr / National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Коронавірус може залишатися у спермі навіть вже вилікуваних чоловіків.

У січні та лютому команда муніципальної лікарні Шанцю протестувала 38 пацієнтів-чоловіків, які лікувалися там у розпал пандемії COVID-19 в Китаї.

Коронавірус виявили у спермі приблизно 16% цих пацієнтів, пише CNN із посиланням на журнал JAMA Network Open.

Зазначається, що приблизно чверть чоловіків перебувала у стадії гострого захворювання, тоді як майже 9% на момент дослідження вже вважалися вилікуваними від COVID-19.

"Ми виявили, що SARS-CoV-2 може бути присутнім у спермі пацієнтів із COVID-19, а також SARS-CoV-2 все ще може бути виявленим у спермі вилікуваних пацієнтів, - йдеться у дослідженні. - Навіть якщо вірус не може реплікуватися в чоловічій репродуктивній системі, він може зберігатися, можливо, через те, що яєчка є імунологічно привілейованими органами".

У виданні зазначають: попередні дослідження виявили, що чимало вірусів можуть зберігатися у чоловічому репродуктивному тракті. Зокрема, вірус Ебола та Зіка також виявляли у спермі пацієнтів, деколи навіть через кілька місяців після одужання.

Вчені ж кажуть: поки невідомо, чи може COVID-19 передаватися статевим шляхом, а наявність коронавірусу в спермі "необов'язково означає, що ним можна заразитися". Автори наголошують, що потрібно більше досліджень.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що одужалі пацієнти з коронавірусом, які повторно отримали позитивний результат тесту на захворювання, не захворіли повторно. У них відбувається процес звільнення від мертвих клітин легенів, а не отримання нової інфекції. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація